Studentski kulturni centar: Programi, novembar 2016.

Studentski kulturni centar: Programi, novembar 2016.

Utorak 1. novembar, 22:00
Kontakt galerija
Izložba: Aqua Permanens - Milica Antonijević

Izložba Aqua Permanens, autorke Milice Antonijević biće otvorena u Kontakt Galeriji SKC u utorak 1. novembra u 20 časova. Izložbu će otvoriti Miroslav Sapundžić, istoričar umetnosti. Izložba će biti otvorena do 25. novembra.

Hodanje je jedno od sazvežđa na nebeskom svodu kulture čovečanstva, sazvežđe koje čine tri sjajne zvezde – telo, imaginacija i nepregledno prostranstvo sveta... Rebeka Solnit, Lutalaštvo. Istorija hodanja

Hodanjem možemo nazvati bilo koju vrstu fizičkog i/ili duhovnog procesa kretanja koje poseduje određenu svrsishodnost. U tom kontekstu i grafike Milice Antonijević fokusirane na motiv kretanja, takođe nastaju u sprezi tri elementa – tela ronioca/tragača, imaginacije kao tvoračke snage i neistraženog vodenog prostranstva. Više od deset godina autorka predano gradi slikovitu metaforu kretanja kao vizuelnu manifestaciju nesvesnog impulsa potrage, stare koliko i život na Zemlji – potraga za hranom, utočištem, ljubavlju, znanjem, sećanjem, smislom. Traganje je često i hod ka nejasnom cilju još manje poznatim putanjama, nagonsko kretanje vođeno snom o velikom otkriću, ono je hod kojim umetnik izražava težnju „da se iz mraka nepostojanja ili iz tamnice koju predstavlja ova povezanost svega sa svime u životu, da se iz toga ništavila ili iz tih okova otima komadić po komadić života...ˮ

Dok su umetnici prošlosti svoju čežnju za civilazcijskim dobom nevinosti tražili u ambijentu mitske Arkadije i bodlerovskoj viziji mesta raskoši, spokojstva i naslade, Milica Antonijević ide i korak dalje istražujući arhetipske forme iz vremena Postanka. U prostoru životvorne materije okeana, umetnica suočava stilizovanu sliku primordijalne klice života sa biološki superiornim gospodarom sveta – čovekom. Ipak, ova jukstapozicija ne stvara osećaj vizuelne tenzije, već daje utisak harmonične simbioze vrsta koje su hromatski ujedinjene izbalansiranom paletom crnih, tirkizno-plavih i srebrnih tonova. Prepoznatljivim likovnim rukopisom, umetnica dovodi do maksimuma izražajne mogućnosti visoke štampe, naglašavajući taktilne vrednosti jasnih i čvrstih linearnih snopova, mekih i rastresitih vlakana i gustog mrežastog tkanja. Sferne i plošne rešetkaste forme asociraju na sito kao mentalni filter kojim se na nivou podsvesti prosejavaju slojevi sećanja, životnog i umetničkog iskustva u nadi za otkrićem zlatnog grumena (samo)spoznaje. Kroz preklapanje mikro i makro sfere, ronioci deluju kao da se kreću u fantastičnom svetu raznovrsnih ćelijskih struktura, poput snoviđenja kome su svojstveni neočekivani obrti vizura. Pored prostorne distorzije, svetlosni kontrast u tretmanu odnosa figure i pozadine često je izražen u varijacijama pozitiva i negativa. Ove optičke igre ukazuju na uplitanje iluzije u mehanizme oživljavanja sećanja i opsene koja osvaja i remeti ustaljenu logiku percepcije sveta, nalik dejstvu fluidne površine planete Solaris na svest čoveka u delu Lema/Tarkovskog. Tako i prepoznatljivi oblici egzotičnog podvodnog ekosistema – siluete školjki i puževa – bivaju dovedeni do nivoa simbola, fosilizovanih tragova pamćenja na koje subjekt potrage nailazi sondiranjem u dubine sopstvenog misaonog i emotivnog habitusa.

Neuobičajenim formatima i prostornom koncepcijom Milica Antonijević izlazi iz okvira klasičnog grafičkog izraza i prezentacije i prelazi u polje instalacije i objekta. U kompozicionom promišljanju grafičke strukture, umetnica se kreće od filigranskog osećaja za detalj u malom formatu do monumentale forme poliptiha, od kruga – aluzija na mehur vazduha, na cikličnost prirodnih procesa, na savršeni funkcionalni poredak i jedinstvo života na Zemlji – do kolažnog slaganja ortogonalnih kadrova plutajućeg sveta. Za Milicu Antonijević zid i papir nisu podloga, već aktivni činioci likovne strukture iz koje izviru ovi isečci nepreglednog prostranstva sveta. U ovoj večnoj igri traganja, osećaj otkrića koju doživi ronilac okružen tamom nepoznatog prostora, između ostalog otkriva i tajnu radosti koju oseti grafičar kada se u tremoru neizvesnosti i stvaralačkog zanosa prvi put sretne sa željenim licem tek nastalog otiska.

Miroslav Sapundžić

Milica Antonijević rođena je 1973. godine u Kraljevu. Diplomirala je 1997. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, odsek Primenjena grafika, atelje Grafika i knjiga.Magistrirala je 2003. godine na predmetu na istom fakultetu, na predmetu Grafika. Član je ULUS-a od 1998. godine. Vanredni je profesor na predmetima Crtanje i Slikanje na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

Samostalne izložbe:

  • 1997 - Beograd, Galerija FLU, Studenti generacije (sa Radošem Antonijevićem)
  • 2001 - Beograd, Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca, Grafike- Antonijević, Zarić, Dragutinović – Roccella
  • 2003 - Beograd, Galerija Grafički kolektiv, Grafike
  • 2007 - Kragujevac, Galerija Studentskog kulturnog centra – «Mini art lavirint» izložba grafika malog formata
  • 2008 - Novi Sad, Kulturni centar, Mali likovni salon – «Mini art lavirint», izložba grafika malog formata
  • 2008 - Rim (Italija), Galerija Associazione culturale atelier,«Imperdonabili» - Grafike, Milica Antonijević i Gianluca Murasecchi 
  • 2011 - Kraljevo, Galerija «Maržik» - «Kolekcionar vode», radovi na papiru
  • 2012 - Niš, Art55 galerija - «Kolekcionar vode», radovi na papiru
  • 2013 - Kragujevac, Mali likovni salon Narodnog muzeja - «U i oko vode», Slike
  • 2013 - Niš, «Salon 77» Galerije savremene likovne umetnosti- «Aqua permanens», Grafike
  • 2013 - Beograd, Galerija Grafički kolektiv - «Aqua permanens», Grafike
  • 2014 - Smederevska Palanka, Galerija moderne umetnosti - «U i oko vode», Slike
  • 2014 - Šabac, Kulturni centar – «U i oko vode», Slike
  • 2015 - Čačak, Galerija Doma kulture – «U i oko vode», Slike
  • 2015 - Kraljevo, Galerija Narodnog muzeja - «Aqua permanens», Grafike/ slike/ crteži (2009/2015)
  • 2016 - Novi Sad, Kulturni centar, Mali likovni salon - «Aqua permanens», Grafike
  • 2016 - Novi Pazar, Galerija Multimedijalnog centra - «Aqua permanens», Grafike

Nagrade (izbor):

  • 2002 – Grand Prix za grafiku, II Novembarski salon, Galerija « Maržik», Kraljevo
  • 2007 - I nagrada za crtež na XIV izložbi crteža, Galerija Kulturnog centra Šabac
  • 2008 - I nagrada za grafiku na 52. oktoborskom salonu, Narodni muzej Šabac
  • 2008 - Otkupna nagrada za grafiku, Narodni muzej Šabac
  • 2009 - II nagrada za crtež na IX Novembarskom salonu, Galerija «Maržik», Kraljevo
  • 2011 - III nagrada za grafiku na X Novembarskom salonu, Galerija «Maržik», Kraljevo
  • 2012 - Otkupna nagrada Ministarstva kulture Republike Srbije, Mala grafika, Galerija Grafički kolektiv, Beograd
  • 2015 - I nagrada za grafiku na 9. EX-YU konkursu, Galerija SKC Novi Beograd
  • 2015 - Otkupna nagrada Ministarstva kulture Republike Srbije (slika za zbirku Narodnog muzeja u Kragujevcu)

Sreda 2. novembar, 21:00
Kontakt galerija
Koncert: Klinika Denisa Kataneca (HR) + Adam David Lukacs aka Duke Bluebeard (HU)

Denis Katanec zagrebački je kantautor i pokretač bendova Felon i Denis Katanec Okanagan LTD. Trenutno svira u novom projektu KLINIKA Denisa Kataneca. Iza sebe ima album „Jasno, nečujno, a suviše glasnoˮ (Felon), tri eksperimentalna albuma napisana i snimljena u 24 sata „Sveska bijednih Iˮ, „Sveska bijednih IIˮ i ‟Sveska bijednih IIIˮ, „Sve moje Laurieˮ sa bendom DKOkanaganLTD, te hvaljeni solo album „Pejotlˮ, koji izdaje prošle godine. Odsvirao je preko 100 koncerata u celoj regiji, a jedni od zapaženijih bili su njegovi nastupi pre svetski priznatog američkog pevača-tekstopisca Damiana Jurad-a i Damira Avdića.

Sa Klinikom upravo objavljuje novo izdanje „Nikta Zorjaˮ, koje će promovisati u Kragujevcu. Kliniku uz Denisa čine: Brane Norac (klarinet/gitara), Zvonimir Varga (piano) i Vinko Vujec (kontrabas).

Duke Bluebeard je folk-pop pevač, kantautor i multiinstrumentalista, a svoj nadimak bira inspirisan Bartokovom operom. Njegov demo „Summer Is Deadˮ, izašao je u aprilu 2013. Naredni period proveo je u raznim sporednim projektima koji su deo mađarske andegraund scene i nastupao je na Rakéta Festivalu, gde ga je est.hu opisao kao obećavajućeg pevača-tekstopisca. U maju 2015. objavio je singl D.B. za Lone Waltz Records.

Sledeće izdanje pod nazivom „Friend or Foe‟, njegov prvi LP, izašao je u martu 2016. Ove pesme su pisane u kući njegove majke, gde je proveo nekoliko meseci tokom leta, razmišljajući o prošlosti. Iako najviše liči na neku vrstu defetističkog narativa prikazujući ideju usamljenosti, izolovanosti, on ima i druge poglede što se vidi u pesmama poput „You’ll Be Just Fine‟ ili „F B. #1 (Stockholm)‟. To pokazuje, na oba albuma, da su njegovi introspektivni tekstovi koji su refleksija njegovog unutrašnjeg života, samo deo zagonetnog načina pripovedanja koji prevazilazi reči u nekim, ako ne i u većini slučajeva.

Milica Antonijević rođena je 1973. godine u Kraljevu. Diplomirala je 1997. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, odsek Primenjena grafika, atelje Grafika i knjiga.Magistrirala je 2003. godine na predmetu na istom fakultetu, na predmetu Grafika. Član je ULUS-a od 1998. godine. Vanredni je profesor na predmetima Crtanje i Slikanje na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

Petak 4. novembar, 19:00
Kutija šibica
Predstavljanje romana "Ljubav se nosi u tri..." - Minja Bogavac

Samo na prvi pogled klasična, ljubavna priča smeštena između egzistencijalnih stilski i ljubavnih zapetljancija...

Ljubav, moć, potraga (za jednim ili drugim), nada, strah, prolaznost, smrt: zar se uopšte piše i peva o bilo čemu drugom osim o ovim stvarima, od početka umetnosti pa zauvek, jer kraja ne može biti bar dok ova zvezda ne zgasne?

Pa ipak, Milena Minja Bogavac, pesnikinja i dramatičarka, oseća potrebu da jedan – više nego klasičan – ljubavni slučaj o kojem piše, i koji zaodeva u autobiografsko ruho koje možete čitati „naivno‟, kao puku ispovest, a možete se opredeliti i za suptilnije (ne nužno i tačnije!) čitanje kao klasičnog pripovedačkog trika kojim se vezuje čitaočeva pažnja (čitaoci, ah, vole ispovedanja!), osmotri sa strane, to jest, da se pred čitaocem upita ima li takva priča „danas“ uopšte smisla

Petak 4. novembar, 21:00
Sala PMF
Multimedijalni koncert praćen videom i glumom: Nacija - Vrooom

Nakon dve godine uspešnih nastupa sa muzičkom predstavom Dogvil, koja je imala 57 igranja u punim salama širom Balkana i učešća na značajnim regionalnim festivalima, Vrooom ponovo nastupa u starom sastavu: Vanja Vukotić – vokal, Vladimir Marinković – bubnjevi, Jamal Al Kisuani – saksofon, Marko Grubić – bas gitara, klavijature, elektronika.

Novi projekat koji će premijerno izvesti 4. novembra u Studentskom kulturnom centru Kragujevac je NACIJA, multimedijalni koncert praćen videom i glumom. Sastavu se ovom prilikom priključuje i glumica Aleksandra Janković, a u toku je rad na predstavi po tekstu Minje Bogavac, u produkciji Bitef teatra.
NACIJA je umetničko-istraživački projekat čiji konačni rezultat treba da bude muzičko-scensko delo, koje uključuje video, film, pozorište, muziku i interakciju s publikom. Na formalnom planu, ovaj događaj izgleda kao projekcija igrano-dokumentarnog filma, čiji soundtrek uživo izvode četiri muzičara. Pored njih, u prostoru su i glumci/glumice koji igraju u interakciji sa snimljenim materijalom i publikom.

Ovaj tehnološki izazovan i inovativan način izvođenja značajan je za razumevanje osnovne teme kojom se NACIJA bavi. Tema projekta počiva na apsurdu činjenice da u XXI veku živimo svedočeći munjevitom napretku nauke i tehnologije, a da su nam, bez obzira na to, životi i dalje organizovani u skladu sa idejama nacije i nacionalne države, definisanim dva veka ranije: pre industrijske revolucije i naučnih otkrića bez kojih ne možemo da zamislimo svoju svakodnevicu. Dvadeseti vek, kao vek industrije, vek Teorije relativiteta ali i vek u kom su (u ime nacije) počinjeni najgnusniji zločini u istoriji čovečanstva, zauvek je promenio ljudsku civilizaciju. Jedina stvar koja je u njemu, bez obzira na sve, ostala nepromenjena i nerelativizovana, jeste ideja o naciji i nacionalnoj pripadnosti kao važnom, samoodređujućem činiocu u formiranju identiteta pojedinca. Ovaj umetnički projekat temelji se na toj činjenici i za cilj ima da razotkrije tragikomične posledice života u društvu koje, na jednoj strani, teži što bržem i dinamičnijem napretku, dok na drugoj ne pokazuje ni najmanju želju da svoju osnovnu organizaciju pomeri iz statike utvrđene dva veka ranije. Ideja projekta je da kroz formu koja objedinjuje koncert, pozorište, film i animaciju publike prikaže različite aspekte ovog kompleksnog fenomena te postavi provokativna pitanja: da li biste lakše živeli bez svoje nacije ili bez svog kompjutera? Da li se više identifikujete sa pripadnicima svoje nacije ili sa ljudima koji dele isti sistem vrednosti kao i vi? Da li su vam bliži vaši sunarodnici ili vaše kolege (bez obzira na to kojom se profesijom bavite)? Ko je „tipičan predstavnik vaše nacijeˮ i zašto to (nikad) niste (baš) vi? Izražajna sredstva u ovom delu biće izabrana tako da pokazuju kontrast između hiper-modernog i arhaičnog, koji najbolje oslikava okoštalost ideje naciona u savremenom društvu i njenu začuđujuću održivost u vremenu brzih i naglih promena.

Cena ulaznice: 300 dinara u pretprodaji, a 400 na dan koncerta.

Subota 5. novembar, 19:00
Galerija SKC
Predstavljanje knjige "U prolazu" - Vesna Maksimović

Ima tako ljudi koje nenadano sretneš u prolazu i vežeš se za njih kao u oluji, udahneš malo čistog zraka i oživiš. Obodre te svojom vedrom stranom, toplim rečima, danas retkim i dragocenim, udahneš i nastaviš dalje. Šapnu ti da si jači nego što misliš, jer njihova divovska snaga ne da da bude drukčije. Prodrmaju uspavane duše nad svojim bolom, jer njihov vrišti da je to ljudskost, a ne slabost. Opomenu bezobzirne na sramotne procene, slabe da ne odustaju, uplašene da idu dalje, upitane da traže, tragaju za boljim svetom, neustrašivo vajaju sebe i svoj život. Zadive vas tragovima koji ostaju za njima u prolazu i shvatite da će zidovi pored kojih su prošli nositi njihov pečat. Duboki naklon ženi, tragaču, borcu, pesnikinji, slikarki, umetnici čija su dela naša čvrsta spona sa zemljom i naš put do neba.

Hvala sudbini na srećnom sticaju okolnosti, susretu u hodnicima života, u prolazu!

Suzana Rogan

Ko nije spreman da spozna i prizna istinu današnjice koja nas okružuje, i da kroz metaforiku Vesninih pesama oseti ono najdublje mistično, duševno i ponekad samoubilačko u nama samima, ne zaslužuje ni da čita ovu poetiku 21. veka, koju nam Autorka svesrdno poklanja.

Pored teške životne istine koju nam Vesna baca bolno u oči, praveći od nje neprozirnu, tešku i tamnu fasadu, može se, predanim čitanjem ovih pesama, iza te fasade, nazreti zadovoljstvo davanja ljudima i svetu, ljubavi i cele duše. I to davanje je otvoreno za sud posmatrača bez imalo zadrške i oklevanja.

Aleksandar Radišić

Utorak 8. novembar, 20:00
Galerija SKC
Izložba "Pečati naivnosti" - Dragana Dragutinović

Izložba "Pečati naivnosti", autorke Dragane Dragutinović biće otvorena u Galeriji SKC u utorak 8. novembra u 20 časova. Publika će izložbu moći da pogleda do 21. novembra.

Crteži nastali u periodu 2013.-2015. godine, u ciklusima Spavači, Danse Macabre i Gde odlaze svi ti ljudi obrađuju gotovo mitsku temu funkcije ženskog tela kroz sagledavanje odnosa unutrašnjeg sveta autorke i okružujuće ravnodušnosti.

Analizirajući crteže, objekte ili asamblaže Dragane Dragutinović, poput umetničkih pojava neoavangarde, neizbežno je govoriti o segmentu stvaralaštva u kome se umetnost i svakodnevni život prepliću u kontekstu savremenosti. Međutim, osvrtom na odnose mita i umetničkog dela, sadržaja i manifestacije, subjekta i objekta, ovaj rad pruža širi uvid u ovu prirodnu simbiozu. Umetnica je anarhično prigrlila moć imaginacije i povratkom jednostavnim materijalima ponudila kontrast vladajućem tehnološkom svetu.

Govoreći o sećanju, snovima ili detinjstvu, Dragana metaforama, slikama i simbolima koje imaju gotovo magijsko-ritualno dejstvo na posmatrača ukida nametnutu distancu umetnik-publika i nudi novi oblik komunikacije. Ona se najlakše uspostavlja prepoznatljivim i ne retko varljivim mitologijama, zasnovanim na strahu i poslušnosti.

Ovaj rad postoji radi višeslojnog i kompleksnog ispitivanja životnih nivoa, gde nije reč o prevlasti kreativnog mišljenja već mogućnosti da estetsko iskustvo deluje na svakodnevno, jer Umetnost, kao delatnost odvojena od života, gubi svaki značaj i svaku vrednost.

Jovanka Jelić Mladenović

To su crteži, skice tela koje pamti dodire velike surovosti. Dodire predmeta, pojava i ljudi, nestalnih i prolaznih. Oni ostavljaju darove koje prikupljam i beležim, arhiviram u herbarijumu retkih vrsta i oslobađam po jednu priču za svakoga i jedan strah za sebe.

Lik se ponavlja zato što spava i sanja u kontinuitetu. Sećanja su tada strašnija i telo doživljava promene oblika. Razbijeno, sa izraslinama, raspisano, sanja da ume da pliva, umorno, gladno. Ispred njega se postavlja tanjir, a mrtvi se hvataju u kolo.

Dragana Dragutinović

BIOGRAFIJA

Dragana Dragutinović diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Jovana Sivačkog 2004. godine. Doktorski umetnički projekat Zazidane, rimejk-ambijentalna instalacija, pod mentorstvom profesora Milete Prodanovića, odbranila je 2016. na istom fakultetu. Dobitnica je nagrade Fakulteta likovnih umetnosti Rista i Beta Vukanović, slikari i nagrade VI majske izložbe Galerije Čedomir Krstić u Pirotu. Radi kao profesor u Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Pirotu.

Samostalne izložbe:

  • 2016. Pečati naivnosti-pogled unazad, Likovni salon, Kulturni centar Gornji Milanovac;1 2 3 crteži, Galerija Atrijum, Biblioteka grada Beograda; Pečati naivnosti 2, izložba crteža, Galerija moderne umetnosti, Narodni muzej u Smederevskoj Palanci; Pečati naivnosti, Galerija Kulturnog centra, Kruševac
  • 2015. Ja ne poznajem nikog kao što si ti, Galerija Čedomir Krstić, Pirot; MurumForum et Prima Hostia MurumForum et Prima Hostia, Galerija FLU, Beograd
  • 2013. Uzmi jednu (365 priča), izložba crteža, Galerija Trag, Beograd; Ako nećeš ti da skačeš, ja ću cupkat sam (365 priča za laku noć), Galerija savremene umetnosti, Pančevo; Ako nećeš ti da skačeš, ja ću cupkat sam, Centar za kulturu Sveti Stefan, despot srpski, Despotovac
  • 2012. 365 priča za laku noć, Galerija Čedomir Krstić, Pirot; 2003. Izložba nagrađenih umetnika VI majske izložbe, Galerija Čedomir Krstić, Pirot

Sreda 9. novembar, 20:30
Sala PMF
Repriza predstave Era ožalošćenih

Pre učešća na Festivalu amaterske pozorišne režije u Leskovcu 15. novembra, Akademsko pozorište Studentskog kulturnog centra Kragujevac izvešće predstavu Era ožalošćenih još jednom pred kragujevačkom publikom, u sredu, 09. novembra, u Sali PMF-a, sa početkom u 20:30.

U glumačkoj podeli su Stefan Pavlović, Nina Nedeljković, Kostadin Stojadinov/Nikola Garović, Jana Mijailović, Pavle Tasić, Jana Desnica, Petar Petrović i Isidora Arsić. Režiju potpisuje Miroslav Petrović.

 

Četvrtak 10. novembar, 21:00
Kontakt galerija
Koncert: Mike Parker’s Trio Theory

“Genijalna sinteza svih muzičkih žanrova, naizgled nemogućih kombinacija Čarli Parkera sa gruvom Majkl Džeksona, začinjen prkosom dostojnim Džon Zorna ... To je sve što džez treba da bude: originalan, svež, nepredvidiv, simbiotički u grupnoj improvizaciji, a sve to sa osećajem za humor." - JazzPRESS

Njujorškom basisti i kompozitoru Majk Parkeru pridružuje se dvaput nominovani za Gremi Frank Parker (Kurt Elling Quartet) na bubnjevima, i iz Krakova, Poljske, vatreni tenor saksofonista Slavek Pezda. Zajedno, oni čine džez trio sa sirovom energijom roka, osećajnošću klasike, tekstualnom paletom avangarde, i ritmičkom i harmonskom raznovrsnošću modernog džeza.

Trio je nastao u novembru 2014. i imao maratonska turneju od 27 koncerata u 27 noći. Od tada, oni su imali preko 100 koncerata u šest zemalja, uključujuц́i Krokus Jazz Festival (PL), Jazzinec Festival (CZ), MediaWave Festival (HU), Jazzire Festival (RS) i Targu Mures International Jazz Festival (RO). U aprilu 2016. objavili su treći album "Alive Out There", snimljen uživo na turneji 2015.

 

Ponedeljak 14. novembar, 22:00
Kontakt galerija
Džez veče

Esoteric Oil Lamp, sam naziv ovog slobodnog kvarteta priča sve... Instant komponovanje, konstantna improvizacija, pretakanje trenutne situacije u zvuk...

  • Voja Savkov - sax
  • Marko Ćurčić - bass
  • Aleksandar Škorić - bass
  • Aca Pejčić - keyz and stuff

Četvrtak 17. novembar, 19:00
Kutija šibica
Predstavljanje Regionalnog zbornika socijalne i angažovane poezije – REZ

REZ - Regionalni zbornik socijalne i angažovane poezije je rezultat odabira radova sa Presingovog konkursa iz 2016. godine. Na konkurs se prijavilo 300 autora, koji su poslali 1.200 pesama. U Zbornik su uvršteni radovi 49 pesnika.

Iz predgovora Ivane Maksić

"Poput zbornika Do zuba u vremenu (Presing, 2014), i REZ predstavlja izvestan eksces i to u pogledu vrlo važnih pitanja: njegovi urednici i autori dele stav da je poezija (kao i književnost uopšte) izrazito politična, tako da kriterijume za sačinjavanje antologije ne ostavljaju imaginarnom prostoru neutralnosti koja se unapred zavetuje političkoj korektnosti, pa i književnoj "večnosti". Zauzimanje neodržive neutralne pozicije, verujemo, paravan je za pisanje i objavljivanje pamfletske poezije (pežorativni epitet koji se često pripisuje angažovanoj poeziji), budući da u raznim best-off fiokama, predvidivoj razmeni kulturnog i socijalnog kapitala, ostaje jedino već unapred potrošena mogućnost za čitanje poezije kroz lenjo parazitiranje na ideološki upodobljenom, proverenom imenu autora."

Petak 18. novembar, 9:00
Kutija šibica
Ciklus "Politički film" - projekcija sa diskusijom

U okviru razgovora pogledaćemo inserte iz desetak filmskih ostvarenja među kojima su i „Za zemlju i slobodu“, „Slobodarke“, „Zemlja bez hleba“, „Drvo u Gernici“, „Španska zemlja“, „Tamo su zmajevi“, „Crni hleb“.

Predstavlja: Tadej Kurepa
Razgovor pripremili: Stevan Vuković i Tadej Kurepa
Program je nastao u okviru projekta Saveza antifašista Srbije „Škola antifašizma kroz film“

Iako je Španski građanski rat zvanično trajao od 17. jula 1936. do 1. aprila 1939. godine, društvena previranja i klasni konflikt koji su doveli do građanskog rata i revolucije trajali su više decenija pre 1936. godine, a oružani sukobi niskog intenziteta nastavili su se decenijama posle 1939. godine.

Kroz niz inserata iz filmova snimljenih od tridesetih godina XX veka do danas zajedno ćemo istražiti dinamiku sukoba koji je do temelja podelio Španiju.

Tema ove projekcije filmskih inserata sa diskusijom biće upravo Španski građanski rat kao Klasni rat, odnosno oružani sukob između društvenih klasa, radničke klase sa jedne strane i stare vladajuće klase sa druge strane.

Ulaz je besplatan!

Petak 18. novembar, 22:00
Kontakt galerija
Koncert: Larska

Početkom januara 2015. Luka Stoisavljević (bas/vokal) i Dušan Lazić (bubnjevi) počinju sa stvaranjem autorske muzike. Naziv benda, proizašao je iz igre slogova reči Skalar – fizička veličina koja nije određena pravcem i smerom, već samo intenzitetom, čime se bend vodi i danas, bez pritiska i uslova da njihova muzika bude usko žanrovski određena. Kasnije se bendu pridružije Filip Stanković (bas) čime novonastali trojac, koji čine dve bas gitare u eksperimentu sa raznim efektima, energičnim ritmom i vokalom, dobija karakterističan zvuk koji je publika vrlo brzo zapazila. Nakon toga su se bendu ukazale prilike da nastupa kao predgrupa, na raznim koncertnim manifestacijama u Kragujevci i drugim gradovima u Srbiji, sa poznatijim bendovima: Bjesovi, Kbo!,Kanda, Kodža i Nebojša, Irie Fm, Thimble, Fitnes, Špajz!…

Početkom 2016. nastaju i prvi samostalni snimci u kragujevačkom studiju Češnjak i prvi singl Graft. Marta 2016. pored 180 bendova bend Larska je uspeo da se plasira u polufinale nakon toga i u finale BUNT Rok Festivala (RTS) gde im je treće mesto izmaklo za jedan poen. Ubrzo je usledio nastup na Beogradskom manifestu kao i još par učešća na festivalima za neafirmisane bendove u Čačku.

Početkom septembra 2016. na mesto drugog basiste dolazi Duško Jovanović, tako da trenutnu postavu čine
Dušan Lazić (bubnjevi), Luka Stoisavljević (bas/vokal ), Duško Jovanović (bas).

Ponedeljak 21. novembar, 20:30
Kontakt galerija
Revija filmova sa Festivala dokumentarnog filma BELDOCS 2016

Studentski kulturni centar Kragujevac u saradnji sa Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma Beldocs predstaviće kragujevačkoj publici neka od najznačajnijih ostvarenja sa ovogodišnjeg, 9. po redu, održanog festivala Beldocs. Publika će biti u prilici da tokom nedelju dana u periodu od 21. do 27. novembra 2016. u KONTAKT Galeriji SKC pogleda zanimljiv izbor dugometražnih dokumentarnih filmova iz celog sveta, nagrađenih na prestižnim svetskim filmskim festivalima. Sve projekcije počinju u 20:30 č. Ulaz je slobodan.

RUSKI DETLIĆ
Čad Grasija, SAD, Ukrajina, 2015, 82’

Fedor Aleksandrovič je radioaktivan čovek. Imao je četiri godine 1986, kada je bio izložen otrovnim posledicama černobiljske nuklearne eksplozije, nateran da napusti dom. Sada ima 33 godine, živi kao umetnik u Ukrajini, s radioaktivnim stroncijumom u kostima i jedinstvenom opsesijom tom katastrofom koja je promenila svet – zašto se ustvari desila? Da li postoji nešto više oko cele te priče, nešto što Sovjetska vlada nije dozvoljavala da dospe u javnost?

Režija: Chad Gracia
Produkcija: Ram Devineni, Mike Lerner
Montaža: Chad Gracia, Devin Tanchum
Kinematografija: Artem Ryzhykov
Festivali: Sundance Film Festival 2015, Sheffield Doc/Fest 2015, New Zealand International Film Festival 2015, SIFF 2015, IDFA 2015...

 

Utorak 22. novembar, 20:00
Galerija SKC
Izložba ‒ (O)sećanja, Tamara Delić

Izložba (O)sećanja, autorke Tamare Delić biće otvorena u Galeriji SKC u utorak, 22. novembra 2016. u 20 č. Izložbu će otvoriti Marija Todorović, istoričarka umetnosti. Publika će izložbu moći da pogleda do 5. decembra 2016.

„Grad je divno primamljiv. Poput veštog trgovca nudi slatke stvari koje je gotovo nemoguće odbiti.
Poziva i uvlači u sebe. Obećava sve, obećava u velikim količinama.”

Daniel Kovač, Logika reke, pruge i otpada

Težnja za inovacijom, eksperimentom i promenom sastavni je deo mladalačkog entuzijazma. Takav pokretački duh prožima radove Tamare Delić, umetnice koja upotrebom ne-klasičnih sredstava iskušava ustaljeni koncept grafike kao umetnosti štampe na papiru. U radovima nastalim u periodu od 2012. do danas, ispisane su stranice vizuelnog dnevnika, čijim sadržajem dominiraju uspomene na mesta viđena tokom putovanja. Iako je fotografija poslužila kao predložak, a ritmičko nizanje grafika malog formata podseća na listanje foto-albuma, estetizovana dokumentarnost je samo jedan segment ovog slojevitog narativa. Naziv izložbe (O)sećanja, igrom reči ukazuje na ključne pojmove u čijem preseku se otkriva poetski diskurs Tamarinih radova. Arhitektonska baština posećenih gradova data u fragmentarnom zapisu, filtrirana je kroz senzitivni deo memorije. Taj proces rezultirao je intervencijom u vidu slobodno postavljenog lineranog i površinskog znaka. Fasade čuvenih crkava, palata i drugih javnih zdanja projektovane su u autonomne likovne forme, a njihova monumentalnost ustupa mesto suptilnom lirskom izrazu. Firenca, Ljubljana, Venecija, Moskva, Sijena postaju asocijativni toponimi imaginarnog prostora koji je tek krhkom sponom povezan sa prvobitnom geografskom odrednicom.

