RHMZ: Meteorološko-upozorenje, 29. i 30. jun 2021.

RHMZ: Meteorološko-upozorenje, 29. i 30. jun 2021.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je meteorološko upozorenje za područje Srbije za 29. i 30. jun - biće veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 38°C.

Ekstremno toplo u Banatu.

Meteo alarm za Šumadiju: maksimalna temperatura ≥ 35°C

Veoma opasna vremenska situacija, naročito kada traje nekoliko uzastopnih dana. Ugroženi su hronični bolesniki, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate. Ugrožene su i životinje. Veoma povoljni vremenski uslovi za pojavu šumskih ili drugih požara. Nepovoljni uslovi za snabdevanje električnom energijom. Problemi u saobraćaju.

Maksimalna temperatura u Kragujevcu narednih pet dana: utorak 38°C, sreda 37°C, četvrtak 31°C, petak 27°C, subota 28°C.

Trenutno nema aktuelnog hidrološkog i agrometeorološkog upozorenja.

Biometeorološka prognoza za Srbiju

Za utorak 29. jun

Očekivane biometeorološke prilike izazvaće uobičajene tegobe kod većine hronično obolelih. Oprez se savetuje astmatičarima, srčanim i psihičkim bolesnicima. Razdražljivost i neraspoloženje su moguće meteoropatske reakcije. Zbog temperature vazduha znatno iznad proseka preporučuje se smanjenje telesnih aktivnosti, a zbog visoke vrednosti UV indeksa preduzimanje adekvatnih mera zaštite.

Za sredu 30. jun

Biometeorološke prilike mogu uzrokovati uobičajene tegobe kod većine hronično obolelih i osetljivih osoba. Oprez se savetuje srčanim bolesnicima i astmatičarima. Razdražljivost i pospanost su moguće meteoropatske rekcije. Preporučuje se umerena fizička aktivnost i zaštita od UV zračenja. U saobraćaju je neophodno povećanje opreznosti.

Iz biltena biometeorološke prognoze za Srbiju - 29. jun

  • Termički uslovi i uticaj na stanovništvo: оčekivani termički uslovi će biti znatno iznad prosečnih vrednosti za ovaj period godine.
  • Intenzitet sunčevog ultraljubičastog zračenja i saveti za preventivnu zaštitu: prognozirane maksimalne vrednosti indeksa UV zračenja su u celoj Srbiji u kategoriji veoma opasne pojave. Pri ovim uslovima ultraljubičastog zračenja potrebno je preduzeti sve mere zaštite i to: izbegavati direktno izlaganje suncu od 11 do 16 časova, skloniti se u hladovinu, koristiti odgovarajuću odeću, zaštitne šešire, naočari i zaštitnu kremu.
  • Prisustvo alergenog polena u vazduhu: sezona cvetanja pojedinih vrsta trava i korova je u toku. Kod osoba koje su alergične na polen mogu se javiti simptomi poput crvenih i otečenih kapaka, kijavice i umora.
  • Saveti za učesnike u saobraćaju: Nema upozorenja.

Izvor: RHMZ


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari