Pozorište za decu: Sedam festivalskih nagrada tokom maja

Pozorište za decu: Sedam festivalskih nagrada tokom maja

Pozorište za decu (PZD) osvojilo je tokom maja sedam nagrada na tri festivala održana u Sarajevu, Novom Sadu i Beogradu.

Na osmom Festivalu dečje umetnosti FEDU u Sarajevu najbolji glumac bio je Milomir Rakić iz PZD.

Kao je žiri naveo, nagrađen je "za maestralnu ulogu dečaka Vuka u predstavi Tihi dečak. Služeći se širokim impresarijem glumačkih sredstava, a svodeći ih precizno i istančano na zadanu radnju, u celosti je demonstrirao ekspresivnu perfekciju koja zadivljuje".

Žiri je radio u sastavu: Remira Osmanović predsednica, Aldin Tucić i Indira Kučuk-Sorguč, članovi.

Pozorište za decu: Tihi dečak
Na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu i mlade u Novom Sadu, specijalna nagrada za kolektivnu igru dodeljena je ansmblu predstave Tihi dečak.

"Glumci su svojom igrom pokazali da nadahnuto i emotivno mogu igrati veliki broj uloga kao jedan", obrazložio je žiri.

Specijalna nagrada za originalni rediteljski pristup temi pripala je Tinu Grabnaru za režiju predstave Tihi dečak.

"Tin Grabnar pokazao je jasnu ideju i promišljeno je vodio glumce da jednostavnim sredstvima obrade osetljivu temu, a da pri tom ne opterete publiku", stoji u obrazloženju.

Žiri su činili: Biserka Kolevska, predsednica, Miran Hajoš i Slobodan Ninković, članovi.

Dečiji pozorišni festival "Zvezdarište" u Beograd doneo je najviše priznanja Kragujevčanima.

Gran pri festivala osvojila je predstava Tihi dečak, a žiri je obrazložio:

"Ana Duša i Tin Grabnar u saradnji sa Dečijim pozorištem iz Kragujevca grade predstavu jedinstvenog sugestivnog izraza koja u svim svojim segmentima, a minimalnim sredstvima, pokazuje toplinu priče i važnost problema deteta s potrebom za dodatnom podrškom. Ova predstava, namenjena deci svih uzrasta, ni odraslu publiku ne ostavlja ravnodušnim, dapače, otvara svima pitanja o životu u specifičnim situacijama sa kojima svi možemo da se susretnemo".

Nagradu za glumca festivala ravnopravno su dobili Milomir Rakić (za ulogu dečaka Vuka u predstavi Tihi dečak) i Domagoj Ivanković (uloga oca u predstavi Mala Frida Gradskog kazališta Žar ptica).

Nagrada za animaciju dodeljena je ansamblu predstave Tihi dečak, uz obrazloženje:

"Glumice i glumci predstave Tihi dečak koristeći samo svoja tela i glasove uspeli su da na vešt i autentičan način istovremeno dočaraju scenografska rešenja, događaje, živa bića i osećanja".

Stručni žiri radio je u sastavu: Miran Hajoš, Olivera Viktorović Đurašković i Tijana Grumić.

Zasedao je i dečji žiri koji su činile devojčice i dečaci uzrasta od 8 do 12 godina. Oni su bili učesnici programa "Mali pozorišni eksperti", a odlučili su da druga nagrada pripadne predstavi Tihi dečak "zbog nežnosti, osećajnosti i ubedljivosti prikazivanja". 

PRVI PRVI NA SKALI Pozoriste za decu Tihi decak 2019
Podsećamo, Tihi dečak je lutkarska predstava bez lutaka, ples prstiju i gluma tela, zasnovana na principima takozvanog platform teatra, gde čovek na sceni može da bude ujedno i glumac, i lutka, i scenski element, i rekvizit.


U velikoj kući, negde na selu, živi dečak. Njegova porodica ima četiri člana: pored tate i mame, tu je i dečakova petogodišnja sestrica Lejla. Otac, glava porodice, je lovac: u zaključanom ormanu na tavanu, daleko od dece, on čuva veliku lovačku pušku. Ponekad, dečak ide sa tatom u lov, ali pušku ne sme ni da pipne - moći će da puca tek kad bude položio ispit za lovca. Jednog dana, kada su deca ostala sama kod kuće, dečak je otkrio da su tavanska vrata otključana. Iako to nikako ne bi smeli, brat i sestra krenu u istraživanje tajanstvenog prostora. Među paucima, slepim miševima i starim novinama, njih dvoje nađu zabranjeno blago: ključ od ormara u kojem je otac krio pušku. Dečak se zove Vuk i ovo je njegova priča...

Poslednji put u ovoj sezoni predstava će biti izvedena u četvrtak 15. juna od 18 časova.

POZORIŠTE ZA DECU - REPERTOAR 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html