Tamara govori o nepostojanosti sećanja. Ono je promenljivo, začeto utiskom, građeno potonjim iskustvom, obojeno stanjem duha. Sećanje nastaje, bledi, obnavlja se, iščezava, jasno je ili maglovito, postoji ili ne postoji… Ono je utočište, mesto spokoja, dokaz postojanja, arhivski prilog za esej o identitetu, ili pak izvor nemira, trag događaja koji bismo rado uklonili. Nastali radovi predstavljaju shematizovanu mapu puta koji povezuje jedan pogled u prošlosti i misao u trenutku stvaranja dela, “jer priča o sećanju je priča o gledanju”. Fotografski precizno sećanje vremenom se svede na neuhvatljivi emotivni osećaj koji evocira doživljaj određenog prostora, osećaj koji Tamara vizuelizuje u energetskom polju satkanom od apstraktnih i polu-apstraktnih oblika. Umetnica takođe relativizuje mit o fizičkoj i simboličkoj vrednosti kamena, materijala čija čvrstina obećava zidanje spomenika za večnost. Sećanje topi kamen, pretvara ga u meku i fluidnu formu, koja kao i sve ostalo podleže zakonu efemernosti. Sa druge strane, sama tehnika litografije kojoj je umetnica posvećena, sadrži u sebi istu ironiju: kamena matrica je palimpsest na kojoj jednistvena i neponovljiva likovna zamisao živi kratko, potom biva uklonjena i zamenjena novom. Grafička podloga u vidu plastične folije naglašava ambivalentnost između postojanja i nestajanja i funkcioniše kao aktivan činilac u procesu de-materijalizacije. Njena prozirnost stavljena je u službu nestalne i opsenarske prirode sećanja, sklone brisanju starih i učitavanju novih sadržaja. Estetski iskaz blizak stavu Borisa Budena da je prošlost neizvesnija od budućnosti.

Ipak, u Tamarinom radu nema melanholije i lamenta nad prolaznošću. Nežan kolorit zrači optimizmom i radosnim ushićenjem, svedoči o detinjoj radoznalosti, lutalaštvu i otkrićima. Svaki grad donosi drugačiju impresiju čiji ton se prepoznaje u “vazduhu, bojama, zvucima, svetlu, mirisu, prostoru i atmosferi uopšte”. Ovi ljupki i plemeniti prizori jesu stilske figure nastale u dinamičnom i nepredvidivom plesu pamćenja i zaborava, dva potpuno ravnopravna i legitimna pola sećanja, dve suprotnosti koje se ne poništavaju, već grade aktivnu ravnotežu usklađenih sila. Bilo da su posledica slučaja ili namerne selektivnosti, stilizovani obrisi gradova za Tamaru Delić su pre svega drage uspomene. Traganjem za novim prostorima umetnica sugeriše priču o autorefleksivnoj potrazi za unutrašnjim prostorima sopstva i otkriva kosmopolitski duh Čoveka koji je „nomad po srcu svom, po misli svojoj, po idealima svojim”.

Miroslav Sapundžić

Tamara Delić rođena je u Osijeku 1987. Grafiku studirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Zorana Todovića. Osnovne akademske studije završava u junu 2010. Iste godine upisuje master studije i završava ih 2012. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu pod mentorstvom Zorana Todovića (smer grafika). Bavi se grafičkim dizajnom.

Samostalne izložbe:

  • Master izložba Prostor i vreme mesta, Akademija umetnosti Novi Sad, maj 2012.
  • Izmaštani gradovi, Mali likovni salon Novi Sad, jun 2013.

Izabrane grupne izložbe:

  • Blisko i različito, Akademija umetnosti Novi Sad, 2011.
  • Izložba master studenata grafike Nade, Grafički kolektiv, Beograd 2011.
  • Izložba grupe Sinergija, Narodni muzej, Zrenjanin 2011.
  • V Ex Yu za grafiku na temu Sanjarenja, Galerija SKC Novi Beograd 2011,
  • Izložba male grafike, Grafički kolektiv, Beograd 2011.
  • Međunaredna izložba minijature, Galerija Trag, Beograd 2011.
  • Međunarodno bijenale minijature, Dom kulture Gornji Milanovac, 2012.
  • Majska izložba grafike, Grafički kolektiv, 2012.
  • VI Ex Yu konkurs za grafiku, Galerija SKC Novi Beograd. 2012.
  • Izložba male grafike, Grafički kolektiv, Beograd 2015.
  • Međunarodno bijenale umetnosti minijature, Dom kulture Gornji Milanovac, 2016.

Utorak 22. novembar, 20:00
Kontakt galerija SKC
Revija filmova sa Festivala dokumentarnog filma BELDOCS 2016

SONITA
Rohsareh Gaem Maghami, Iran, Nemačka, Švajcarska, 2015, 90’

Sonita je osamnaestogodišnja devojka, neprijavljeni, ilegalni imigrant iz Avganistana, koja živi u siromašnom naselju Teherana. Ona je živahna, odlučna mlada žena koja se bori da živi život koji želi, kao umetnica, pevačica i muzičar, uprkos svim preprekama na koje nailazi u Iranu, i uprkos svojoj konzervativnoj, patrijarhalnoj porodici.

Režija: Rohsareh Gaem Maghami
Produkcija: Aline Schmid, Kerstin Krieg, Rokhsareh Ghaem Maghami
Montaža: Rune Schweitze
Kamera: Behrouz Badrouj, Ali Mohammad Ghasemi, Mohammad Haddadi, Arastoo Givi, Torben Bernard, Parviz Arefi, Ala Mohseni
Festivali: IDFA 2015; Sundance Film Festival 2016; Human Rights Watch Film Festival 2016; Istanbul Independent Film Festival 2016...

Sreda 23. novembar, 20:30
Kontakt galerija SKC
Revija filmova sa Festivala dokumentarnog filma BELDOCS 2016

BOLJŠOJ VAVILON
Nik Rid, Mark Frančeti, Velika Britanija, 2015, 87’

Januara 2013. godine Sergej Filin, bivši glavni baletan i umetnički direktor baletske kompanije Boljšoj, bio je na putu do kuće kada mu je neko polio lice kiselinom. Zlokoban napad obelodanio je ono što su Boljšoj upućenici znali već neko vreme. Ugledno pozorište bilo je u krizi, uzrokovanoj ličnim sukobima, ljubomorom i disfunkcijom.

Režiseri: Nick Read, Mark Franchetti
Producenti: Simon Chinn, Maxim Pozdorovki
Montaža: Jay Taylor, David Charap
Direktor fotografije: Nick Read
Festivali: Doc NYC Festival, USA 2015; Toronto International Film Festival, Canada 2015; Stockholm Film Festival, Sweden 2015; International Documentary Film Festival Amsterdam, the Netherlands 2015...

Četvrtak 24. novembar, 20:30
Kontakt galerija SKC
Revija filmova sa Festivala dokumentarnog filma BELDOCS 2016

NEOBIČNA LJUBAVNA AFERA SA EGOM
Ester Gould, Holandija, 2015, 93’

Kao mala, režiserka Ester Gould je tačno znala šta želi da postane kad poraste: svoja starija sestra Rovan. Blagoslovena blještećim samopouzdanjem, izgledalo je kao da Rovan ima svet pod nogama: „Sve je moguće, sve dok veruješ u sebe”.
U ovom lirskom filmu, obožavanje koje režiserka oseća prema Rovan predstavlja početak izvanrednog putovanja, koje u svom središtu ima našu potrebu da budemo viđeni i da nam se ljudi dive.

Režija: Ester Gould
Produkcija: Estelle Bovelander, Marieke Oudejans, Joost Seelen, Constant van Panhuys
Montaža: Katarina Turler
Kamera: Jean Counet
Festivali: IDFA 2015.

Petak 25. novembar, 20:30
Kontakt galerija SKC
Revija filmova sa Festivala dokumentarnog filma BELDOCS 2016

DUH HANE ARENT
Ada Ushpiz, Izrael, Kanada, 2015, 125’
Životna priča Hane Arent, prepletena sa njenim razmišljanjima o prirodi zla, položaju izbeglica i opasnosti svih ideologija. Njen humanizam i genijalno razumevanje sveta danas su relevantniji nego ikad.

Režija: Ada Ushpiz
Producenti: Ina Fichman, Ada Ushpiz
Montaža: Hadas Ayalon
Direktori fotografije: Itai Neeman, German Gutierrez, Philippe Lavalette, Zachary Halberd
Festivali: It’s All True International Film Festival, Brasil 2016; True/False International Film Festival, USA 2016; Goteborg International Film Festival, Sweden 2016...
Nagrada: Best Documentary Film Award, Santa Barbara International Film Fest, USA 2016.

Subota 26. novembra, 19:00
Kutija šibica
Tribina: 170 godina od rođenja Svetozara Markovića

Povodom 170 godina od rođenja Svetozara Markovića, jednog od najznačajnijih teoretičara društva, ali i umetnosti, u Studentskom kulturnom centru biće organizovana diskusija posvećena njegovom životu i radu.

O značaju rada i napretku, koji je u našim društvenim naukama otpočeo Svetozar Marković za vreme svog kratkog života, govoriće Mirjana Andrić, diplomirani filolog i Vladimir Marković, sociolog iz Beograda.

Subota,26. novembar, 20:30
Kontakt galerija SKC
Revija filmova sa Festivala dokumentarnog filma BELDOCS 2016

CRNJANSKI
Danilo Bećković, Srbija, 2015, 100’

Pored toga što je bio jedan od najvažnijih srpskih umetnika, Miloš Crnjanski je živeo jednu od najtragičnijih sudbina u novijoj srpskoj istoriji. Njegova životna priča usko je isprepletana sa prelomnim momentima naše nacionalne sudbine u dvadesetom veku.

Režija: Danilo Bećković
Producenti: Dragoljub Vojnov, Jordančo Petkovski
Montaža: Vladimir Petrović
Direktor fotografije: Mihajlo Savić
Festivali: Festival Prvi kadar, Bosna i Hercegovina 2015; L’Europe autour de l’Europe, Francuska 2016.

Nedelja 27. novembar, 20:30
Kontakt galerija SKC
Revija filmova sa Festivala dokumentarnog filma BELDOCS 2016

ZAKON MOTLIJEVE
Nicole Nielsen Horanyi, Danska, Avganistan, SAD, 2015, 85’

Zakon Motlijeve prati neuobičajnu priču Kimberli Motli, odvažne, snažne Afroamerikanke, majke i bivše kraljice lepote koja je prvi i jedini zapadnjački advokat u Kabulu, u Avganistanu. Usred opasnih okolnosti i pretnji ubistvom, ona se zaklinje da će promeniti afganistanski pravni sistem i braniti američke i evropske građane, ali takođe mora da se trudi da uspostavi ravnotežu između potreba njene porodice i muža koji se nalaze na drugoj strani sveta u SAD.

Režija: Nicole Nielsen Horanyi
Producent: Helle Faber
Montaža: Steen Johannessen, Nicolaj Monberg
Direktor fotografije: Henrik Bohn Ipsen

Festivali: Chicago Film Festival, USA 2015; International Documentary Film Festival Amsterdam, the Netherlands 2015; DOC NYC, USA 2015; Tessaloniki Documentary Festival, Greece 2015; Washington DC International Film Festival, USA 2015...
Nagrade: Viewfinder award, DOC NYC, USA 2015; Alliance of Women Film Journalists EDA Awad, International Documentary Film Festival Amsterdam 2015.

Ponedeljak 28. novembar, 22:00
Kontakt galerija SKC
Koncert: Jazz Monday

U ponedeljak 28. novembra u 22 č, u Kontakt Galeriji SKC-a, u okviru Džez ponedeljka, nastupiće sastav Thrill Seeking Polymers.

Trio Thrill Seeking Polymers, koji čine Aca Pejčić, Jovan Jovanović i Aleksandar Ranković, inspiraciju za svoju muziku nalazi u spoju ruralne muzike sveta (Afrike, Indije, Balkana...) i džeza, a sve to kroz prizmu matematike, simbolike i filozofije. Muzičari koji čine ovaj sastav važe za virtuoze na svojim instrumentima, te je njihova muzika balans predefinisanog i improvizacije.

Aca Pejčić je rođen 1985. u Kruševcu. Preko očeve harmonike upoznaje lepotu šlagera i evergrin muzike i od tada počinje njegova muzička pustolovina. Upisuje muzičku školu Stevan Hristić u Kruševcu, gde uči harmoniku i uzima privatne časove klavira, nakon čega upisuje srednju muzičku ‒ teoretski odsek. U prvoj godini otkriva džez i počinje da se zanima za srodne muzičke pravce. U završnoj godini sa Art Funk Jazz Band-om doživljava svoj prvi javni nastup. 2004. dolazi u Kragujevac, gde upisuje Muzičku akademiju ‒ odsek za opštu muzičku pedagogiju. U Kragujevcu upoznaje Sašu Rankovića i kasnije Maksa Kočetovog, koji ostavljaju veliki uticaj na njegov muzički razvoj. Od 2006. aktivan je na kragujevačkoj muzičkoj sceni i svirao je na raznim projektima: Heart Discount Jazz Band, Non-Resident Trio, This & That Quartet, Lazy Cats, Fitnes, Bliks, Kočetov kvintet, Esoteric Oil Lamp ... Takođe, nastupa u raznim džez postavama u Kruševcu i Beogradu.

Jovan Jovanović (1984, Paraćin) bas gitaru svira od svoje šeste godine, kao druga generacija basista u svojoj porodici. Formalno samouk, muzičko iskustvo stiče svirajući razne žanrove i snimajući kao studijski muzičar.

Saša Ranković (1976, Kragujevac) bubnjeve svira od svoje 16. godine počevši sa časovima kod Slobodana Stojanovića – Kepe (Smak), a zatim kod Miroslava Karlovića – Karla u okviru džez odseka muzičke škole „Stanković” u Beogradu, gde pohađa i časove teorije džeza. Svirao i sarađivao sa mnogim rok i džez muzičarima na različitim projektima i deset godina vodio školu bubnjeva u Kragujevcu. Radi kao profesor filozofije u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji u Kragujevcu. Svira u nekoliko kragujevačkih bendova kao i sa Rambom Amadeusom, Stoiksom i drugima.

Utorak 29. novembar, 20:00
Kontakt galerija SKC
Izložba: Za juče, danas i sutra - Marija Bogdanović

Izložba Za juče, danas i sutra, autorke Marije Bogdanović biće otvorena u Kontakt Galeriji SKC u utorak, 29. novembra 2016. godine u 20 č. Izložbu će otvoriti Marija Konjikušić, istoričarka umetnosti. Izložba će biti otvorena do 20. decembra 2016.

Objekti Za juče, danas i sutra

Postavku Za juče, danas i sutra čini nekoliko objekata koji su nastali građenjem različitih odevnih predmeta koje posedujem. Predmeti u našim životima su izraženo lične stvari, manje ili više intimne, oni su naša reprezentacija u spoljašnjem okruženju i čine deo našeg identiteta. Samim tim deo su našeg sećanja i nosioci različitih zapisa. Odevni predmeti su specifični jer upotpunjuju i delimično određuju našu pojavu. U ovom smislu oni su integralni deo naše likovnosti.

U postavci Za juče, danas i sutra, odevni predmeti imaju funkciju materijala za građenje skulptura gde se njihove strukture i boje koriste onako kako bi se koristio bilo koji drugi slikarski ili vajarski materijal. Ova izložba je deo istraživanja u kome se funkcija odevnih predmeta izvrće, a njihovo specifično opterećenje i pojedinačno sećanje na događaje „preseca” novim oblikovanjem gde oni postaju likovni objekti. Savijeni, precizno složeni ili zgužvani oni predstavljaju nameru da se kroz prezentaciju transformisanog ličnog i intimnog, istovremeno iz njega istupi.

Marija Bogdanović (1981) diplomirala je (2005) na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Stipendista je Međunarodne škole za slikanje, crtanje i vajanje (International School for Painting, Drawing and Sculpture) u Montekastelu, Italija (2005). Pohađala je radionicu „3D sistemi”, na Fakultetu likovnih umetnosti (2009/2010). Samostalno je izlagala devet puta, a učestvovala je na preko 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je UЛUPUDS-a (2008). Student je Interdisciplinarnih doktorskih studija Univeziteta umetnosti u Beogradu, na studijskom programu Višemedijska umetnost.

Samostalne izložbe: Za Juče, Danas i Sutra, Umetnički prostor U10, Beograd (2015); Long Time No Sea, Galerija SULUJ, Beograd (2012); Candy Addicted, Atelje „Otklon”, Beograd (2011); Izložba crteža, Moderna galerija Лazarevac, Srbija (2010); Imaginarium, Centar za kulturu Sopot, Srbija (2010); Dijalozi, UЛUPUDS mala galerija, Beograd (2009); Magnolija, Studentski kulturni centar, Beograd (2008); Kroz Vreme, Dom kulture Studentski grad, Beograd (2007).

Sreda 30. novembar, 19:00
Kontakt galerija SKC
Neobično veče: Kulturni centar „Đura Jakšić” Srpska Crnja

Rodoljub Bošković i Nedeljko Лučić iz Kulturnog centra „Đura Jakšić” Srpska Crnja prirediće na sceni Studentskog kulturnog centra Kragujevac Neobično veče i otvoriti večita pitanja i dileme o muško-ženskim odnosima, ali na jedan poseban način ‒ kroz neobične priče i neobične pesme, zaboravljene, retko kada slušane, a koje svakako zaslužuju da se čuju.

Takođe, autori će predstaviti i pesme sa albuma Staze, tačnije, stihove Đure Jakšića praćene melodijama vojvođanskog bluza i džez roka.

Sreda 30. novembar, 20:00
Kutija šibica SKC
Književno veče: Masakr na književnoj večeri - Ivan Tomić Mister

"Masakr na književnoj večeri" sadrži kratke priče, sumanute pesme i Manifeste nadnadrealizma, umetničkog pravca čiji je jedan od osnivača autor ovog dela, Ivan Tomić Mister. Provokativno štivo za novu književnu publiku i novo vreme. Izdanje SKC-a, uspešno predstavljeno na upravo završenom međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu.

Iste večeri, u sklopu promocije nove knjige, biće organizovana i prodajna izložba ranijih izdanja istog autora – zbirki kratkih nadrealnih priča, sumanutih pesama i kolaža "Bacanje majmuna u nesvest i druge misterije" i "Tetrebi i karakuke".

Ivan Tomić Mister (1975, Kragujevac), multimedijalni umetnik, jedan od osnivača Nadrealističke umetničke grupe "Pola mačke", objavio je do sada pet knjiga. Objavljivao je, takođe, u književnoj periodici, na umetničkim predmetima i na druge neformalne načine. Pobednik je XIV Alminog konkursa za najbolju kratku priču.

Traje:

  • Izložba Aqua Permanens ‒ Milica Antonijević, Kontakt galerija
  • (O)sećanja ‒ Tamara Delić, Galerija SKC

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv rudnika litijuma u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html