Nagrade Pozorištu za decu i Knjaževsko-srpskom teatru u Rijeci i Lazarevcu

Nagrade Pozorištu za decu i Knjaževsko-srpskom teatru u Rijeci i Lazarevcu

Predstava "Tihi dečak" Pozorišta za decu (PZD) najbolja je predstava 24. revije lutkarskih pozorišta u organizaciji riječkog Gradskog kazališta lutaka (Hrvatska), prema oceni publike. Ovoj "lutkarskoj predstavi bez lutaka - plesu prstiju i glumi tela", čiji su autori Ana Duša i Tina Grabnara, publika je dala ocenu 4,87.

- Drago mi je da je ovako sjajna predstava osvojila nagradu publike. Reč je o izuzetnoj, snažnoj emotivnoj predstavi koja je važna za decu i odrasle, a koja govori o svetu dece i ljudi oštećenog sluha. Srećna sam i ponosna jer je riječka publika prepoznala sve kvalitete ove predstave što pokazuje i najviša dodeljena ocena, poručila je direktor GKL Magdalena Lupi Alvir.

Ova revija je okupila 11 pozorišnih ansambala iz Hrvatske, Slovenije, Finske, Nemačke, Bosne i Hercegovine, i Srbije. Izvedeno je ukupno 27 predstava, održane su dečje lutkarske radionice i igraonice, a postavljene su i dve izložbe: "90 godina UNIMA" i "Lutke osvajaju Hrvatsku 1920".

Predstave je pratilo oko 5.500 gledalaca i učesnika.

Nagradu publike Domino i ove je godine dizajnerski osmislio Studio Cuculić, a ovoga puta to je skulptura krilate zmaj-ptice, odnosno drvene lutke - igračke klepetalice.

Pozoriste za decu


Gotovo u isto vreme u Lazarevcu, gran pri festivala Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije "Mali Joakim", pripao je takođe PZD-u za predstavu "Tihi dečak", dok je glumac Milomir Rakić dobitnik nagrade za glumačko ostvarenje - ulogu Vuka.

Žiri je nakon odgledanih predstava doneo odluku da dve nagrade pripadnu i Knjaževsko-srpskom teatru. Za predstavu "Ko nema u vugla gugla", nagradu za scenografiju dobile su Ana Kolbjanova i Slađana Kilibarda, a Katarina Janković nagrađena je za ulogu Ines Vesić.

U takmičarskom programu ravnopravno je učestvovalo sedam predstava po izboru rediteljke Anđelke Nikolić. Žiri je radio u sastavu: Dragana Miloševska, pozorišni reditelj, dr Milivoje Mlađenović, teatrolog i Ljubica Beljanski-Ristić, dramski pedagog, predsednik. 

Ovogodišnji “Mali Joakim” ukazuje da predstave profesionalnih pozorišta za decu i mlade stvarane u uslovima savremenog životnog konteksta, postaju kulturna ponuda naglašenog društvenog angažmana. To potvrđuje nastojanje da se istražuju nove forme koje ostvaruju neposrednu komunikaciju sa mladom publikom i otvaraju prostor za preispitivanje aktuelnih tema odrastanja i problema sa kojima se suočavaju deca i mladi u složenom svetu koji ih okružuje. Prikazane predstave otvaraju i tabu teme, pružaju pogled iz različitih uglova na sve sfere sveta dece i mladih, pokazuju osetljivost za razvojne i saznajne osobenosti mlade publike, provokativne teme za tinejdž uzrast, saopštio je žiri.

Kao vrlina festivala ističe se tendencija da se predstave za decu i mlade oslobode dugo prisutnog ulagivačkog pristupa. Ohrabruje i permanentno istraživanje izvođačkih formi kao i posvećenost negovanju kulturne baštine i knjige. Pozorišta za decu su hrabro krenula u susret novim izazovima i novim pozorišnim energijama, stoji u saopštenju.

12. Mali Joakim

REPERTOAR PZD

POZORIŠTE ZA DECU SAJTFB STRANAINSTAGRAM

Pozoriste za decu Kragujevac

 

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html