Šumadijski internacionalni filmski festival - Kragujevac 2021

Šumadijski internacionalni filmski festival - Kragujevac 2021

Šesto izdanje Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala debitantskog filma (ŠIFF) održaće se u Knjaževsko-srpskom teatru od 9. do 12. decembra. Tokom četiri dana posetioci će moći da gledaju debitantske filmove, aktivno učestvuju u programu i saznaju mnogo zanimljivih stvari iz sveta filma.

Glavni takmičarski program obuhvatiće 13 dugometražnih debitantskih filmova iz Srbije, Nemačke, Danske, Francuske, Tajvana, Austrije, Makedonije, Hrvatske i Turske, dok će se u revijalnom programu predstaviti filmovi nagrađeni AFIFS nagradom za montažu, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa“.

Na VI izdanju ŠIFF-a će biti dodeljene nagrade za montažu u kategoriji Nacionalna nagrada za najbolji montirani film, kao i Nagrada za životno delo koja će ove godine biti uručena Mihailu Iliću (jedan od začetnika srpske škole montaže i autor knjige "Serbian Cutting"). Nagrade se dodeljuju u saradnji sa Asocijacijom filmskih festivala Srbije, a po odluci struke, Udruženja montažera Srbije.

Prateći program obuhvatiće master class montaže. Izložba filmskih plakata „Tragovi jednog vremena“ – Filmski plakat 1945-1970. biće postavljena od 9. do 12. decembra u Big Fashion centru. U istom prostoru biće organizovana i radionica za najmlađe „Nacrtaj svoj film“ gde će se najmlađa publika upoznati sa filmskom terminologijom i osobenostima filmskog plakata.

Poveži se filmom! je ovogodišnji slogan Festivala. ŠIFF je manifestacija koja svojim programom teži da oslika savremeni trenutak. Nakon izolacije i otuđenosti koju nam je pandemija donela, kroz program koji je koncipiran da u fokus stavlja gledaoca, želimo da publiku ponovo povežemo sa aktuelnim idejama i pitanjima koje savremeni film stavlja pred nas. Koncept festivala je takav da želimo da radimo na razvoju i građenju publike, ali i podstaknemo publiku na aktivno učestvovanje, promišljane i stvaralaštvo u filmskoj umetnosti, poručuju organizatori.

Festival je takmičarskog karaktera, a najbolji film odabraće kragujevačka publika, glasanjem nakon projekcija filmova. Uz podršku Filmskog centra Srbije i ove godine je obezbeđena novčana nagrada za pobednika 6. ŠIFF-a u visini od 60.000 dinara.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Knjaževsko-srpskog teatra po ceni od 300 dinara za pojedinačne projekcije, 600 dinara dnevna ulaznica, 1.000 dinara komplet za sve projekcije.

Za srednjoškolce je ulaz besplatan na projekcije od 16 i 18 časova (uz đačku knjižicu).

Ulaz na prateći program je besplatan.

Šiff je 2021. godine postao deo Asocijacije filmskih festivala Srbije AFIFS, čime je dobio status 1 od 7 festivala od nacionalnog značaja. Odlukom lokalne samouprave projekat ŠIFF našao se na listi manifestacija od značaja za kulturu grada Kragujevca.

Organizator sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja širenja virusa kovid-19. Organizatori mole publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, i da se pridržava propisanih mera.

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart“.

Šesti ŠIFF su podržali: Grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Francuski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Gete institut, Ambasada Kraljevine Danske, KZM Kragujevac, Big Fashion, MIND Group.

KOMPELTAN PROGRAM

Program dugometražnih filmova
Velika scena Knjaževsko-srpskog teatra

I dan: četvrtak 9. decembar

  • 16:00 Soy Libre / Francuska
  • 18:00 Stela / S. Makedonija
  • 20:00 Svečano otvaranje 6. ŠIFF-a
  • 20:00 Jedini izlaz / Srbija *razgovor sa rediteljem i ekipom filma
  • 22:00 Vampir / Srbija / V. Britanija

II dan: petak 10. decembar

  • 16:00 Majstor i Margarita / Jugoslavija *van takmičarskog programa
  • 18:00 Le Prince / Nemačka
  • 20:00 Kelti / Srbija *razgovor sa rediteljkom i ekipom filma
  • 22:00 A Corsican Summer / Francuska

III dan: subota 11. decembar

  • 16:00 Cutterhead / Danska
  • 17:45 Dodela AFIFS nagrade za montažu u tri kategorije; Nagrada za životno delo Mihailu Iliću
  • 18:00 Film nagrađen AFFIFS nagradom za montažu *van takmičarskog programa
  • 20:00 Lihvar / Srbija *razgovor sa rediteljem i ekipom filma
  • 22:00 Moneyboys / Austrija /Tajvan

IV dan: nedelja 12. decembar

  • 16:00 Mater /Hrvatska
  • 18:00 Potencijalni kandidat / Turska
  • 20:00 Prolećna pesma /Srbija *razgovor sa rediteljkom i ekipom filma
  • 22:00 Proglašenje pobednika 6. ŠIFF-a

Kratki metar „Nacionalna klasa“
Velika scena Knjaževsko-srpskog teatra
9, 10, 11, 12. decembar od 17:30

  • Kako sam pobedio lepak i bronzu, Vladimir Vulević, Srbija / Nemačka, 2020, 30 min
  • Sve kako treba, Nikola Stojanović, Srbija, 2020, 22 min
  • Furija, Petar Ristovski, Srbija, 2021, 30 min
  • Prokop, Danilo Stanimirović, kratki dokumentarni, Srbija, 2021, 12 min

Prateći program
Mala scena Knjaževsko-srpskog teatra, Big Fashion centar

  • 11. decembar subota, 14:00 Master class montaže, Mala scena Knjaževsko-srpskog teatra
  • 12. decembar nedelja, 13:00 Razgovor sa dobitnicima nagrade za montažu, Mala scena
  • (Mihailo Ilić montažer filma Majstor i Margarita)
  • 9–12. decembar Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945–1970, Big Fashion centar, Na izložbi se mogu videti originalni plakati kultnih filmova domaće kinematografije
  • 11. decembra u 12:00 – Zvanično otvaranje izložbe
  • 11. i 12. decembar od 12:00 do 16:00 – „Nacrtaj svoj film“, Big Fashion centar, radionica crtanja za decu; najmlađu publiku ćemo upoznati sa filmskom terminologijom i osobenostima filmskog plakata

ŠIFF SAJT, FB STRANA, INSTAGRAM

 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html