Veliki školski čas 2022: Zemlja

Veliki školski čas 2022: Zemlja

Na 81. godišnjicu stradanja civila u Kragujevcu, u petak 21. oktobra od 11 časova održaće se centralna manifestacija Oktobarskih svečanosti "Veliki školski čas" ispred spomenika "Streljanim đacima i profesorima" u Spomen-parku "Kragujevački oktobar".

Ove godine biće izvedena poema "Zemlja" autora Enesa Halilovića u režiji Petra Stanojlovića. Glumački ansambl čine: Nebojša Dugalić, Rifat Rifatović, Miloš Krstović, Isidora Rajković, Avram Cvetković i Voin Vasojević.

Scenski nastup umetnika biće ispraćen horom u sastavu učenika Prve i Druge kragujevačke gimnazije pod vođstvom dirigenta Jelene Magleševe.

VIDEO: Generalna proba - prilog RTK (24:21)


O poemi "Zemlja"

Kroz ovu poemu, kao i kroz druga Halilovićeva književna dela provlači se jedna zajednička nit: priča o običnim ljudima u teškim vremenima.

Poema sadrži elemente antičke tragedije, a glavni junaci su Otac, Majka i Momče koji žive pod gnezdom Crne rode (jedine rode koja peva) koji stradaju i kasnije, postaju deo hora.

Ova tragedija, prema Halilovićevom viđenju, dogodila se onima koji nemaju imena i prezimena – oni predstavljaju sve žrtve, pa su zbog toga i junaci ove poeme bezimeni.

O svakom zločinu i zlu treba da se govori i umetnost je tu da pomogne čovekovo pamćenje, pa se u poemi kaže: "Kazujte, ljudi, makar greh bio majčin il očin. Kazujte, narodi sveta, zločin je sakriti zločin", prenosi Beta.

O autoru poeme "Zemlja"

Enes Halilović - pripovedač, romansijer, pesnik i dramski pisac rođen je 5. marta 1977. u Novom Pazaru. Objavio je zbirke poezije: Srednje slovo (1995, 2016), Bludni parip (2000), Listovi na vodi (2007, 2008, 2008), Pesme iz bolesti i zdravlja (2011) i Zidovi (2014, 2015), zbirke priča Potomci odbijenih prosaca (2004), Kapilarne pojave (2006) i Čudna knjiga (2017), drame In vivo (2004) i Kemet (2009, 2010) i romane Ep o vodi (2012) i Ako dugo gledaš u ponor(2016).

Zabeležio je 172 zagonetke koje je objavio u uporednoj analizi Zagonetke (2015) koautorski sa Elmom Halilović. Osnovao je književni časopis Sent i književni veb časopis Eckermann. Priče, poezija i drame Enesa Halilovića objavljene su u zasebnim knjigama na engleskom, poljskom, francuskom, makedonskom, turskom, albanskom i bugarskom jeziku, a proza i poezija je prevođena na engleski, nemački, španski, ruski, arapski, turski, francuski, poljski, rumunski, ukrajinski, mađarski, slovenački, letonski, albanski, makedonski, grčki, bugarski i katalonski jezik. Dobitnik je Zlatne značke za doprinos kulturi kao i književnih nagrada "Meša Selimović", "Branko Miljković", "Đura Jakšić", "Stevan Sremac" i "Ahmed Vali", a za urednički rad u Sentu dobio je nagradu "Sergije Lajković".

Spomen-park poziva građane da u što većem broju priustvuju događaju i da zajedno još jednom pošaljemo poruku mira i sačuvamo sećanje na naše stradale sugrađane.

ARHIVA PPNS KRAGUJEVAČKI OKTOBAR
VELIKI ŠKOLSKI ČAS

Veliki školski časSTRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari