SPD Radnički: Izveštaji, 25. 11. 2019.

SPD Radnički: Izveštaji, 25. 11. 2019.

Odbojka

KRAGUJEVČANI PRIZEMLJILI „GOLUBOVE“

Odbojkaši Radničkog pobedili su subotički Spartak u jednom od derbija 8. kola BPŠ Super lige Srbije – 3:1 (22:25, 25:23, 25:21, 25:17).

Iako su za protivnika imali jednu izuzetno kvalitetnu i uigranu ekipu kao što je Spartak, Kragujevčani su srčanom igrom i sjajnim timskim duhom došli do sedme pobede u sezoni i tako zadržali poziciju u samom vrhu tabele.

Nisu učenici Ivana Blagojevića baš najbolje ušli u ovaj meč. Imali su Šumadinci dosta problema u bloku i na prijemu tokom prvog seta, pa su Subotičani od samog starta bili u rezultatskoj prednosti. Nakon tehničkog tajm-auta, domaći su uspeli da stignu do izjednačenja (12:12), ali bilo je to sve što su uspeli da urade u ovom setu. „Golubovi“ su sigurnom igrom došli do pet set lopti, da bi tek iz trećeg pokušaja došli do vođstva u setovima.

Drugi set doneo je veliku borbu na parketu „SBB hale Jezero“. Igralo se maltene poen za poen, a vođstvo je često menjalo vlasnika. U trenucima kada se rezultat lomio, Kragujevčane je malo pogledala i sreća, pa su nakon uspešnog bloka Goića stigli do dve prilike da ovaj set reše u svoju korist. Prvu nisu iskoristili, da bi potom Blagojević uveo „džokera“ sa klupe u vidu Milana Krstića, koji je osvojio odlučujući poen za svoj tim – 25:23.

Ništa manje uzbudljiv nije bio ni treći set, u kome su domaći na tehničkom tajm-autu imali prednost od tri poena (12:9). Strpljivo su odbojkaši Radničkog čuvali stečeno vođstvo sve do samog finiša ovog perioda igre, kada su poenima Vuka Milutinovića konačno došli do željenog cilja – 25:21.

Sama činjenica da su uspeli da se vrate nakon izgubljenog uvodnog seta i dođu do preokreta, ulila je među učenike Ivana Blagojevića dodatnu energiju i sigurnost u igri. Neverovatno je sa koliko žara su odbojkaši Radničkog odigrali četvrti set. Posebno je prednjačio iskusni libero Srđan Pantelić, koji je spašavao nemoguće lopte, što je sve imalo pozitivan uticaj i na njegove saigrače iz tima. Kragujevčani su tako po povratku sa tehničkog tajm-auta polako počeli da penju razliku, a kada su poveli sa „plus šest“ (22:16), mogao se sa sigurnošću naslutiti konačan epilog ovog susreta.

Kapiten Vladimir Jekić je, kao po običaju, bio napadački najproduktivniji u redovima kragujevačkog tima. Završio je utakmicu sa 26 osvojenih poena, uz preko 50 odsto realizacije napada (42-23). Dvocifren učinak ostvarili su još i Nikola Goić sa 12 poena (7 blokom) i Nemanja Stevanović sa 11 poena.

Marko Radosavljević je prednjačio u taboru gostiju sa 14 poena, Aleksandar Tumbas je osvojio 13, Aleksandar Nedeljković 11, a Nemanja Jungić 10 poena.

RADNIČKI – SPARTAK 3:1 (22:25, 25:23, 25:21, 25:17)

KRAGUJEVAC
Dvorana: „SBB hala Jezero“
Gledalaca: 250
Sudije: M. Janković, V. Simonović

RADNIČKI: Milutinović 3, Goić 12 (7 blk), Ristić 9 (1 as, 2 blk), Petrović 3 (1 as, 1 blk), Jekić 26 (1 as, 2 blk), Matić, Pantelić (libero), Perović, Stevanović 11 (1 as), Krstić 1. Nisu igrali: Antić, Vidović, Pantović i Trivunić. Trener: Ivan Blagojević.

SPARTAK: Milović (libero), Arsenoski 2, Jungić 10 (1 as), Veselinović 1, Seizović, Simić, Nestorović 9 (1 blk), Radosavljević 14 (2 asa, 2 blk), Tumbas 13 (2 asa, 3 blk), Nedeljković 11 (2 asa, 3 blk). Nisu igrali: Peić, Tonić i Dulić. Trener: Igor Zakić.

Radnički je sa ova tri boda ostao na deobi prvog mesta, zajedno sa novosadskom Vojvodinom NS Seme.

Kragujevčane sada očekuje serija od tri uzastopna gostovanja. Narednog vikenda odbojkaši Radničkog putuju za Niš, potom odlaze na megdan Jedinstvu u Staroj Pazovi i na kraju im sledi gostovanje beogradskom Partizanu.

Košarka

NAJBOLJI KADA JE TO NAJPOTREBNIJE

Još jednu utakmicu u „SBB hali Jezero“ obeležio je preokret u režiji odbojkaša Radničkog. Ponovo su Kragujevčani bili prinuđeni da jure početni zaostatak u setovima, ali su još jednom izašli kao krajnji pobednici.

Mi smo na početku utakmice imali dosta problema sa prijemom. Spartak nas je napao flot servisom, na koji nismo imali pravi odgovor. Takođe, nismo imali rešenja za Radosavljevića i Tumbasa, koji su bili izuzetno raspoloženi na ovoj utakmici. Već u drugom setu smo izvršil korekciju zadataka u servisu, namestili blok i poboljšali servis i prijem, tako da oni više nisu imali rešenja za tu našu igru. Moram naglasiti da smo odigrali izuzetno požrtvovano i strpljivo u polju kada je to bilo najpotrebnije, i zaradili smo neke duge poene, što je na kraju rezultovalo našom pobedom, sumirao je utiske nakon još jednog trijumfa svog tima Ivan Blagojević, trener Radničkog.

Subotičani su u srcu Šumadije ostavili jako dobar utisak, a za nešto više od časnog poraza nisu imali snage.

Jako smo dobro ušli u meč, bili smo sigurni u servisu i bloku tokom prvog seta, ali smo potom pali. Radnički je jedna veoma iskusna ekipa sa dosta internacionalaca u svojim redovima, koja konstantno igra na jednom visokom nivou, tako da su na kraju zasluženo uspeli da prelome utakmicu u svoju korist, ocenio je pomoćni trener Spartaka Uroš Kecman.

FURIOZNA TREĆA ČETVRTINA KRAGUJEVČANA

Košarkaši Radničkog izvojevali su i sedmu pobedu u Drugoj ligi Srbije, i to na gostovanju subotičkom Spartaku u okviru 8. kola – 86:62 (21:14, 12:21, 27:9, 26:18).

Kragujevčani su utakmicu prelomili u trećoj četvrtini, kada su serijom 19:0 stekli nedostižnu prednost.

Visoko su popularni „golubovi“ poleteli i poveli su sa 10:3 sredinom uvodnog perioda igre, ali su izabranici Igora Todorovića imali spreman odgovor u svom arsenalu, pa su serijom 11:0 preuzeli vođstvo u svoje ruke (14:10).

U drugi kvartal je kragujevački sastav ušao sa prednošću od sedam poena (21:14), koju su Subotičani agresivnom i pokretljivom odbranom najpre uspeli značajno da umanje, a potom i prestignu, tako da su na petnaestominutni odmor otišli sa dva poena „viška“ – 35:33.

Početkom treće četvrtine igralo se u serijama, da bi polovinom ove deonice, pri nerešenom rezultatu 40:40, košarkaši Radničkog kreirali ubitačnu seriju 19:0, kojom su definitivno slomili otpor svog rivala i napravili ključan korak ka osvajanju novih bodova.

Poslednju deonicu Kragujevčani su iskoristili da pobedu učine još ubedljivijom i pri tom dodatno poboljšaju koš razliku.

Trener Radničkog Igor Todorović pružio je šansu svim raspoloživim igračima, a najviše se istakao Andreja Stevanović, koji je utakmicu završio sa 38 indeksnih poena (29 poena, 11 skokova, 2 asistencije, 2 ukradene lopte). Značajan doprinos novoj pobedi svog tima dao je i kapiten Raško Katić sa 17 poena i 7 uhvaćenih lopti.

U redovima domaćina prednjačio je iskusni Zoran Krstanović sa 19 poena, dok je Nenad Cvjetković ubacio 13.

KK SPARTAK – KK RADNIČKI 62:86 (14:21, 21:12, 9:27, 18:26)

SUBOTICA
Dvorana: „Dudova šuma“
Gledalaca: 200
Sudije: J. Kovačević, S. Savić, M. Šoškić

KK SPARTAK: Cvjetković 13 (4 izl), Radošević, Gazibegović 6 (5 sk), Simjanovski 5, Krstanović 19 (4/6 za 3pt), Petrov, Kuridža 8, Barna 9 (9 sk, 7 as, 4 izl), Mirović 2. Nije igrao: Bijelić. Trener: Slobodan Bjelica.

KK RADNIČKI: Stanković 4, Jokić 5, Veljović, Stevanović 29 (5/8 za 3pt, 11 sk), Nedeljković 9, Šućov 8 (4 as), Živanović 5, Ilić 2, Glišović 5, Marković 2 (7 sk), Katić 17 (7 sk). Trener: Igor Todorović.

Košarkaši Radničkog su nakon ove pobede ostali na čelu tabele sa 15 bodova, koliko su sakupili još i Pirot i Zemun Fitofarmacija.

Kragujevčane sada očekuju dve uzastopne utakmice na domaćem parketu. Već narednog vikenda u „SBB halu Jezero“ stiže ekipa Pirota, što će ujedno predstavljati i derbi 9. kola, a nakon Piroćanaca Radnički će ugostiti Mladost iz Smederevske Palanke.

SNIMAK UTAKMICE

KOŠARKAŠICE RADNIČKOG BEZ SNAGE ZA POTPUNI PREOKRET

Posle nešto duže pauze zbog obaveza ženske košarkaške reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ovog vikenda nastavljeno je takmičenje u Prvoj ligi Srbije za košarkašice. Kragujevčki Radnički pretrpeo je i četvrti poraz u sezoni, i to na gostovanju beogradskom Partizanu 1953, u utakmici 7. kola – 69:75 (14:20, 17:14, 13:22, 25:19).

Crno-bele su bolje otvorile meč i imale konstantnu prednost tokom čitave prve četvrtine, koja je u jednom momentu dosegla i dvocifrenu vrednost.

Početak naredne deonice doneo je nešto bolju igru izabranica Nenada Milovanovića, koje su čak uspele da dođu do četiri poena prednosti (28:24), ali se na veliki odmor ipak otišlo sa vođstvom beogradskog tima (34:31).

Raspucale su se Beograđanke u trećoj četvrtini sa distance i „odlepile“ se na maksimalnih „plus 15“ – 53:38. Delovalo je da crno-bele sigurno koračaju ka pobedi, ali se Kragujevčanke nisu predavale i preko Sare Milošević i Snežane Čolić uspele su da istope dvocifren minus i tri minuta pre kraja utakmice prišle su na svega tri poena zaostatka (69:66).

Ipak, nisu „crvene“ imale snage za potpuni preokret, pa su na kraju položile oružje pred Beograđankama, koje su uknjižile svoj treći trijumf u sezoni.

Najistaknutija u redovima pobedničke ekipe bila je kapiten Milica Inđić, kojoj je još jedan skok falio za tripl-dabl učinak (17 poena, 10 asistencija, 9 skokova). Značajnu podršku Inđićeva je imala u Milici Mitrović sa 15 poena i 9 skokova, Jovana Stojanović ubacila je 12, a Adriana Đoković 10 poena.

U ekipi Nenada Milovanovića prednjačila je Snežana Čolić sa 16 poena, Sara Milošević je ubacila 13, uz 9 uhvaćenih lopti, a Jelena Prvulović i Bojana Stevanović (10 skokova) po 10 poena.

Posle sedam odigranih kola košarkašice Radničkog nalaze se u sredini tabele sa 10 osvojenih bodova.

U narednom, 8. kolu Kragujevčanke će ugostiti ekipu Radivoja Koraća.

SNIMAK UTAKMICE


Rukomet

KRAGUJEVČANKE PROTUTNJALE BEOGRADOM

Rukometašice Radničkog su u utakmici 9. kola super B lige za žene savladale u Beogradu domaću ekipu Junior rezultatom 37:21, poluvreme 20:11.

Krenule su Kragujevčanke tako da odmah daju do znanja ekipi domaćina da nema šta da traži u ovom duelu. Prepoznatljiva agresivna odbrana, furiozni kontranapadi i već u 8-om minutu je otklonjena sva rezultatska neizvesnost pogotkom Ajlin Bjelak za, u tom trenutku, velikih 6 razlike (2:8). Probale su igračice Juniora sve što je u njihovoj moći, par minuta se nalazile na 5 golova minusa, ali je, kako je odmicala igra, prednost crvene mašinerije iz Kragujevca sve više rasla i uz par atraktivnih poteza, na poluvreme se otišlo prednošću Radničkog 11:20.

Kako su završile poluvreme, tako su rukometašice Radničkog nastavile i u drugom delu igre, pa već u 39-om minutu beležimo kapitalnih 15 golova prednosti (12:27). Iako je šef struke Kurandić dobrano promešao karte u sastavu, gošće nisu spuštale nogu sa gasa, tako da golom Stoiljkovićeve u 48-om minutu na semaforu stoji rezultat 14:33. Mirisalo je na rezultatski debakl domaćina, ali kombinovani sastav Radničkog spušta tempo u poslednjih 10 minuta i sigurnom igrom privodi utakmicu kraju konačnim rezultatom 21:37.

Sve igračice su dobile šansu na ovoj utakmici, a iz stručnog štaba su zadovoljni njihovim učinkom.

U redovima Juniora najefikasnija je bila Ivana Pušonja sa 6 pogodaka, dok su se kod Radničkog istakle Ksenija Petrović sa 9 i Ajlin Bjelak sa 7 postignutih golova.

Igrač utakmice: Ksenija Petrović

RK JUNIOR – RK RADNIČKI 21:37 (11:20)

Beograd: Hala “Slodes”. Gledalaca: 70
Sudije: Dejan Marković, Borko Boškov
Sedmerci: Junior 6 (4), Radnički 3 (2)
Isključenja: Junior 4 min, Radnički 6 min

JUNIOR: Vranić, Budimić, Potkonjak 5, Đokić 1, Rudović, Kremanac, Nikolić, Manojlović 3, Janković 1, Todorović, Tommić, Stevanović, Tomašević, Nikolić 5, Pušonja 6.

RADNIČKI: J. Pojužina (6 odbrana), Veličković 4, Srećković, Bjelak 7, Vasić 1, Knežević 6, Blagojević 1, Hasanović (5 odbrana), Vlašković 1, Filipović 1, Savić (4 odbrane, sedmerac), Todorović, T. Petrović 3, K. Petrović 9, Stoiljković 4, Ž. Pojužina.

Narednog vikenda rukometašice Radničkog će ugostiti uvek nezgodnu ekipu Topličanina iz Prokuplja u svojoj SBB dvorani Jezero u okviru pretposlednjeg, 10. kola SBRL za žene.

RADNIČKI PREGRMEO ZLATAR

Rukometaši Radničkog su trijumfovali u Novoj Varoši, savladavši domaću ekipu Zlatara rezultatom 36:30, poluvreme 17:15 i tako „razbili maler“ na gostovanjima. Ovom pobedom, Kragujevčani su sakupili 14 bodova i nalaze se na drugom mestu sa bodom zaostatka za vodećim Hajduk Veljkom.

Ekipa Zlatara je stekla početnu prednost od gola prednosti, ali Kragujevčani ubrzo prelaze u vođstvo i u 7-om minutu imaju opipljiva 3 gola prednosti (3:6) pogotkom Veselina Stevanovića. Održavao je Radnički par golova prednosti, funkcionisala je odbrana u tim trenucima, na golu je blistao Ognjen Jovanović. Stiče se utisak da su gostujući rukometaši mogli da prelome već tada utakmicu, ali su sa par brzopletih poteza i tehničkih grešaka dozvolili domaćinu da golom Džekulića u 27. minutu stignu do izjednačenja (14:14). Sa dva brza gola Ristića u poslednjem minutu, Radnički stiče prednost i na mali odmor odlazi prednošću 15:17.

Blic-krigom uz seriju 3:0, gosti otvaraju drugi deo utakmice, što izaziva reakciju trenera domaćih da minutom odmora sredi situaciju na terenu. Međutim, već nakon 4 minuta gosti dolaze do, čini se, odlučujuće prednosti (18:23, 38. min) i kada se činilo da će ritunski doći do nova dva boda, dolazi do niza grešaka kojima pružaju priliku ekipi iz Nove Varoši da serijom 6:1 dođu do rezultatskog egala (24:24, 44. min). Da ne bi došlo do drame, pobrinuo se ponovo golman gostiju Jovanović, koji sigurnim intervencijama uliva neophodnu sigurnost saigračima da konačno prelome utakmicu, pojačanom borbenošću, fizičkom spremom i većom lepezom raspoloživih igrača. Tako osokoljeni, rukometaši Radničkog privode utakmicu kraju konačnim rezultatom 30:36.

Svi igrači su dali važan doprinos ovoj izuzetno bitnoj pobedi, a važno je napomenuti da se čak 11 rukometaša Radničkog upisalo u listu strelaca.

U redovima domaćina najefikasniji su bili Nikola Veljković sa 9 i Aleksandar Babić sa 8 pogodaka, dok su kod ekipe Radničkog golgeterski najraspoloženiji bili Miloš Mutavdžić sa 9 i Veselin Stevanović sa 6 pstignutih golova.

Igrač utakmice: Slobodan Gavrilović (Zlatar)

RK ZLATAR – RK RADNIČKI: 30:36 (15:17)

Nova Varoš: Hala “Nova Varoš”. Gledalaca: 154
Sudije: Branislav Nenadić, Darko Stefanović
Sedmerci: Zlatar 3 (2), Radnički 3 (1)
Isključenja: Zlatar 16 min, Radnički 10 min

ZLATAR : Gavrilović (13 odbrana, 2 sedmerca), Vuković 2, Bujišić 2, Hamzić, Zečević, Džekulić 6, Rakonjac 3, Jovanović, Veljković 9, Babić 8.

RADNIČKI: Bogićević, Stošić 1, Ristić 2, V. Stevanović 6, Mutavdžić 9, Lekić, Dobrosavljević 2, Medić 3, Knežević 2, M. Stevanović 2, Radenović 2, Stanojev 3, Krkotić, Bogdanović 4, Jovanović (21 odbrana, sedmerac), Janićijević.

U narednom, desetom kolu SBRL za muškarce, ekipu Radničkog očekuje gostovanje u Vranju, istoimenoj ekipi.

SNIMAK UTAKMICE 




Vaterpolo


SAJAM SPORTA SPAJA SVE(T)

U Beogradu je minulog vikenda održan osmi Sajam sporta, u organizaciji Sportskog saveza Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, pod sloganom “Sajam sporta spaja sve(t)”.

Kako je saopštilo Ministarstvo, pod kupolom Hale 1 Beogradskog sajma tri dana su se družili i sportom “bavili i mladi i stari, i veliki i mali, bilo je prisutno dosta vrhunskih sportista koji su došli da podrže najveću sportsku manifestaciju u zemlji, kao i proslavljenih asova, sportskih radnika i ljubitelja sporta.

“Veoma mi je drago što je ovogodišnji Sajam sporta oborio rekord po broju učesnika, ali i po broju posetilaca. Najvažnije je da je cilj postignut – deca su se družila, zabavljala i upoznala sa svojim idolima i nekim ne tako poznatim sportovima, oprobala u novim veštinama. Glavna svrha ove velike manifestacije je da što više dece zavoli sport”, istakao je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Na ovogodišnjem Sajmu sporta viđen je i rekordan broj aktivacija u čak 30 aktivacionih zona. Na seminarima se od vrhunskih sportskih stručnjaka moglo čuti sa kakvim su se izazovima susretali u karijeri. Obavljen je i veliki broj besplatnih lekarskih pregleda, rečeno je u saopštenju Ministarstva.

Među brojnim izlagačima na ovogodišnjem sajmu, prvi put je uzelo učešće i Sportsko privredno društvo Radnički. Kreativno popunjen prostor na štandu, sa brojnim rekvizitima i brošurama sa logotipom Radničkog privukao je pažnju brojnih posetilaca. Kako bi podstakli mlade da se bave sportom, naši odbojkaši, košarkaši, vaterpolisti i rukometaši promovisali su SPD Radnički kao mesto okupljanja sportista svih kategorija, kojima se, zahvaljujući podršci grada Kragujevca, pružaju najbolji uslovi za bavljenje sportom u Šumadiji, a i šire.

Štand SPD Radnički posetile su i brojne ugledne ličnosti iz sveta sporta i javnog života, poput prvog čoveka Sportskog saveza Srbije i proslavljenog rvača Davora Štefaneka.

Iz Radničkog poručuju da su izuzetno zadovoljni učešćem na „Sajmu sporta“ i interesovanjem za njihov štand, koji su delili sa Sportskim savezom grada Kragujevca. To je jasan signal da je šira javnost prepoznala ideje Sportskog privrednog društva Radnički, u vezi sa promocijom sporta i zdravog načina života pre svega među decom i omladinom.

LIKOVNA KOLONIJA U ISKRI 

U Sportskom centr Iskra otvorena je prva likovna kolonija "Iskra sunca u decembru 2019" u organizaciji Udruženja likovnih umetnika Kragujevca KULT, a uz podršku Sportskog privrednog društva “Radnički”.

Kolonija se održava povodom Međunarodnog dana osoba invaliditetom, koji se obeležava 3. decembra, a u cilju povezivanja i razmene iskustava u oblasti likovne umetosti, ukidanja barijera i omogućavanje osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Dela nastalo na ovoj koloniji biće izložena i predstavljena u okviru svečanosti koja se tradicionalno održava u Iskri 3. decembra.

SPD RADNIČKI 

SPD Radnički Kragujevac


ARHIVA PPNS

OZVANIČENO PARTNERSTVO SPD RADNIČKI-PRVIPRVINA SKALI



STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html