SPD Radnički: Vesti, 2. 2. 2020.

SPD Radnički: Vesti, 2. 2. 2020.

PPNS - KG VODIČ: KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCU



Vaterpolo

VATERPOLISTI RADNIČKOG NASTAVILI SILOVITO

Posle dvomesečne pauze, vaterpolisti Radničkog nastavili su u istom ritmu, pošto su u meču poslednjeg kola ligaškog dela Regionalne A2 lige ubedljivo savladali ekipu POŠK-a iz Splita, na svom bazenu, rezultatom 19:6 i tako u plej-of ušli sa deobe prvog mesta, sa 10 pobeda i jednim remijem.

Kragujevčani su krenuli punom parom od samog starta, pa su na kraju uvodne četvrtine vodili 4:0. I posle kratkog predaha nastavili su da „melju“ rivala, a odlično su igrali i u odbrani, čak i u situaciji sa dva igrača manje, u kojoj je Dobožanov odbranio udarac najboljeg strelca lige Jerka Penave. Međutim, Penava je već u narednom napadu ispravio grešku i tako tek posle više od 12 minuta igre zatresao mrežu domaćina 7:1. Ipak, radost Splićana kratko je trajala, pošto je Radnički vezao tri gola i već na poluvremenu došao do dvocifrenog učinka – 10:1.

Na samom startu drugog dela susreta Kragujevčani su stekli i dvocifrenu prednost, a potom su do kraja meča uvećavali vođstvo, do maksimalnih „plus 14“ u jednom trenutku (18:4).

Najefikasniji bili su Luka Pljevančić i Nikola Lukić sa po četiri gola, a Danil Frolov dodao je tri.

U plej-ofu Kragujevčane očekuju četiri gostovanja – POŠK-u u Splitu, Primorju u Rijeci, Vojvodini u Novom Sadu i Naisu u Nišu i samo jedan meč na svom bazenu, protiv Solarisa iz Šibenika sa kojim i dele prvu poziciju.

Radnički – POŠK 19:6 (4:0, 6:1, 4:2, 5:3)

KRAGUJEVAC – Bazen SPD Radnički. Gledalaca: 500. Sudije: Raković i Blašković.

RADNIČKI: Dobožanov, Stanković, Stanojević 2, Janković 2, Toholj, Frolov 3, Lobov, Dino 2, Panić 1, Tanasijević, Lukić 4, Tomašević 1, Todorovski, Pljevančić 4. Trener: Stevanović.

POŠK: Bratim, Radan, Erak 1, Maraš, Divković, Žurić, Prižmić 2, Gadža 1, Penava 2, Ostojić, Knežević, Sunara. Trener: Zajmović.

PRIZNANJA JUNIORSKIM VICEŠAMPIONIMA

Odbojka

KOBILJSKI DEBITOVAO POBEDOM

Odbojkaši Radničkog prekinuli su seriju od tri uzastopna poraza u BPŠ Super ligi Srbije, nakon što su večeras u svom „SBB Jezeru“ savladali beogradsku Crvenu zvezdu sa 3:1 (25:17, 25:22, 24:26, 25:23), u premijernoj utakmici 16. kola.

Po drugi put u ovoj sezoni Kragujevčani su bili bolji od vicešampiona Srbije. Za razliku od prvog meča u Beogradu, ovoga puta „crveno-beli“ su pružili znatno jači otpor, uzeli jedan set, a bili su blizu i da izbore taj-brejk. Ipak, u presudnim trenucima susreta do izražaja je došlo iskustvo i mirnoća igrača Radničkog koji su se zaista, bez preterivanja, lavovski borili za svaku loptu i pokazali veliku želju za pobedom.

Ova utakmica predstavljala je ujedno i debi novog trenera kragujevačkog tima Dragana Kobiljskog, i to baš protiv ekipe na čijoj je klupi proveo pet godina i sa kojom je osvojio ukupno pet trofeja. Dolazak iskusnog stručnjaka doneo je i novu energiju igračima Radničkog, koji su pomalo psihički pali nakon nekoliko nesrećnih poraza u nizu.

Treba reći da je utakmica bila zaista organizovana na visokom nivou, uz nešto jače mere obezbeđenja usled organizovanog dolaska navijača beogradskog kluba. Pred sam početak utakmice odbojkaši Radničkog su rešili da obraduju svoje pristalice, podelivši im majice sa natpisom „Moj grad, moj klub“.

Uvodni set protekao je u potpunoj dominaciji Kragujevčana. Zaista, sve je u igri Radničkog funkcionisalo kao švajcarski sat, a naročito blok. Trener „crveno-belih“ Tomislav Kukanjac uzalud je tražio tajm-aute, pokušavajući da trgne svoje izabranike koji nikako nisu pronalazili adekvatna rešenja za odličnu odbranu rivala. Šumadinci su sigurnom igrom postepeno uvećavali prednost i ovaj set dobili sa ubedljivih 25:17.

U drugom setu Beograđani su konačno počeli da pokazuju znake živote. Doduše, i Kragujevčani su, pomalo „uljuljkani“ raspletom prvog seta, u izvesnoj meri kumovali tom povratku „crveno-belih“ iz nok-dauna. Sve do same završnice seta odbojkaši Crvene zvezde imali su blagu rezultatsku prednost od 2 do 3 poena, koju je Radnički u nekoliko navrata uspevao da anulira. A onda u samom finišu ove deonice, u trenucima kada se rezultat lomio, do izražaja je došlo veće iskustvo i želja igrača kragujevačkog tima, koji su poenima Vuka Milutinovića iz bloka i sa servis linije došli do konačnog preokreta (25:22) i vođstva od 2:0 u setovima.

Početak trećeg seta umnogome je podsetio na onu rapsodiju Kragujevčana u prvom setu. Nošen podrškom svojih simpatizera koji su prepoznali momentum, odbojkaši Radničkog su ovu deonicu otvorili serijom 5:0 i jasno dali do znanja da su rešeni da sav posao završe u tri seta. Ponovo je Vuk Milutinović dominirao na mreži, uz podršku kapitena Vladimira Jekića i Srećka Ristića, koji je uprkos povredi lakta odigrao jednu odličnu utakmicu.

Razbijene redove „crveno-belih“ uspeo je da poveže kapiten Vlado Petković. Nekadašnji reprezentativac bio je jedan od najzaslužnijih za povratak svoje ekipe u meč, koja je u jednom furioznom naletu stigla do preokreta i minimalnog vođstva (18:19). Usledila je još jedna neizvesna završnica u kojoj su se igrale sjajne odbrane, a ovoga puta je rezultatsko klatno prevagnulo na stranu Beograđana – 24:26.

Pred početak četvrtog seta postavljalo se pitanje hoće li Radnički imati dovoljno snage da „dokrajči“ rivala, ili će Beograđani uspeti da se u potpunosti vrate „iz mrtvih“ i izbore taj-brejk, u kome bi sve bilo otvoreno. Pritisak je bio veliki na igrače oba tima i zaista je trebalo imati čelične živce izdržati ga do kraja.

Ekipe su se tokom ove deonice neprestano smenjivale u vođstvu, sve dok Radnički uspešnim blokom Srećka Ristića nije izbio na „plus tri“ (20:17). Delovalo je da utakmica konačno ide na vodenicu Kragujevčana, ali je posle tajm-auta Tomislava Kukanjca Crvena zvezda vezala tri uzastopna poena i došla do egala (20:20). Ponovo se ušlo u neizvestan finiš, u kome su na kraju domaći imali više živaca i rezultatom 25:23 rešili ovaj period igre u svoju korist, za konačnih 3:1 u setovima.

Poenterskim učinkom u redovima kragujevačkog tima izdvojio se kapiten Vladimir Jekić sa 20 poena. Sjajne partije pružili su i primači servisa Srećko Ristić sa 15 i Nemanja Stevanović sa 14 poena, kao i odlični Vuk Milutinović sa 10 osvojenih poena, od toga 6 blokom.

U ekipi Crvene zvezde bolji od ostalih bio je Milutin Nejić sa 18 poena, Dodić je dodao 14, a Tadić i Uroš Nikolić po 10 poena.

Dragan Kobiljski je uspešno otpočeo svoj mandat na klupi Radničkog. Ova pobeda je od velike važnosti pre svega za moral njegove ekipe, koji je nakon tri uzastopna poraza u prvenstvu bio dobrano poljuljan.

Čestitao bih mojim igračima pre svega na velikoj upornosti i borbenosti tokom čitavog meča. To što smo mi vodili 2:0 uopšte ne znači da ova ekipa Crvene zvezde nema kvalitet, što je uostalom pokazao i treći set. U četvrtom setu uspeli smo da se vratimo i uz veliki napor dođemo do važne pobede. Moram istaći da značajan udeo u ovoj pobedi ima i moj prethodnik na klupi Radničkog Ivan Blagojević, izjavio je nakon utakmice Kobiljski.

Trofejni stručnjak ubeđen je da ova ekipa Radničkog poseduje zavidan igrački kvalitet, ali da su pehovi sa povredama igrača u znatnoj meri kumovali nešto slabijim rezultatima u poslednje vreme.

Mislim da su povrede omele Radnički u ostvarivanju boljih rezultata. Nadam se da će u narednom periodu zdravstveni bilten biti znatno bolji, posebno jer nas očekuje još teških mečeva. Već u narednom kolu gostujemo Spartaku u Subotici, a onda nam dolazi Niš, apostrofira Kobiljski.

Novi strateg Kragujevčana prilično je rezervisan kada je reč o ambicijama njegove ekipe u nastavku sezone.

Kvalitet lige je prilično ujednačen, tako da je teško davati neke dugoročne prognoze. Nastojaćemo da što više treniramo i nadamo se da će kao posledica dobrog rada na treninzima doći i željeni rezultati, zaključio je Kobiljski.

Trener „crveno-belih“ Tomislav Kukanjac, iako razočaran konačnim ishodom, a pre svega činjenicom da njegova ekipa nije uspela da dođe do taj-brejka, ipak je smogao snage da čestita Radničkom na zasluženoj pobedi.

Radnički je opravdao ulogu favorita, pokazavši da je bolja i iskusnija ekipa od nas. Mi smo u nekom grču ušli u ovaj meč, ali kasnije smo se malo opustili, tako da je na kraju ovo bila jedna lepa i zanimljiva utakmica za gledaoce. Ostaje samo žal što u četvrtom setu nismo uspeli da prelomimo rezultat u našu korist, poručio je kormilar Beograđana.

Kragujevčani su ovom pobedom, devetom u sezoni, zadržali poziciju u sredini tabele. U narednom kolu odbojkaše Radničkog očekuje gostovanje subotičkom Spartaku.

OK RADNIČKI – OK CRVENA ZVEZDA 3:1 (25:17, 25:22, 24:26, 25:23)

KRAGUJEVAC
Dvorana: „SBB Jezero“
Gledalaca: 1 000
Sudije: Đ. Zelenović, T. Popović

OK RADNIČKI: Milutinović 10 (1 as, 6 blk), Goić, Pantović (libero), Ristić 15 (2 asa, 2 blk), Petrović 3 (1 blk), Lopar 5, Jekić 20 (1 blk), Stevanović 14 (2 blk). Nisu igrali: Antić, Vidović, Matić, Pantelić, Perović i Krstić. Trener: Dragan Kobiljski.

OK CRVENA ZVEZDA: Meljanac 4 (4 blk), Jevtić, Petković 2 (1 blk), Tadić 10 (1 as, 3 blk), U. Nikolić 10 (5 blk), Nejić 18, Dodić 14 (1 as, 2 blk), Pavlović, Gmitrović 1, Andonović 6, Stefanović 2 (1 blk). Nisu igrali: A. Nikolić, Trufinović i Fet. Trener: Tomislav Kukanjac.

SPD Radnički Kragujevac

Košarka

LESKOVAČKI „FARMACEUTI“ BEZ PRAVOG LEKA ZA KATIĆA I DRUGOVE

Košarkaši kragujevačkog Radničkog nastavili su seriju pobeda u Drugoj ligi Srbije. Kragujevčani su večeras na veoma teškom gostovanju u Leskovcu uspeli da osvoje dva boda, savladavši domaće Zdravlje u utakmici 16. kola – 102:91 (31:23, 20:16, 23:27, 28:25).

Publika u SRC „Dubočica“ imala je priliku da uživa u okršaju dve napadački najpotentnije ekipe u ligi. Leskovčani, predvođeni oporavljenim kapitenom Veličkovićem i sjajnim šuterom Aleksom Jugovićem, ponovo su pružili zavidan otpor lideru drugoligaškog karavana, ali je na kraju do izražaja došlo veće iskustvo i individualni kvalitet izabranika Igora Todorovića.

Od samog starta utakmice Kragujevčani su nametnuli svoj ritam igre i držali se na dvocifrenoj distanci u odnosu na protivnika. Leskovčani su tokom trećeg i četvrtog perioda u nekoliko navrata uspevali da zaostatak svedu u jednocifrene okvire, ali dalje od toga nisu mogli. Radnički je sigurnom igrom priveo utakmicu kraju i ubeležio važnu pobedu koja ga dodatno približava ostvarenju ovosezonskog cilja, a to je plasman u Košarkašku ligu Srbije.

