Svetozar Rapajić dobitnik Statuete ’Joakim Vujić’

Svetozar Rapajić dobitnik Statuete ’Joakim Vujić’

Ovogodišnji dobitnik Statuete "Joakim Vujić" koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji je profesor i reditelj Svetozar Rapajić. Odluku o dodeli jednog od najznačajnijih priznanja u oblasti pozorišne umetnosti u našoj zemlji doneo je žiri u sastavu: Anđelka Nikolić, rediteljka i predsednica žirija, Milanka Berberović, kostimografkinja i prošlogodišnji laureat, Jelena Janjatović, kostimografkinja, Nada Jurišić i Isidora Rajković, glumice i Miloš Krstović, glumac i direktor Knjaževsko-srpskog teatra.

Prsten sa likom "Joakima Vujića" za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu dodeljuje se rediteljki Anđelki Nikolić.

Režijom predstave "Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim" na veoma originalan način vratila je na kragujevačku scenu oca srpskog teatra Joakima Vujića. "Negri" su obeležili protekli period učešćem na brojnim festivalima, nagradama i posebno višestrukim trijumfom na Susretima "Joakim Vujić".

Godišnja nagrada Teatra dodeljuje se glumcu Čedomiru Štajnu.

Prisutan na daskama Knjaževsko-srpskog teatra više od jedne decenije, poslednjih nekoliko sezona ostvario je više zapaženih uloga u različitim žanrovima i autorsko-rediteljskim pristupima, po pravilu potvrđujući pripadnost kolektivnom duhu i iskazujući izuzetnu posvećenost i izvanredan timski rad.

Godišnje nagrade Teatra za izuzetnu posvećenost poslu i postignute rezultate u protekloj godini dodeljuju se Miloradu Maksimoviću i Bobanu Uroševiću.

Statueta "Joakim Vujić", Prsten sa likom "Joakima Vujića" i godišnje nagrade Teatra biće svečano uručene 15. februara, na Sretenje Gospodnje, kada kragujevačko pozorište obeležava 186 godina od svog osnivanja. Iste večeri u 19 časova biće premijerno izvedena predstava "Generali ili srodstvo po oružju" po tekstu Borislava Pekića u režiji Marka Misirače.

BIOGRAFIJA LAUREATA

Svetozar Rapajić je rođen u Splitu 1942. godine. Gimnaziju je završio u Novom Sadu. Režiju na Fakultetu dramskih umetnosti (tadašnja Akademija za pozorišnu umetnost) u Beogradu upisao je 1961. u klasi profesora Vjekoslava Afrića. Zvanično je diplomirao 1969. godine. U periodu od 1965. do 1973. godine stalni je reditelj Savremenog pozorišta u Beogradu. Režirao je u pozorištima u Beogradu, Podgorici, Vršcu, Zrenjaninu, Šapcu, Leskovcu, Nišu i Vranju.

Na Akademiji (današnjem FDU) izabran je za asistenta na predmetu Pozorišna režija 1971. Do odlaska u penziju 2009. njegov profesionalni život prvenstveno je vezan za pedagoški rad na Fakultetu dramskih umetnosti. Godine 1979. izabran je za docenta, 1984. za vanrednog profesora, a 1989. za redovnog profesora. Dugi period bio je šef Katedre za pozorišnu i radio režiju, prodekan FDU od 1977-1981. i od 1983-1987, dekan FDU od 1987-1991, prorektor Univerziteta umetnosti od 1991-1998. Predavao je glumu u baletskoj školi "Lujo Davičo" od 1973-1987, dok je predmet Scenska kultura predavao na Univerzitetu u Beogradu (Učiteljski fakultet) i na Univerzitetu u Kragujevcu (Učiteljski fakultet u Jagodini), a glumu na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini od 1992-2009. kao i glumu i pozorišnu režiju na Akademiji umjetnosti u Banjaluci od 2000-2009. Po odlasku u penziju izabran je u zvanje profesora emeritusa Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Pored nastave Pozorišne režije kreirao predmete Muzičko pozorište, Teorija režije i Metodi umetničko-istraživačkog rada na master i doktorskom nivou. Objavio je veliki broj tekstova iz oblasti režije, dramaturgije, teatrologije, muzičkog pozorišta i pedagogije i učestvovao na velikom broju naučnih simpozijuma u Srbiji i inostranstvu. Prevodio sa engleskog, nemačkog, francuskog, italijanskog i ruskog jezika. Između brojnih nagrada i priznanja, izdvajaju se dve Sterijine nagrade za teatrologiju "Jovan Hristić", za knjigu "Dramski tekstovi i njihove inscenacije" 2014. godine i za knjigu "Muzičko pozorište kao umetnička sinteza" 2020. godine.

Bogata stvaralačka i pedagoška karijera i nemerljiv doprinos u odgajanju ogromnog broja dramskih umetnika, reditelja i glumaca na čitavom našem govornom području, tokom gotovo pola veka, kvalifikovao je gospodina Svetozara Rapajića, profesora emeritusa da se njegovo ime nađe među dobitnicima Statuete "Joakim Vujić".

Foto: Odsek za umetnost i dizajn, Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu
Izvor: Knjaževsko-srpski teatar 

PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html