Gradonačelnik Dašić: Ovde se radi o urušavanju identiteta grada

Gradonačelnik Dašić: Ovde se radi o urušavanju identiteta grada

U nameri da stavi tačku na pitanja o rekonstrukciji zgrade Tržnice, gradonačelnik Nikola Dašić sa saradnicima i predstavnicima struke obišao je gradilište kako bi se na licu mesta upoznao sa svim problemima koji prate ovaj projekat od samog početka. Zbog propusta i nepravilnosti koji su uočeni na sva tri projekta, a to su izgradnja nadstrešnice, rekonstrukcija gradske Tržnice i projekta izgradnje podzemne garaže – radovi su zaustavljeni.

ARHIVA PPNS: ŽENSKA PIJACA U KRAGUJEVCU - TRAGOVI U ISTORIJI I KULTURI

- Kao Kragujevčaninu čija deca treba da žive u ovom gradu, jako mi je važno da izbegnemo politiku i sačuvamo Tržnicu, jer ja ne bih mogao ovde da živim ako upropastimo ovakav objekat – rekao je gradonačelnik Nikola Dašić. Objekat koji predstavlja arhitektonsko dobro grada Kragujevca nije nešto sa čime bilo ko sme da se igra, a nažalost duboko sam ubeđen da se čitava struktura administracije sa ovim igrala u prošlosti. Zato smo i došli do trenutka kada se urušio deo Tržnice. Prva stvar koju sam učinio u svom mandatu, još u septembru prošle godine, je podnošenje prijave nadležnim istražnim organima. Još uvek nema rezultata. Nadam se da će to sprovesti do kraja, jer se ovde radi o urušavanju identiteta grada.

Danas smo prema rečima gradonačelnika imali prilike da vidimo stravične greške u projektovanju i svemu ostalom. U mlečnom paviljonu nemoguće je održavati higijenu bez vode, dok od stubova ne može da se prođe. Pored toga bunkeri, kako ih narod s pravom zove, urađeni su suprotno merama koje je propisao Zavod za zaštitu spomenika kulture i oni će biti porušeni. U pitanje se dovodi i podzemna garaža neracionalnog kapaciteta. Došli smo u situaciju da zaustavimo radove, jer ni sam izvođač nije siguran hoće li zgrada da se uruši ukoliko se, kako je projektom predviđeno, ukloni galerija.

ARHIVA PPNS: REKONSTRUISANJE ILI URUŠAVANJE ZELENE PIJACE CENTAR?

Koliko god bude potrebno vremena i koliko god JKP Šumadija bude na gubitku zato što nije bila u mogućnosti da izdaje tezge i prihoduje od ovog objekta, moraćemo da sačekamo jer je objekat Tržnica najvažniji i sve mora da bude urađeno kako treba.

JKP Šumadija kao investitor angažovalo je Građevinski fakultet u Beogradu koji će dati smernice kako da se objekat privede nameni, rekao je odogovarajući na pitanje šta dalje, direktor Marko Vujnović.

URUŠAVANJE, 6. 7. 2020:

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Nenad Karamijalković pre mesec dana naložio je rušenje bunkera, a 11. oktobra Zavod je dao saglasnost na projekat rekonstrukcije fasade. Ovih dana kreću radovi a rok je, u zavisnosti od vremena, 120 dana.

Da bunkerima tu nije mesto slaže se i gradski urbanista Ivan Radulović koji je podsetio da je ovo jedan od krucijalnih gradskih prostora sa aspekta istorijskog jezgra grada Kragujevca, pa i same države Srbije. Mi ne smemo da vulgarizujemo ovaj prostor na samom obodu Miloševog venca. Radulović smatra da garaži tu nije mesto imajući u vidu da postoji planska vizija koja će ovaj prostor osloboditi saobraćaja.Izvor: Grad Kragujevac, 23. 11. 2021. 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari