RHMZ: Meteorološko-upozorenje, 13. jul 2021.

RHMZ: Meteorološko-upozorenje, 13. jul 2021.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je meteorološko upozorenje za područje Srbije na visoku temperaturu od 13. do 15. jula.

Od danas do četvrtka, sunčano i veoma toplo sa najvišom temperaturom do 39 stepeni. Samo u četvrtak na severu zemlje promenljivo oblačno sa temperaturom do 34 stepena.

Upozorenje za područje Beograda

Danas i sutra sunčano i veoma toplo sa najvišom temperaturom do 38 stepeni.

Maksimalne temperature (°C) u Kragujevcu:

 • UTORAK 38
 • SREDA 38
 • ČETVRTAK 33
 • PETAK 29
 • SUBOTA 27

Biometeorološka prognoza za Srbiju

Za 13. jul

Svim hronično obolelim i osetljivim osobama se savetuje naročita opreznost usled očekivane biometeorološke situacije. Meteoropatske reakcije su moguće u vidu nervoze, malaksalosti i glavobolje. Preporučuje se izbegavanje boravka na otvorenom u najtoplijem delu dana, primena adekvatne zaštite od UV zračenja, kao i smanjenje fizičkih napora. U saobraćaju je neophodna dodatna pažnja.

Za 14. jul

Biometeorološke prilike mogu izazvati uobičajene tegobe kod hroničnih bolesnika. Astmatičarima i osobama sa oboljenjima srca se savetuje opreznost. Moguće meteoropatske reakcije su bolovi u kostima i promenljivo raspoloženje. Povećana koncentracija se preporučuje svim učesnicima u saobraćaju.

Iz biltena Biometeorološke prognoze

 • Prognoza biometeoroloških uslova sa procenom uticaja na ugrožene grupe hroničnih bolesnika: Očekuje se relativno povoljna biometeorološka situacija. Srčanim bolesnicima se savetuje izvesna opreznost.
 • Meteoropatske reakcije: Meteoropatske reakcije su moguće u blažoj formi.
 • Termički uslovi i uticaj na stanovništvo: Očekivani termički uslovi će biti znatno iznad normale za ovaj period godine. Preporučuje se smanjenje fizičkih aktivnosti, unos tečnosti i adekvatno odevanje u skladu sa termičkim uslovima.
 • Intenzitet sunčevog ultraljubičastog zračenja i saveti za preventivnu zaštitu: Prognozirane maksimalne vrednosti UV indeksa su kategoriji veoma opasne pojave pri izlaganju suncu dužem od 30 minuta. Pri ovim uslovima ultraljubičastog zračenja potrebno je preduzeti sve mere zaštite i to: izbegavati direktno izlaganje suncu od 11 do 16 časova, skloniti se u hladovinu, koristiti odgovarajuću odeću, zaštitne šešire, naočari i zaštitnu kremu.
 • Prisustvo alergenog polena u vazduhu*: Sezona cvetanja pojedinih vrsta trava i korova je u toku, pa su koncentracije njihovog polena u porastu. Kod osoba koje su alergične na polen mogu se javiti simptomi poput crvenih i otečenih kapaka, kijavice i umora.
 • Saveti za učesnike u saobraćaju: Nema upozorenja.

Izvor: RHMZ


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari