Promocija knjige ’Traktat o fruli’ Bore Dugića

Promocija knjige ’Traktat o fruli’ Bore Dugića

Promocija knjige "Traktat o fruli" Bore Dugića biće održana u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije u četvrtak 18. februara od 20 časova.

Tradicija svakog naroda se može povezati i sa nekim muzičkim instrumentom. Za Srbe je to frula, drevni instrument kome je pripisivano božansko poreklo. Danas, kada se kaže frula misli se – Bora Dugić.

Traktat o fruli, autora Bore Dugića – knjiga koja čitaocu pruža celovitu i sveobuhvatnu sliku o fruli predstavlja i pravu riznicu koju može da otvori i upozna nas sa njenim blagom samo neko ko je toliko dobro poznaje. Autor nas uvodi u svet frule i njenih najbližih rođaka, flaute, blok-flaute, kavala, okarine… opisujući prve dane njenog nastanka kao i funkcionalne razlike između nekadašnje i savremene (današnje) frule; zatim genezu i razvoj frule u Srbiji i u susednim zemljama (BiH, Republika Srpska, Makedonija, Bugarska, Rumunija); potom sve frulaše i graditelje frula koji su ostavili ili će tek ostaviti trag svojim muziciranjem. Poseban značaj ove knjige je u autorovom preciznom i detaljnom objašnjenju kao i inovativnim rešenjima prilikom izrade frule, održavanju instrumenata, kao i detaljnom objašnjenju svih preduslova značajnih za osnovu lepog sviranja (disanje, vežbanje, artikulacija, psihologija scene, trema i nastup…).

Na kraju knjige se nalazi dodatak "Sve frule sveta", koji je priredila Katja Milošević Pupovac, i koji sadrži obilje zanimljivih i korisnih podataka o svim poznatim sviralama u svetu.

- Knjiga se zove "Traktat o fruli" i smatram da je prilično ozbiljna. I ranije su objavljivane knjige o ovom instrumentu, ali niko se nije usudio da potroši godinu-dve kako bi napisao nešto što će biti dragoceno i za one koji se ne bave muzikom. Ima svega, današnjih frulaša, onih koji više nisu živi, graditelja instrumenta... Dugo sam tragao za njima, obilazio sam čak i groblja kako bih saznao gde su pojedinci sahranjeni. U knjizi su zastupljeni i istorijski i mitološki aspekti nastanka frule.

Bora Dugić - Muzika je zapisana u genima, Večernje novosti

U ovom jedinstvenom književno-muzičkom programu učestvuju:

  • Bora Dugić, autor knjige
  • Vidosav Stevanović, književnik
  • Slavica Mihailović, koreograf
  • Miloš Krstović, glumac
  • braća Janko i Bogdan Lukić, frulaši
  • Boban Prodanović, harmonikaš
  • Pevačka grupa "Smilje"

Izdavač knjige je Zavod za udžbenike, a organizator događaja udruženje "Biram Kragujevac". 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari