Studentski kulturni centar: Programi, decembar 2016.

Studentski kulturni centar: Programi, decembar 2016.

Petak 2. decembar, 20:00
Kontakt galerija SKC
Predstavljanje zbirke pesama "The Clash" - Dragan Bošković

Pesnička knjiga The Clash Dragana Boškovića biće predstavljena u Studentskom kulturnom centru u petak 2. decembra od 20 časova.

Četrdeset godina od osnivanja kultnog benda (rasformiranog deset godina kasnije) u Kragujevcu će biti obeleženo promocijom ovog dela, usmenim pesništvom, čitanjem poezije. 

Nastupaju: Danica Savić - Mick Jones, Aleksandra Stojanović - Topper Headon, Slavica Nikolić - Paul Simonon, Dragan Bošković - Joe Strummer.

„Kleš je nastao iz jednog, nazovimo ga tako, meta-ličnog iskustva, iz svih gena kulture, rokenrola i moje lektire. Ako nam je kultura omogućila da vidimo, čujemo, pišemo, čulno osećamo i sanjamo, što je opšte mesto savremene epistemologije, onda je to iskustvo jedino i samo naše lično iskustvo. Sve što kulturno jesam, sve kulturno moje, sakupljeno je u Klešu.” 

Dragan Bošković

Kako preneti muziku što se sve vreme čuje iz poezije koja ujedno piše kratku istoriju rokenrola, pri tom se kroz vlastitu diskurzivnost probija melodijom, energičnom voljom da sebe peva? U njenoj akustičnoj pozadini odzvanja ceo stadion, koji se utiša tek ponekad, na klavirske deonice Nika Kejva, njeni tonaliteti osvajaju različite nivoe teksta koji želi pank i mora da svira rokenrol. A to sve vreme slušamo dok prelazimo iz grada u drad, iz elegije u odu, sa koncerta na molitvu, redom dužine od dve hiljade žena Лemija Kilmistera, od kojih je svaka, čak i u ovoj „bruto” reminiscenciji, našla mesto u poeziji Dragana Boškovića. Bolje je, dakle, vratiti pitanje nego dati glup odgovor. Bolje je možda, i pogrešiti, pa reći jednostavno: Bogorodica, grad, rokenrol, bol i ništa više. Kleš je zapravo nemoguće saopštiti: ova poezija je napisana kao migrena, krajnje anonimni bol, a toliko poznat, toliko stvaran i u nama, da je ontički obeskorenjen. I pošto pesnik nije postao, nastale su reči, blage i snažne, skrušene i moćne, samo su se dogodile u gotovo biblijskoj neposrednosti znaka. 

Aleksandra Sekulić

Dragan Bošković je rođen 1970. godine u Beogradu. Magistrirao i doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Profesor savremene srpske književnosti na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Objavio naučne knjige:

  • Islednik, svedok, priča: Istražni postupci u Peščaniku i Grobnici za Borisa Davidoviča Danila Kiša (2004); 
  • Tekstualno (ne)svesno Grobnice za Borisa Davidoviča(2008); 
  • Zablude modernizma (2010).

Učestvovao na više od trideset naučnih skupova u zemlji i inostranstvu i bio saradnik na sledećim projektima osnovnih istraživanja:

  • 1999-2001 - Poetika srpske književnosti; 
  • 2002-2005 - Tehnika i semantika pripovedanja; 
  • 2006-2010 - Etnička i socijalna stratifikacija Balkana / Лeksikon srpskog realizma. 

Autor mnogobrojnih naučnih i književno-kritičkih radova.

Utorak 6. decembar, 20:00
Galerija SKC
Izložba: "Temporarily" - Јelena Petrović Tomašević

Izložba Temporarily autorke Јelene Petrović Tomašević biće otvorena u Galeriji SKC u utorak 6. decembra u 20 časova. Izložbu će otvoriti prof. Milan Aleksić. Publika će izložbu moći da pogleda do 26. decembra.

Privremene fotografije

Iako izgleda upravo suprotno, fotografija nikad nije tačna i objektivna predstava realnosti. Postoji čitav niz podrazumevanih manipulacija ‒ optičkih, fizičkih i mentalnih ‒ koje prethode pojavljivanju slike onoga što je bilo ispred objektiva u određenom trenutku. Fotografije iz serije „Privremeno" (2015) dobar su dokaz za ovo ‒ njihova jednostavnost, direktnost i privlačnost upućuju nas u novu realnost. Ova realnost je, naravno, gotovo ista kao ona iz koje objekti dolaze, razlika je jedino u tome što prvom vladaju ideje, a drugom stvari.

U seriji fotografija „Privremeno" Јelena Petrović Tomašević dokumentuje pojedinačne odbačene objekte na koje slučajno nailazi. Ove predmete bi, donekle neprecizno, zbirno mogli da nazovemo "đubretom". Ali, pažljivo osvetljene i kadrirane fotografije ne izgledaju kao da predstavljaju otpad, naprotiv.

U ovom kontrastu krije se i ključ autorkine fascinacije koja stoji iza ovog rada. U vreme kasnog kapitalizma kada je potrošnja jedina obaveza održanja zapadnjačke civilizacije, reklamna slika, koja je najčešće fotografija, dobila je karakter ikone. Potrošnja slika ide pre i posle potrošnje proizvoda i beskonačna traka proizvodnje odvaja ova dva sveta. Svi znamo da su reklamne fotografije osmišljene sa namernom greškom koja od svakog artikla pravi vizuelnu atrakciju. Na tragu ovog mehanizma, ali u obrnutom smeru, funkcioniše i serija „Privremeno" ‒ odbačeni proizvodi ponovo postaju dopadljive slike, samo sada ne u cilju potrošnje već u kontekstu umetnosti.

Međutim, pored najrazličitijih proizvoda široke i uske potrošnje, ova serija fotografija sadrži i slike druge vrste objekata ‒ bačenih komada povrća, fragmenata, mrlja, nejasnih tragova nekadašnjih stvari. U tom smislu, pitanje izbora objekata, kako za fotografisanje, tako i za izlaganje, ostaje od centralnog značaja. Dok proizvodi potrošačke kulture govore o slepoj ulici procesa koji ih je napravio, fotografije ovih drugih, manje očiglednih motiva, svedoče o neizbežnoj tragici susreta prirode i grada ‒ organske materije i asfalta. Apstraktne i često lepe, ove fotografije sugerišu tajni svet koji postoji svuda oko nas ako gledamo dovoljno pažljivo.

Iako naziv serije „Privremeno" upućuje na prolaznost, fotografije ovih privremenih objekata ne postaju otužne i njihova ambivalencija ostaje podjednako zavodljiva i intrigantna. Njihova formalna privlačnost priziva u sećanje i fotografije otpadaka koje je modni fotograf Irving Pen pažljivo pravio u svom studiju. I ovde, kao i kod Penovih fotografija, pitanje privremenosti pre je u vezi sa ekologijom i materijalnošću samih objekata nego sa patetikom prolaznosti.

Mihailo Vasiljević

Јelena Petrović Tomašević rođena je 1978. godine u Kragujevcu. Diplomirala je 2003. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, odsek Primenjena grafika, smer grafički dizajn. Upisala je 2013. godine doktorske studije na Novoj akademiji umetnosti u Beogradu. Radi kao asistent na predmetima Plakat i Prostorna grafika na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

  • 2010. / Osnovna škola „Svetozar Marković”, Kragujevac /nastavnik likovne kulture
  • 2004-2009. / Univerzitet u Kragujevcu / Filološko-umetnički fakultet / asistent pripravnik i organizator likovnih radionica za decu uzrasta osnovnog obrazovanja
  • 2003. Agencija za marketing i dizajn Lamtar, Pariz / grafički dizajner
  • 2001. volonter u agenciji za marketing i dizajn ICPS, Beograd / grafički dizajner

