Vladimir Blagojević pre rodnog grada nastupaо u Puli i Frankfurtu, slede Budimpešta, Cirih...

Vladimir Blagojević pre rodnog grada nastupaо u Puli i Frankfurtu, slede Budimpešta, Cirih...

Najavljujući Koncert Vladimira Blagojevića (harmonika) u Novom Sadu 26. oktobra, organizatori događaja iz Zavoda za kulturu Vojvodine, istakli su da "prepoznatljivost određenog muzičkog instrumenta nije određena samo paletom boja koje on proizvodi, već i konkretnim muzičkim delima koja se na njemu sviraju. Harmonika je prevalila dug i trnovit put kako bi bila prihvaćena kao ravnopravna učesnica u profesionalnom muzičkom životu. Najvećim delom je to upravo zasluga originalne literature koja instrumet čini autentičnim i prepoznatljivim.

Upravo to je i bila ideja koja je dovela do realizacije projekta "Nova srpska muzika za harmoniku solo", jer iako je srpska škola harmonike izuzetno priznata u svetu, originalne literature pisane od strane domaćih autora ima veoma malo. Tako se kroz saradnju sa domaćim kompozitorima u predhodnom periodu došlo do većeg broja novih kompozicija".

Publika u Novom Sadu biće u prilici da čuje tri dela čija je svetska premijera zakazana u Kragujevcu za 25. oktobar, uz četiri prethodno izvedena dela.

Pre navedenih nastupa, prof. Blagojević je krajem avgusta, u sklopu 23. Međunarodne letne škole harmonike u Puli, održao javno predavanje na temu "Aspekti savremene izvođačke prakse i razvoj originalne literature za harmoniku". Kako je došlo do angažmana, uz španskog multidisciplinarnog umetnika Hermosa, Blagojević prenosi posetiocima portala PPNS.

Blagojević: Pula i Kragujevac su još za vreme stare Jugoslavije važili za dva centra harmonike kao klasičnog instrumeta. U ta dva grada su zapravo i otvorene prve akademije na kojima se ovaj instrumet mogao studirati. Bez obzira na neku vrstu rivaliteta, saradnja je oduvek postojala, još od ’70-ih godina prošlog veka. Moje gostovanje na letnjoj školi u Puli predstavlja samo još jedan plod te saradnje i višedecenijske razmene iskustava. Ove godine sam imao tu priliku i čast da budem pozvan na letnju školu koja je imenima koja su prošla kroz nju kao predavači (ne samo iz regiona, pa i Kragujevca, kao npr. prof. Tomić i Vasović, već i najveća imena svetske harmonike - Lips, Skljarov, Anceloti, Vairinen itd), definitivno zaslužila epitet jedne od najprestižnijih na svetu.

Da sažeto predstavimo temu predavanja.

Blagojević: Na ovu navedenu temu imao sam prilike da održim predavanje koje se (na moju veliku sreću) pretvorilo u neku vrstu okruglog stola, na kome sam predstavio viđenja i izazove savremenog izvođaštva i sve ono sa čime se u praksi muzički umetnici danas susreću. Zajedno smo diskutovali o situaciji profesionalnih muzičara danas, njihovom položaju na tržištu i kako isti unaprediti... Takođe, veoma bitan aspekt ove rasrave je bila i neophodnost bavljenja savremenom muzičkom umetnošću danas, iz čega je proizišao zaključak da je to bitan preduslov da jedan mladi umetnik (posebno na harmonici) u današnje vreme opstane i uspe.

Na kakav si prijem naišao kao predavač? Poznato je da su tvoji studenti među onima koji nižu uspehe na takmičenjima.

Blagojević: Prijem je bio izuzetan! Ako ostavimo po strani mentalitetsku i jezičku bliskost, odnos studenata i đaka sa jedne strane, i nas profesora sa druge, je bio veoma topao, te je samim tim doprineo da međusobna razmena iskustava i znanja bude konstantna. Mi na FILUM-u u Kragujevcu smo već imali studente harmonike iz Hrvatske i Slovenije, a postoje indicije da će još nekoliko njih nastaviti svoje master studije kod nas. Uspesi sa takmičenja su samo jedan podstrek za sve nas da nastavimo da se razvijamo, ali i istovremeno znak da smo na pravom putu.

Prepoznatljiv si po svestranom prenošenju znanja i umeća - pored nastupa, samostalnih i sa ansamblima, pedagoškog rada, koosnivač si kolektiva „Studio 6“... Koje aktivnosti su pred tobom do kraja godine?

Blagojević: Sa nemačkim ansamblom "Modern" nastupio sam u Frankfurtu krajem avgusta, gostovanje sa ansamblom "Studio6" u Budimpešti je planirano u novembru, koncert sa ansamblom "Pre Art" u Cirihu u decembru... Ono što bih posebno izdvojio, iako se radi o projektu nacionalnog okvira, jeste "Nova srpska muzika za harmoniku solo" sa tri solo resitala u Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu. Radi se o projektu u kome domaći autori pišu solističke komade za harmoniku, gde ću izvesti četiri premijere uz tri već predhodno izvedena i napisana dela. Smatram da je ovaj projekat od velikog značaja jer direktno utiče na razvoj literature, koje (u našim nacionalnim okvirima) sve do skoro nije ni bilo, sa izuzetkom tek nekoliko kompozicija. Organizatori u Kragujevcu su tim mladih entuzijasta i istovremeno sjajnih profesionalaca iz Konvivium Muzikuma, čija koncertna sezona uveliko traje. 

VLADIMIR BLAGOJEVIĆ SAJTFB PROFILJUTJUB
CONVIVIUM MUSICUM SAJTFB STRANAJUTJUB 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html