SPD Radnički: Vesti, 25. 10. 2020.

SPD Radnički: Vesti, 25. 10. 2020.

Odbojka

Šumadinci na Hamzagićev pogon do pete pobede u prvenstvu

Šumadinci na Hamzagićev pogon do pete pobede u prvenstvu

Posle velike borbe i četiri odigrana seta, odbojkaši Radničkog uspeli su da slome otpor veoma borbene ekipe Borca iz Starčeva, u utakmici 7. kola BPŠ Superlige Srbije – 3:1 (24:26, 25:23, 25:22, 25:21).

Ekipa iz Starčeva, koja se ove godine vratila u najviši rang takmičenja, došla je u „SBB Jezero“ puna samopouzdanja i dobre energije posle prošlonedeljnog „prvenca“ u susretu sa Mladim radnikom. Iako su bili upoznati sa kvalitetima predstojećeg rivala, Kragujevčani nisu očekivali da će naići na ovako snažan otpor. Sreća, pa su Šumadinci u svojim redovima imali raspoloženog Irfana Hamzagića, koji je odigrao najbolji meč u dosadašnjem delu sezone i sa 34 osvojena poena predvodio svoju ekipu do novog trijumfa.

Gosti su vrlo energično ušli u meč i poveli sa 6:2, što je trenera Radničkog Dragana Kobiljskog nateralo da reaguje i zatraži kratak predah. Reakcija ekipe na njegove savete bila je momentalna. Kragujevčani su u kratkom vremenskom intervalu uspeli da se konsoliduju i preokrenu rezultat u svoju korist (11:10).

Nisu se gosti tu obeshrabrili, već su samo dobili dodatni elan da pojačaju ritam i silovitom serijom od sedam uzastopnih poena izbiju na maksimalnih “plus šest” (17:11). Pokušavali su Kragujevčani u tim trenucima na sve načine da destabilizuju prilično siguran prijem Stračevčana, ali im to jednostavno nije polazilo od ruke. Prilazili su domaći u par navrata na “minus četiri”, ali dalje od toga nisu mogli.

Tek su u samoj završnici seta učenici Dragana Kobiljskog vezali nekoliko dobrih napada i stigli do izjednačenja (23:23). Ipak, gosti su vrlo brzo došli do dve set lopte, i dok su prvu prokockali, drugu su uspeli da pretvore u početno vođstvo u setovima – 26:24.

Odbojkaši Borca bolje su započeli i narednu deonicu (5:2), ali je Radnički nakon bloka Goića i silovite dijagonale Nejića stigao do izjednačenja (6:6). Rezultatski egal potrajao je sve dok gosti, zahvaljujući raspoloženom Gmitroviću, nisu vratili prednost sa početka seta (13:10).

Od tog trenutka počinje rezultatska potera od strane Kragujevčana, koji su svim snagama nastojali da sustignu svog rivala. U tome su uspeli tek kada je korektor Irfan Hamzagić preuzeo stvari u svoje ruke i sa nekoliko vezanih poena doneo svom timu rezultatski preokret (22:21).

Usledio je as Dukića za 23:21, a nedugo zatim Nejić je obezbedio Šumadincima dve set lopte (24:22). Na servis grešku Milutinovića, Stojsavljević je odgovorio istom merom, tako da je ova deonica na kraju ipak pripala Kragujevčanima – 25:23.

Velika borba dve odlične ekipe nastavljena je i u trećem setu. Igralo se poen za poen, uz česte promene vođstva, i tako sve do samog finiša seta, kada Kragujevčani serijom od 4:0 dolaze do četiri set lopte (24:20). Prve dve prilike da set realizuju u svoju korist odbojkaši Radničkog su propustili, ali su iz trećeg pokušaja ipak uspeli da dođu do poena za 25:22 i vođstvo od 2:1 u setovima.

Krenuli su gosti odlučno u četvrtom setu i nakon bloka Kneževića i asa Miloševića došli do prednosti od tri poena (6:3), koju su Kragujevčani vrlo brzo uspeli da anuliraju (8:8).

Pokušavali su odbojkaši Borca u nastavku seta da ponovo dođu do osetnije prednosti, ali im odbojkaši Radničkog nisu to dozvolili, da bi nakon dva uspešna bloka preokrenuli rezultat u svoju korist (17:15).

Nisu se tu Kragujevčani zaustavili, već su vezali još tri poena i odlepili se na “plus pet” (20:15). Bila je to zaista lepa zaliha za završnicu seta i konačan trijumf u ovom susretu – 25: 21 i 3:1 u setovima.

Irfan Hamzagić je sa 34 osvojena poena bio ubedljivo najistaknutiji pojedinac u pobedničkom sastavu. Daleko iza njega po učinku našli su se Nikola Goić i kapiten Nemanja Dukić sa po 12, odnosno Milutin Nejić sa 10 osvojenih poena.

Kod gostiju iz Starčeva prednjačio je nekadašnji korektor Crvene zvezde Aleksandar Gmitrović sa 21 poenom. Dušan Stojsavljević osvojio je 14 poena, a Davor Milošević 10.

Igrači Borca odigrali su neverovatno borbeno večeras, dok smo mi možda malo laganije ušli u utakmicu, ali kako je meč odmicao, tako smo, čini mi se, igrali sve sigurnije i bolje. Oni su pokušali da nas slome odbranom, ali smo mi uspeli da održimo naš ritam igre, sveli smo greške na minimum i to nam je na kraju i donelo pobedu, izneo je svoje impresije najbolji akter susreta u „SBB Jezeru“ Irfan Hamzagić.

Radnički se nakon ove pobede učvrstio na trećoj poziciji superligaške tabele sa 14 osvojenih bodova.

Kragujevčane u sredu očekuje prvi meč četvrtfinala Kupa Srbije protiv Mladog radnika iz Požarevca, a odmah potom i derbi sa Ribnicom u Kraljevu, u okviru 8. kola BPŠ Superlige Srbije.

OK RADNIČKI – OK BORAC (STARČEVO) 3:1 (24:26, 25:23, 25:22, 25:21)

KRAGUJEVAC
Dvorana: “SBB Jezero”
Sudije: A. Petrović, S. Kovačević

OK RADNIČKI: Milutinović 2 (2 blk), Goić 12 (8 blk), Lopar 1 (1 blk), Petrović 1 (1 blk), Ivanković, Dukić 12 (3 asa), Pantović (libero), Hamzagić 34 (1 as, 2 blk), Nejić 10 (2 asa, 1 blk). Nisu igrali: Antić, Vidović, Matić, Ivković i Ristić. Trener: Dragan Kobiljski

OK BORAC: Miletić (libero), Madić 7 (4 blk), Milošević 10 (1 as), Drobnjak, Stoković 5 (2 asa, 2 blk), Stojsavljević 14 (2 blk), Knežević 7 (1 as, 6 blk), Đurđević, Gmitrović 21 (3 blk). Nisu igrali: Rakita, Marinkov, Krstić i Poznić. Trener: Dušan Jović


Košarka

Popović uz zvuk sirene doneo radost Kragujevčanima

Popović uz zvuk sirene doneo radost Kragujevčanima

Košarkaši Radničkog preživeli su pravu dramu u susretu sa užičkom Slobodom, u 5. kolu Košarkaške lige Srbije. Puleni trenera Igora Todorovića su na gotovo filmski način uspeli da dođu do trećeg trijumfa u svom „Jezeru“ ove sezone, i to pogotkom Matije Popovića uz poslednji zvuk sirene – 92:90 (23:27, 24:16, 25:23, 20:24).

Obe ekipe su u ovaj meč ušle oslabljene. Radnički je drugu utakmicu zaredom nastupio bez jedne od svojih glavnih vedeta Andreje Stevanovića, dok na drugoj strani trener Slobode Vladimir Lučić nije mogao da računa na prvog strelca ekipe Dimitrija Nikolića.

Radnički je diktirao ritam na samom startu utakmice i imao rezultatsku prednost koja je potrajala sve do sredine uvodne deonice, kada su gosti iz Užica preuzeli vođstvo u svoje ruke i nisu ga ispuštali sve do odlaska na prvi obavezni predah (27:23).

Dobro je Radnički otvorio drugu deonicu i trojkama Veljovića i Nedeljkovića vratio rezultatsku prednost u svoje okrilje (29:27). Uzvratili su košarkaši Slobode serijom 4:0, da bi nakon „duge dvojke“ Pažina povratili rezultatski suficit sa kraja prve četvrtine (35:31).

U želji da malo odmori startnu „četvorku“ Ivana Nedeljkovića i da istovremeno pojača skok, trener Radničkog Igor Todorović odlučio je da u igru uvede još jednu klasičnu „peticu“ Stefana Đorđevića, što se ispostavilo kao dobar potez koji je izbacio Užičane iz ritma i Šumadincima doneo preokret i novo vođstvo (38:37).

Seriju Kragujevčana nakratko je prekinuo Pažin, ali je usledila trojka Dumića, a zatim i poeni Veljovića sa linije penala, pa je kragujevački tim očas posla izbio na “plus četiri” (43:39).

Ovu rezultatsku zalihu Šumadinci su uspeli da uvećaju sredinom naredne deonice, pre svega zahvaljujući raspoloženom Stefanu Đorđeviću, koji je u ovom periodu igre stigao da ubaci i jednu trojku, da bi nakon ukradene lopte i poena kapitena Katića, Radnički po prvi put došao do dvocifrenog „plusa“ (67:56).

Ipak, Užičani su do ulaska u poslednju deonicu uspeli da spuste „minus“ i zaostatak svedu u jednocifrene okvire (72:66).

Nova Dumićeva trojka u 33. minutu vratila je Radničkom dvocifrenu prednost (77:66), ali su potom usledili minuti „praznog hoda“ za Kragujevčane, što su košarkaši Slobode iskoristili najpre da prepolove zaostatak, a onda i da stignu do izjednačenja (81:81).

Šumadince je ponovo pokrenula trojka Nedeljkovića, na koju su se nadovezali poeni kapitena Katića i Đorđevića, da bi krug zatvorio Popović sa linije penala za 90:85 pri ulasku u poslednji minut.

Delovalo je da su Kragujevčani na dobrom putu da konačno slome otpor svog rivala, ali je usledila trojka Tadića, pa poeni Marjanovića iz slobodnih bacanja, tako da je na četrdesetak sekundi pre kraja rezultat ponovo bio u egalu (90:90).

Usledila je tako još jedna neizvesna završnica za košarkaše Radničkog. Nakon što Stepanović nije uspeo da realizuje napad gostiju, Kragujevčani su dobili oko desetak sekundi da organizuju poslednji napad za pobedu. Lopta je završila u rukama Nedeljkovića, koji je odlučio da šutne za tri poena, ali tom prilikom nije uspeo ni da dobaci do obruča. Ipak, na pravom mestu našao se Matija Popović, koji je uhvatio loptu nakon promašaja svog saigrača i uz zvuk sirene je poslao kroz obruč za veliko slavlje Šumadinaca.

Kapiten Raško Katić ponovo je bio najraspoloženiji za igru u taboru Kragujevčana. Iskusni centar upisao je 31 poen, uz 4 skoka i 5 asistencija. Veliku podršku Katić je imao u Filipu Dumiću, koji je nanizao 20 poena, uz 5 uspešnih dodavanja, a među igračima sa dvocifrenim učinkom našao se i Stefan Đorđević sa 16 poena.

U ekipi iz Užica odličan utisak ostavio je Tadija Tadić, koji je upisao 21 poen, uz stopostotnu preciznost u šutu za tri poena (4-4). Andrija Marjanović je postigao tri poena manje (18), uz 7 uhvaćenih lopti, Pažin je dodao 14, Stepanović 13, a Simić 10 poena.

Sloboda je jedna mlada i poletna ekipa, koja puno trči i konstantno menja ritam tokom utakmice. Mi smo imali lepu priliku da ranije prelomimo utakmicu u svoju korist, ali nismo uspeli. Odlika dobrih ekipa je da pobeđuju i kada ne igraju baš najbolje, tako da je najbitnije da smo dobili ovaj meč na kraju, ocenio je Stefan Đorđević, centar kragujevačkog tima.

Strateg Radničkog Igor Todorović takođe smatra da je njegova ekipa mogla ranije da reši pitanje pobednika, ali mu je drago što su njegovi igrači imali dovoljno jake živce i karakter da iznesu ovu utakmicu do kraja.

Znali smo da ekipa Slobode izuzetno dobro trči i da je u stanju da se vrlo brzo vrati iz dvocifrenog „minusa“, što se videlo i na ovoj utakmici. Upravo iz tih razloga zahtevao sam od svojih igrača da malo uspore ritam igre. Činjenica je da smo krajem treće četvrtine imali jedanaest poena prednosti i umesto da mirno privedemo meč kraju, mi smo iskazali priličnu dozu nediscipline, kako na terenu, tako i na klupi. Igrači moraju da shvate da svoj lični ego moraju da podrede uspehu tima i da je to jedini ispravan put. Na kraju nam se, kako mi se čini, vratilo za onaj nesrećan poraz u Zemunu prošlog vikenda, smatra Todorović.

Nakon pet odigranih kola, košarkaši Radničkog zauzimaju četvrtu poziciju na tabeli sa osam bodova, koliko su osvojili i Novi Pazar i lazarevačka Kolubara.

Kragujevčane u utorak očekuje gostovanje kruševačkom Napretku na startu kup takmičenja, dok će narednu utakmicu u KLS ekipa trenera Igora Todorovića odigrati sledećeg vikenda, kada odlazi na noge OKK Beogradu.

KK RADNIČKI – KK SLOBODA 92:90 (23:27, 24:16, 25:23, 20:24)

KRAGUJEVAC
Dvorana: „SBB Jezero“
Sudije: A. Glišić, R. Arsenijević, S. Dašić

KK RADNIČKI: Popović 7, Dumić 20, Nedeljković 9, Milosavljević 2, Dimovski, Katić 31, Veljović 7, S. Đorđević 16. Nisu igrali: Jocić, Glišović, Denović i M. Đorđević. Trener: Igor Todorović

KK SLOBODA: Marjanović 18, Simić 10, Ilkić 6, Ćubić 8, Stepanović 13, Tadić 21, A. Ilić, Pažin 14. Nisu igrali: U. Ilić, Tejić, Božić i Matović. Trener: Vladimir Lučić

Novosađanke demonstrirale klasu

Novosađanke demonstrirale klasu

Ni u šestoj utakmici od početka nove sezone u Prvoj ženskoj ligi Srbije košarkašice Radničkog nisu uspele da izbegnu poraz. Doduše, Kragujevčanke su ovog puta za protivnika imale izuzetno kvalitetnu ekipu Vojvodine 021, člana regionalne WABA lige, koja je bez većih problema uspela da odnese dva boda iz hale „Gordana Goca Bogojević“ – 99:68 (34:10, 22:17, 22:25, 21:16).

„Crvene“ su već nakon uvodne deonice bile u ozbiljnom rezultatskom deficitu, koji je dodatno uvećan u narednih deset minuta, tako da je na poluvremenu bilo više nego osetnih 56:27 u korist gošći iz Srpske Atine.

Izostanak rezultatske neizvesnosti u nastavku utakmice treneri obe ekipe iskoristili su da malo odmore glavne adute i priliku pruže igračicama sa manjom minutažom.