Izložbe /izbor/

  • 2016. Samostalna izložba fotografija Behind the gate, Likovna galerija, Kulturni centar Gornji Milanovac
  • 2016. Samostalna izložba fotografija Temporarily, Galerija Studentskog kulturnog centra, Kragujevac
  • 2016. Grupna izložba nastavnika i saradnika Filološko-umetničkog fakulteta, Kragujevac, Univerzitetska galerija
  • 2006. Grupna izložba nastavnika i saradnika Filološko umetničkog fakulteta, Kragujevac, Narodni muzej Kragujevac
  • 2004. Grupna izložba kolonije „Mostovi Balkana”, Gradska galerija „Mostovi Balkana“, Kragujevac
  • 2003. Festival kreativne komunikacije „Magdalena”, Slovenija
  • 2003. Diplomska izložba u Muzeju 25. maj, Beograd
  • 1998-2002. Izbor studentskih radova na godišnjim izložbama Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna, Beograd
  • 2002. Konkurs za odabir vizuelnog identiteta „Majske izložbe” (uži izbor), Beograd
  • 2001. Kolektivna izložba sa temama „IV Međunarodni festival podvodnog filma’’ i „Popularizacija GSP-a’’, Studentski kulturni centar, Beograd
  • 2001. Kolektivna izložba plakata za farmaceutski proizvod i festival podvodnog filma, Dom omladine, Beograd
  • 2000. Kolektivna izložba plakata različite tematike, galerija Progres, Beograd
  • 2000. Kolektivna izložba na temu „Portret Viktora Igoa”, izložena u Francuskom kulturnom centru u Beogradu, Јugoslovenskom kulturnom centru u Parizu i u galeriji Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu

Sreda 7. decembar, 19:00
Kutija šibica SKC
Predstavljanje romana "Novo Smederevo" - Aleksandar Novaković

Smeh pomalo zastaje u grlu čitaocu koji sagleda Srbiju u krivom ogledalu ove urnebesno zabavne, duhovite i bezobrazne antiutopije Aleksandra Novakovića. Ali neka to čitaoca ne odvrati od Novog Smedereva, jer ova bujno izmaštana vizija naše alternativne budućnosti literarnim nebom veselo jezdi upravo na leđima razumevanja današnje stvarnosti u kojoj živimo. Zato nam Novo Smederevo valja čitati i u pamet se uzeti, da ga uskoro ne bismo uistinu zidali!

Aleksandar Novaković je rođen 1975. godine u Beogradu. Piše romane, drame, aforizme, pesme i kratke priče. Diplomirani istoričar i dramaturg, doktor nauka o dramskim umetnostima iz oblasti studije pozorišta. Drame: Sistem (Narodno pozorište Užice, 2001), Zubi (Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, 2004), Aladinova čarobna lampa (Pinokio, Beograd, 2007), Naš čovjek (Hercegnovsko pozorište, koautor, 2008). Zbirke drama: Bliskost (Svetozar Marković, Zaječar, 2006), Posle Utopije (KC Kraljevo, 2009). Knjige aforizama: Pij Sokrate, država časti (Matica srpska, Novi Sad, 1998), Neće moći (Alma, Beograd, 2006), Malo li je? (Alma, 2011). Romani: Glečer (Dereta, Beograd, 2007) Keltska priča (Mali Nemo, Pančevo, 2008) Dva u jednom (Mali Nemo, Pančevo, 2009), Vođa (VBZ, Zagreb, 2010). Nagrade: Јosip Kulundžić za izuzetan uspeh na polju dramaturgije (2004), druga nagrada Radio Beograda za radio-dramu (2003), prva nagrada Radio Beograda za dokumentarnu radio-dramu (2011), Vibova nagrada (2001) i Zlatna kaciga (1997) za satiru. Dobio republičku nagradu za najbolji dramski tekst za lutkarsko pozorište (2007). Dobitnik je teatrološke stipendije John Mc Grath, Edinburgh, UK (2007). Dobitnik je nagrada časopisa Ulaznica: prve za priču (2003), druge za esej (2004) i druge za priču (2005), Mali Nemo za roman (2008) te VBZ za najbolji roman na BHCS jezicima (2010).