U ekipi trenera Igora Todorovića čak šestorica igrača završila su utakmicu sa dvocifrenim brojem poena. Kapiten Raško Katić pružio je još jednu sjajnu partiju, začinjenu sa 28 postignutih poena. Značajnu podršku kapiten Kragujevčana imao je u Andreji Stevanoviću sa 16 poena i 13 skokova. Marković je ubacio 18, Šućov 14, Nedeljković 12, a Živanović 11 poena.

Kod domaćina prednjačili su Vladimir Veličković sa 28 i Aleksa Jugović sa 25 poena.

Radnički je ovom pobedom ostao na čelu tabele sa 30 osvojenih bodova, dok je ekipa Zdravlja produžila seriju poraza na pet utakmica u nizu i trenutno je deveta sa 22 boda.

Narednog vikenda Kragujevčani će ugostiti niški Konstantin.

ZDRAVLJE – RADNIČKI 91:102 (23:31, 16:20, 27:23, 25:28)

LESKOVAC
Dvorana: SRC „Dubočica“
Sudije: D. Mizdrak, B. Mali, D. Petković

ZDRAVLJE: Tešović 3, Veličković 28, Jugović 25 (5 as, 6 sk), Petković 2 (5 izl), Dojčinović 11 (6 sk), Marić 14, Prica 6, Prokić 2, Ilić. Nije igrao: Nedeljković. Trener: Lazar Spasić.

RADNIČKI: Stanković, Jokić, Veljović, Stevanović 16 (13 sk, 6 as, 6 izl, 4 ukl), Nedeljković 12, Šućov 14, Živanović 11, Glišović 3, Marković 18 (8 sk), Katić 28 (5 sk). Trener: Igor Todorović.

KOŠARKAŠICE RADNIČKOG POBEDNICE MEMORIJALNOG TURNIRA „MIODRAG PRVULOVIĆ-ŽIKAJLO“

Pionirska ekipa ŽKK Radnički, za ovu priliku pojačana kadetskom reprezentativkom Andrijanom Vuković, osvojila je prvo mesto na četvrtom po redu memorijalnom turniru „Miodrag Prvulović-Žikajlo“ u Boru.

Pored ekipe Radničkog, na ovogodišnjem turniru učestvovali su još i ŽKK Bor i ŽKK Đerdap iz Kladova. Kragujevčanke su u prvoj utakmici bile ubedljive protiv Đerdapa – 105:21, a potom su, u svojevrsnom finalu turnira, savladale i domaću ekipu Bora sa 60:55.

Za najbolju igračicu turnira proglašena je Mila Milojević iz ŽKK Bor, dok je epitet najboljeg strelca ponela Andrijana Vuković, članica pobedničke ekipe ŽKK Radnički.

Pehare i medalje dvema prvoplasiranim ekipama, Radničkom i Boru, uručio je Aleksandar Buđelan, predsednik Saveza sportova Opštine Bor. Medalje trećeplasiranoj ekipi Đerdapa, kao i individualna priznanja, dodelila je Jelena Prvulović, ćerka Miodraga Prvulovića, inače članica seniorske ekipe ŽKK Radnički, koja se nadmeće u Prvoj ženskoj ligi Srbije.

Za uspomenu na ovaj turnir, kapiten ŽKK Bor Mila Milojević je porodici Prvulović za uspomenu uručila uramljenu sliku ekipe ŽKK Bor koju je Miodrag Prvulović uspešno predvodio tokom osamdesetih godina. Takođe, kompanija „Zijin“ kao generalni sponzor turnira dodelila je porodici Prvulović bakarnu figuru rudara, koja simbolizuje Borski rudnik.

Aleksandru Buđelanu dodeljena je specijalna zahvalnica za pomoć i organizaciju turnira, a zahvalnice su dobili i svi klubovi učesnici turnira, portali KG sport.info, kosarka24.rs i bor030.net, TV Bor itd.

Turnir je održan u Sportskom centru „Bor“, a utakmice je pratilo oko stotinak gledalaca.

MLADE KOŠARKAŠICE RADNIČKOG NA PRIPREMAMA KADETSKE REPREZENTACIJE SRBIJE

Mlade košarkašice Radničkog, Mara Nikolić i Andrijana Vuković, dobile su poziv za mini pripreme kadetske reprezentacije Srbije, koje će se od 30. januara do 6. februara održati u Banji Koviljači.

Obe igračice su 2004. godište i nastupaju za kadetsku ekipu Ženskog košarkaškog kluba Radnički, koju vode treneri Branko Zečević i Goran Jovović.

Prošle godine su kao članice pionirske ekipe Radničkog učestvovale na završnom turniru prvenstva države u Ivanjici, gde je kragujevački klub zauzeo sedmo mesto, a Andrijana Vuković osvojila priznanje za najboljeg strelca turnira.

Inače, pre dolaska u Radnički Mara i Andrijana su nastupale za kragujevačke klubove MVP i Foka.

U Ženskom košarkaškom klubu Radnički ponosni su na činjenicu da je talenat njihovih igračica prepoznat i smatraju da će im boravak na ovim reprezentativnim pripremama dosta značiti na polju daljeg košarkaškog razvoja.

Rukomet

PRODANOVIĆ U RADNIČKOM ZA OSTVARENJE CILJA

Rukometaši Radničkog su u sezoni 2019/2020 postavili najviše ciljeve, a to je prvo mesto Super B lige i ulazak u elitni rang takmičenja. Kako bi ostvarili zacrtano, kragujevčani su u zimskoj pauzi ugovorili saradnju sa jednim od najboljih rukometaša koga je iznedrio Kragujevac. Reč je o iskusnom srednjem beku Milošu Prodanoviću (32), čijim angažovanjem klub iz srca Šumadije znatno povećava šanse da ostvari predviđeni plan sa početka sezone.

Miloš Prodanović je veliko osveženje i pojačanje, smatram da će svojim znanjem, iskustvom i autoritetom biti podstrek mladim igračima u ispunjenju zacrtanog cilja. Ujedno mislim da će biti jedna od glavnih poluga, ako se plasiramo u Superligu i biti značajan faktor u organizaciji igre. Lako smo se dogovorili, Proda je dete kragujevačkog rukometa i dogovor smo overili na obostrano zadovoljstvo, istakao je direktor RK Radnički Stavro Rašković.

Miloš je prve rukometne korake napravio sa 10 godina, a u karijeri je nastupao za matični RK Radnički, RK Metaloplastiku, RK Crvenu Zvezdu, Batman (Turska), Bursu (Turska) i Vogošću (BiH)

Jako mi je drago što se nakon tri godine vraćam u svoj grad, a još više što je celokupna situacija u klubu i u kragujevačkom rukometu daleko bolja nego kada sam otišao. Radnički se bori za ulazak u Superligu, klub je stabilan, imamo odličan tim a činjenica koja me najviše raduje je što se ulaže u mlađe katagorije što godinama unazad nije rađeno. Smatram da je to presudni faktor ako želimo dobro rukometu u našem gradu. Zbog svega toga mislim da sam napravio odličan izbor povratkom u Kragujevac i da Radnički zaslužuje da se nađe u Superligi, poručio je Miloš Prodanović.

Prodanović je overio ugovornu obavezu do juna 2021. godine.

SVETOSAVSKI TURNIR U MINI RUKOMETU

Posle trećeg medjunarodnog Svetosavskog rukometnog turnira za generaciju 2005. godište, u kragujevačkoj SBB hali Jezero, u nedelju 2. februara, biće održan i drugi deo turnira u mini-rukometu, gde će svoje znanje kragujevačkoj publici predstaviti najmlađi rukometaši. U okviru takmičarskog dela nastupiće 12 ekipa iz Srbije, po šest u muškoj i ženskoj konkurenciji, za generaciju 2008. i mladji, koji će se boriti za trofeje ovog tradicionalnog turnira, koji organizuje Rukometni klub Radnički.

Zbog zahtevnosti i prestiža, ove godine smo Svetosavski turnir podelili u dva dela. U nedelju nas očekuje možda i najlepši takmičarski deo jer će na teren izaći najmladji rukometaši. Rad sa decom i turnirsko takmičenje oplemenjuje kako nas trenere, tako i same učesnike i publiku. Uvek je zanimljivo posmatrati entuzijazam, želju za pobedom, radost i tugu nakon završenih utakmica kod ovog uzrasta. Cilj je uvek isti, provera trenutnog rukometnog znanja, a još važniji je druženje, sticanje novih prijateljstava, i da na kraju uvek pobedi rukomet, rekao je Milan Đukić, trener najmlađe ženske selekcije Radničkog.

Početak ovogodišnjeg turnira je u 9 časova i 30 minuta, a svečano zatvaranje i dodela medalja i pehara su u 17 časova. Igraće se po sledećem rasporedu:

SPD Radnički Kragujevac

SPD RADNIČKI

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac SPD Radnicki logotip

PRILOZI ZA MAJKU NASTRADALOG BICIKLISTE ’PEJKE’


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html