Novosađanke je do pete pobede u sezoni predvodila Katarina Jakovljević sa 32 poena, uz sedam skokova i šest asistencija, i sa indeksom korisnosti 50. Sara Opačić je dodala 15 poena, Anastasija Podunavac 14, Jovana Adamović 13, a Lara Radulović 12.

U ekipi trenera Nenada Milovanovića najraspoloženija za igru bila je Titi sa 18 poena, Nina Tešić je postigla 13, a Minela Mehović 11 poena.

Pred košarkašicama Radničkog je sada serija nešto lakših mečeva. Tako će Kragujevčanke narednog vikenda gostovati Vrbas Medeli, koja je u dosadašnjih šest kola ostvarila samo jedan trijumf.


Rukomet

Kragujevčani mirnom igrom do novih bodova

Kragujevčani mirnom igrom do novih bodova

Rukometaši Radničkog su u okviru četvrtog kola Arkus Superlige savladali ekipu Obilića iz Beograda rezultatom 25:19, poluvreme 14:12 i tako zabeležili i drugu pobedu u eliti srpskog rukometa.

Nakon dva vezana poraza, na noge Kragujevčanima su stigli Vitezovi sa Vračara u želji da prekinu seriju poraza. Međutim, odgovornom igrom u oba pravca, sam početak utakmice je pripao domaćim rukometašima koji već u 10. minutu stiču značajnu prednost (6:2) pogotkom i večeras raspoloženog Vukovića. To je bio znak da se gosti trgnu i da iskoriste par neosmišljenih napada Radničkog i u 19. minutu prilaze na samo gol minusa (7:6). Minut odmora domaćina u tim trenucima nije doneo mnogo, ali je Radnički do kraja ovog dela igre održavao gol-dva prednosti i na poluvreme odlazi vođstvom 14:12.

Na startu drugog dela igre, domaćin je rešio da agresivnošću u odbrani i ubrzanjem igre u napadu što pre reši pitanje pobednika u ovom duelu. Već nakon 6 minuta igre, Radnički na svom kontu ima velikh 5 golova razlike (18:13, 36.min). Probali su iskusni i žilavi rukometaši Obilića sve što je u njihovoj moći da dođu do preokreta, ali je sve ostalo na pokušaju. Samo u jednom navratu u 48. minutu su smanjili na podnošljivih 3 razlike (19:16), ali se ispostavilo da im je to bio poslednji trzaj. Bekovska linija domaćina, kao i saradnja sa pivotom i krilima je dobro funkcionisala, pogađao je iskusni Stanojević kad je trebalo i zasluženo je poneo epitet igrača utakmice. U bitnim momentima, sigurni Gemaljević je „spustio roletnu“, pritom odbranivši i dva udarca sa sedam metara, tako da je šef struke Matić do kraja utakmice pružio šansu većini rezervista, koji znalački privode meč kraju konačnim rezultatom 25:19.

U redovima Radničkog najefikasniji su bili Nemanja Vuković i Miloš Barudžić sa po 5 pogodaka, dok su kod gostiju golgeterski najraspoloženiji bili Nemanja Podraščić sa 6 i Milorad Teodorović sa 4 postignuta gola.

Igrač utakmice: Aleksandar Stanojević (Radnički)

RK Radnički – RK Obilić: 25:19 (14:12)

Kragujevac: SBB hala Jezero
Sudije: Dušan Stojković, Nenad Nikolić
Sedmerci: Radnički 2 (2), Obilić 6 (3)
Isključenja: Radnički 6 min, Obilić 12 min

Radnički: Vuković 5, Stošić, Prodanović 2, Mutavdžić 1, Gemaljević (11 odbrana i 2 sedmerca), Dobrosavljević, Petrović, Barudžić 5, Knežević 3, Utvić, Stevanović, Đerić, Stanojev 1, Stanojević 4, Bogdanović 4, Jovanović

Obilić: Radović (2 odbrane), Žujović 2, Savić 2, Podraščić 6, Jedoksić, Jovanović, Savić, Teodorović 4, Dražić (3 odbrane), Knežević 1, Milutinović 1, Dotlić, Alčaković 2, Đorđević, Ivošević 1

Narednog vikenda u okviru petog kola Arkus superlige, ekipa Radničkog će gostovati u Novom Pazaru.


Podela plena na vrućem terenu u Boru

Podela plena na vrućem terenu u Boru

Rukometašice Radničkog  su u okviru 3. kola Superlige za žene remizirale na tradicionalno neugodnom terenu u Boru 25:25, poluvreme 14:12 za ekipu Bora i tako donele bod sa prvog superligaškog gostovanja.

U prošlosti su večerašnji rivali vodili ljute bitke, podsećamo da je prošlogodišnji susret takođe završen remijem izjednačujućim golom Radničkog iz deveterca po isteku vremena. U sličnom tonu se odvijao i ovaj meč. Rezultatska klackalica je trajala sve do 11. minuta i rezultata 6:6. Igračice Bora agresivnom igrom u odbrani, nakon par neiskorišćenih napada gošći serijom 4:0 dolaze do značajne prednosti (10:6, 15.min). Vođstvo Boranki je razdrmalo Kragujevčanke koje uzvraćaju istom merom i pogotkom Ksenije Petrović poravnavaju rezultat u 23. minutu (11:11). Pri tom rezultatu, igračice Radničkog nisu iskoristile dve zicer situacije i time vratile domaćina u igru, koje su do kraja poluvremena ponovo preuzele inicijativu i na odmor otišle vođstvom 14:12.

Ista meta, isto odstojanje i na samom početku drugog poluvremena. Bor održava blagu prednost koju igračice Radničkog uspevaju da anuliraju u 41. minutu (16:16). Nije se dugo čekalo na kontraudar domaćina koji za samo 2 minuta stiče prednost od 3 gola (19:16, 43.min). Igra gol za gol je trajala sve do 2 minuta pred kraj utakmice. U više navrata Kragujevčanke nisu iskoristile ukazane prilike da preokrenu rezultat, pa se u 58. minut ušlo vođstvom Bora 25:23. A onda je usledila prava drama na koju su rukometašice obe ekipe navikle svoje navijače. Prvo je kapiten Radničkog Jasmina Kolak u 59. minutu smanjila na 25:24, a nakon greške u napadu protivnica ista igračica  poravnava rezultat. Neiskorišćen brzi centar u poslednjim sekundama Boranki doneo je i krajnji rezultat 25:25.           

U redovima Bora najefikasnije su bile  Marina Glišović i Isidora Sujić sa po 7 pogodaka, dok su kod Kragujevčanki prednjačile Katarina Stepanović sa 8i Ksenija Petrović sa 6 postignutih golova.

Igrač utakmice: Marijana Ilić (Bor)

ŽJRK Bor  – RK Radnički: 25:25 (14:12)

Bor: Hala “Bor”
Sudije: Branko Radaković, Nikola Bakmaz
Sedmerci: Bor 5 (5), Radnički 2 (2)
Isključenja: Bor 10 min, Radnički 10 min

BorPujcić, Jonović, Radović, Lilić, Bogdanović 2, Stanković 1, Petrović, Simonović 4, M. Petrović, Sujić 7, T. Ilić, Glišović 7, Marković 2, M. Ilić (13 odbrana), Sofkovska, Nikolić 2

Radnički: Veličković 1, Srećković, Bjelak 1, Stepanović 8, Nedeljković, Stošić 2, Blagojević, Hasanović (6 odbrana), Vlašković, Stoiljković 1, Mikić, Filipović, K. Petrović 6, Agatunović 2, T. Petrović, Kolak 4

Narednog vikenda u okviru 4. kola SRLŽ, Radnički će ugostiti ekipu Zaječara. 

PREPORUKA SPDR

SPD RADNIČKI

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac SPD Radnicki logotip 

PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html