Petak 9. decembar, 19:00
Kutija šibica SKC
Ciklus: Politički film - projekcija sa diskusijom

Lost Command, SAD, 1966, 129 min
režija: Mark Robson
igraju: Entoni Kvin, Alen Delon, Džordž Sigal
jezik: engleski
titl: srpski
predstavlja: Tadej Kurepa

Holivudski film o Alžirskom ratu koji je deset godina bio zabranjen u Francuskoj.

Glavni protagonista filma Lost Command je francuski seljak koji odlučuje da će postati deo vojne aristokratije, da će postati general, makar morao da se do generalskih epoleta popne preko planine mrtvih. Zbog tog cilja on je spreman da zataškava ratne zločine, kao i da ih sam čini, da ubija civile, da organizuje mučenja i učestvuje u njima.

Lost Command je film koji vrlo jasno i istovremeno vrlo suptilno pokazuje klasni karakter francuskog vojnog i kolonijalnog porekta, a glavni fokus filma je na brutalnosti kolonijalnog rata koji je Francuska vodila protiv alžirskih oslobodilačkih pokreta tokom Alžirske revolucija (od 1954. do 1962), pre nego što je Alžir postao nezavisan. U filmu vrlo jasno vidimo kako krupni kapital štiti svoje interese i pritiska političare, koji zatim pritiskaju visoke vojne oficire, koji izdaju naređenja i šalju obične vojnike da ginu za interese krupnog kapitala.

Prilično je neverovatno za jedan Holivudski film da ovako jasno vidimo da se u ratu, i kapitalizmu uopšte, najbolje snalaze psihopate i ljudi koji su se odrekli svoje ljudskosti ili je aktivno suzbijaju, a da unapređenja i krvavo ordenje dobijaju ubice i zločinci u službi države.
Ulaz je besplatan!

Petak 9. decembar, 21:30
Kontakt galerija SKC
Koncert: Milan Petrović kvarter

Milan Petrović je rođen 23. septembra 1976. godine. Od 1993. godine je aktivan na srpskoj muzičkoj sceni, kao klavijaturista, kompozitor i tekstopisac (u demo periodu je svirao i gitaru). Od 1995. godine do avgusta 2009. bio je član rege sastava ‒ Del Arno Band, sa kojim je učestvovao na skoro svim većim festivalima u Srbiji i okolini, i svirao na određenim pesmama na albumima „Retrospektive” (2001.) i „Vreme vode” (2005.).

Od 2002. godine je aktivan na srpskoj bluz sceni i nastupao je sa bendovima Blue Shark, Roosterblues band, Texas flood, Raw Hide, Bootleg blues (E 75), Blue Familly, Zona B, Don Giovani and friends. Marta 2012. godine izašao je autorski album „Excursion” rađen sa 38 prijatelja među kojima su neki od naših najpoznatijih džez i bluz muzičara (Vasil Hadžimanov, Dušan Bezuha, Wikluh Sky, Raw Hide, Blue Family i mnogi drugi) koji je dobio sjajne kritike kako u Srbiji, tako i u okruženju. Naime, to je jedan od najbolje recenziranih džez/bluz albuma u 2012. godini, a bio je i u izboru godine portala Popboks.

Milan Petrović Quartet postoji od 2011.godine. Do 2013. godine bend je postao jedan od najaktivnijih na domaćoj džez/bluz sceni, svirajući instrumetalni fank, džez, bluz, sa elementima popularne muzike, uz autorske teme, ali i neke popularne u specifičnim aranžmanima.

2012. godine bend je učestvovao na festivalima: Rođendan džeza Akademije 28, SM Jazz & Blues festival u Sremskoj Mitrovici, Jazztronic u Vršcu, Internacioni festival u Kikindi, beogradski Rakija fest, a od svih njih je svakako najvažniji nastup na Nišvil Džez festivalu.

Početkom 2013. bend je snimio nove snimke u Visokoj školi elektrotehnike, računarstva i strukovnih studija I te godine bend je odsvirao jedan od najposećenijih koncerata u okviru festivala Doma Omladine Džez za DZ. Sledi prvo učešće (kao hedlajneri) na mejnstrim festivalu Reload u Vladičinom Hanu. 2013. bend je objavio na portalu www.timemachinemusic.org, u sekciji daunload, novi album pod nazivom „Favorites”, sa specifičnim obradama poznatih svetskih i domaćih tema.

U oktobru 2013. Milan Petrović Quartet je po prvi put zasvirao van granica naše zemlje, u Ljubljani, na Prulčkovom jazz fes-u i zatim i u Austriji na Live Six festivalu.

Sredinom 2014. godine pojavilo se mini lajv izdanje benda, posle sešna „Kao kaseta”. Ono sadrži tri autorske teme sa prvog. U 2014. godini su pored čestih nastupa u Srbiji i učešća na festivalima Nišvil i Inđija, svirali u Rijeci, Zagrebu, Austriji i Rumuniji.

U toku 2015. godine, snimili su treći album koji će se pojaviti u toku godine i nastupili u Mostaru na Calamus jazz festivalu, Županji na River Jazz festu, u Makedoniji gde su nastupili na Prilep Jazz Weekend-u Resenu, Ohridu i Kočanima i u Rumuniji u Temišvaru. Oktobra 2015.godine objavljen je živi album Live @ Nišville Jazz Festival, a 2016. godine izdavačka kuća Metropolis Music je objavila album Dates.

Ulaz je 200 dinara.  

Ponedeljak 12. decembar, 22:00
Kontakt galerija SKC
Koncert: Džez ponedeljak

I ovog ponedeljka nastavljamo u već dobro poznatom džez maniru. Na sceni SKC pojaviće se neki već dobro poznati muzičari koji su zadnjih pet godina nastupali u ovom prostoru, ali i gostujući džez muzičari.

 

Utorak 13. decembar, 19:00
Kutija šibica SKC
Predstavljanje knjige "Kutija za pamćenje" - Miloš Jevtić

Kutija za pamćenje, izdanje RTS, knjiga u kojoj je na papir prenet 101 Jevtićev "desetominutni radio-feljton" iz emisije Nevidljivi ljudi. Najznačajnije ličnosti naše kulture sa kojima je Jevtić u toku svoje bogate i duge novinarske karijere razgovarao i koje je, na opštu korist, ukoričio.

Pored autora, govoriće Dragan Inđić, urednik Izdavaštva RTS i Ranko Stojilović, urednik knjige, uz Gordanu Radović, domaćina večeri.

Miloš Jevtić je rođen 1936. u Gornjoj Bukovici, nedaleko od Valjeva. Gimnaziju je završio u Valjevu, a književnost je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Nakon studija je radio u Kulturno-prosvetnim zajednicama Beograda i Srbije. U Radio Beogradu je bio glavni i odgovorni urednik Drugog programa. Autor je višegodišnje serije emisija Gost Drugog programa u okviru kojih je objavio više od osam stotina razgovora sa ličnostima iz oblasti kulture i nauke iz Jugoslavije i sveta. Deo tih razgovora objavljen je u 208 knjiga kolekcije Odgovor, a Izabrani razgovori Miloša Jevtića izašli su u deset knjiga. Dobitnik je brojnih nagrada iz oblasti kulture i novinarstva. Živi i radi u Beogradu.

Sreda 14. decembar, 19:00
Kutija šibica SKC
Predstavljane knjige "Emir Kusturica - Poetika poricanja smrti" - Ivan Novčić

Dakle, prosto rečeno, ova knjiga je pokušaj autora da svog favorita i definitivno smesti tamo gde misli da mu je mesto. Ne znam koliko je u tome uspeo, ali je sigurno da je svojim istomišljenicima priuštio veliko zadovoljstvo. Što se ostalih tiče, sumnjam da će se mnogo njih upustiti u preobraćenje svojih uverenja kroz ovo, slobodno se može reći, naučno štivo u pravom smislu reči, čiji se značaj nikako ne dovodi u pitanje.

I mada bi jedan ovakav događaj već sam po sebi trebalo da zainteresuje veliki broj znatiželjnika, a pre svega kulturne poslenike na opštinskom budžetu kojima je prisustvo ovakvim skupovima u nekoj meri i profesionalna obaveza, to se nije dogodilo. Naprotiv, nemoguće je ne primetiti vrlo vidljiv, moglo bi se reći organizovani izostanak ili bolje rečeno bojkot pomenutih. No, to je već posledica specifične poetike takozvanog kulturnog života u Kraljevu, koji odavno prati nepomirljiv animozitet režimskih i slobodnih stvaralaca koji se ne može sakriti čak ni kada su potpuno apolitični događaji u pitanju, kao što je ovaj.

Da čitava stvar bude još čudnija valja naglasiti da je promociju umesto izdavača KV foruma, koji spada u perjanice organizovanog opozicionog delovanja, organizovao Kulturni centar Ribnica, institucija kulture koja odavno, pored redovnih aktivnosti, služi za enormno udomljavanje i uhlebljenje kadrova vladajuće stranke.

U svakom slučaju, kada sve to zanemarimo, moglo bi se reći jedno uspešno književno veče i pored mnogih kontradiktornosti sa kojima se u ovom gradu već godinama živi po principu „Crna mačka ̶ beli mačor” ili još slikovitije, zbog čega je Kraljevo za mnoge koji nisu pristali da svoj talenat stave u službu politike postalo „Dom za vešanje.

Ivan Rajović

Ivan Novčić je do sada objavio dve zbirke pesama: Amputacija duše (2003) i Šifarnik stradanja (2008). Osim poezije, piše i prozu i bavi se esejistikom. Dobitnik je nagrade Toma Radosavljević za najbolji esej (2015). Ovo je njegova prva knjiga iz oblasti teorije filma.

Sreda 14. decembar, 20:30
Sala PMF
Predstava "Era ožalošćenih"

U sredu 14. decembra, nakon kraće pauze, predstava "Era ožalošćenih" ponovo na sceni Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra. Početak predstave je u 20 časova i 30 minuta.

Iako polazi od motiva anotologijskog teksta Branislava Nušića "Ožalošćena porodica", predstava je izraz novog čitanja ovog dela i značajnog otklona od dobro poznatih Nušićevih likova.

U glumačkoj podeli su: Stefan Pavlović, Nina Nedeljković, Kostadin Stojadinov/Nikola Garović, Jana Mijailović, Pavle Tasić, Jana Desnica, Petar Petrović i Isidora Arsić. Režiju potpisuje Miroslav Petrović.

Cena ulaza je 150 dinara, a za organizovane posete učenika i studenata 100 dinara.

Petak 16. decembar, 19:00
Kutija šibica SKC
Ciklus "Politički film": "Lekcije o tami", "Dijamanti noći"

Pogledaćemo i uporediti dva kratka filma koja imaju mnogo toga zajedničkog, uprkos potpuno drugačijim temama, vremenu u kome su snimljena, različitim dinamikama i pristupima.

Prvi je film Vernera Hercoga "Lekcije o tami", snimljen 1991/92 nakon Prvog zalivskog rata. Hercog iz ugla skoro vanzemaljskog posmatrača dokumentuje posledice ratnih razaranja i pokušava da nam prenese potpunu otuđenost predela zahvaćenih Apokalipsom.

Drugi film je "Dijamanti noći" čehoslovačkog reditelja Jana Nemeca, o dvojici dečaka koji uspevaju da iskoče iz teretnog vagona voza koji ide za Aušvic. Oni beže kroz šumu, probijajući se kroz težak i nepoznat teren, progonjeni sećanjima, snovima, halucinacijama, fantazijama, ali i naoružanim ljudima.

Ulaz je besplatan.

Lessons of Darkness, Francuska/Nemačka, 1992, 54 min
režija: Werner Herzog

Diamonds of the night, Čehoslovačka, 1964, 63 min
režija: Jan Nemec
igraju: Ladislav Jánsku, Antonín Kumbera
jezik: engleski/nemački/češki
titl: srpski

predstavlja: Tadej Kurepa

Petak 16. decembar, 22:00
Kontakt Galerija SKC
Koncert: Fish in oil

Dugo očekivani album "Tri ključa" sastava Fish in oil, u izdanju Metropolis nusic, možete da čujete uživo na koncertu 16. decembra u kragujevačkom Studentskom kulturnom centru.

Grupa Fish in oil izvodi eklektičnu autorsku instrumentalnu muziku koja koketira sa različitim muzičkim stilovima, surfom, filmskom muzikom, bluzom, fri džezom, pankom, slobodnom improvizacijom, rokenrolom.

Muzika ove grupe oslikava vreme i podneblje u kome je nastala: vreme u kom se sadašnjost ne vidi bez prošlosti i podneblje gde su tako izmešani uticaji istočne i zapadne kulture.

Članovi grupe su: Veljko Nikolić-Papa Nik - perkusije, Tom Feđa Franklin - bubanj, Branislav Radojković - kontrabas, bas gitara, Bratislav Radovanović - gitara, Dušan Petrović - saksofon.  

Ponedeljak 26. decembar, 22:00
Kontakt galerija SKC
Koncert: Esoteric Oil Lamp

Esoteric Oil Lamp je kolaboracija četiri tela u službi prenošenja kosmičke energije kroz duh u frekventnom opsegu ovog sveta... Naime, to je lampa koja gori na ezoterično gorivo, ne bi li osvetlila ovo mračno vreme u kojem živimo.

Članovi sastava: 

  • Vojislav Savkov ‒ saksofon
  • Marko Ćurčić ‒ bas
  • Aca Škorić ‒ bubnjevi
  • Aca Pejčić ‒ klavijatura i ostalo

Sreda 28. decembar, 20:00
Kutija šibica SKC
Književno veče: Audio poezija

Značenje reče „audio” i „poezija” svima je dobro poznato. Međutim, kada se dve poznate reči spoje, onda se dobija nešto treće što zvuči poznato, ali teško da bi se tačno moglo reći šta je. E, tako i jeste. Bolje rečeno, nema smisla objašnjavati naslov, a sve pretpostavke morate bazirati na imenima učesnika i svojim zamislima o kombinaciji reči adudio poezija.

Kao što je i ranijih godina bilo, Književna radionica obeležava završetak sezone. Za razliku od nekoliko ranijih godina, kada je završno književno veče bilo koncipirano kao „otvoreni mikrofon”, sada smo odlučili da se vratimo počecima, kada je ovo čitanje služilo za prezentaciju rada naše Radionice. Otvoreni mikrofon ćemo i dalje raditi za Dan poezije, kao i Veče ljubavne poezije koje mu prethodi, a ovu završnu ćemo gledati kao priliku da se pozabavimo različitim konceptima i istraživanjima.

Slušaćete, po redosledu ukazivanja:

  • Mirjanu Andrić, pesnikinju i hispansku Gružanku;
  • Željka Jovanovića, duhovitog pesnika, mladog radnog čoveka i satiričara;
  • Mariju Mojsilović, pesnikinju tihu, ali dovoljno glasnu;
  • Damira Nedića, pesnika, oslobodioca i kurira;
  • Mariju Malecku Bralović, pesnikinju iz magle, iz Savane, tumačicu zakona zemlje i svemira;
  • Nenada Glišića, teško opisivog;
  • Oliveru Marković, pesnikinju i glumicu među strujama i vodama;
  • Miroslava Miletića, nesuđenog profesora, suđenog doktora.

Oko i iznad svega lebdi likovnost i didžejisanje našeg Alehandra Flipa Maktuba Hypea, istraživača ovostranog i kreatora slutnje Đevića.

Ako ne dođete, niko neće moći da vam prepriča. Slika prosto neće biti. 

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv rudnika litijuma u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html