Kancerogene čokolade u Lidlu i Hoferu (Austrija)

Kancerogene čokolade u Lidlu i Hoferu (Austrija)

Austrijski supermarketi povukli su nekoliko vrsta crne čokolade, pošto su u uzorcima tih proizvoda pronađeni tragovi mineralnog ulja.

Organizacija za zaštitu potrošača, koja je sprovela analize, saopštila je da su kod trećine od 20 proizvoda pronađeni tragovi mineralnog ulja sa malim količinama kancerogenih supstanci.

Supermarketi Lidl i Hofer povukli su crnu čokoladu koja se prodavala kao njihov brend, a isto je učinio i najmanje jedan lokalni proizvođač.

Neki prozivođači nisu povukli svoju čokoladu uprkos rezultatima analiza, tvrdeći da nije propisano koja je količina pronađenih supstanci štetna za zdravlje.

Prema udruženjima za zaštitu potrošača, mineralno ulje je moglo da dospe u čokoladu iz mašina koje se koriste za obradu kakao zrna.

Foto: The Jakarta Post
Izvor: AP

AUSTRIA, GERMANY: MINERAL OIL TRACES IN SOME SWEETS- THE ASSOCIATED PRESS 


PPNS/OPREZ - RANIJE OBJAVE


PODSEĆANJE PPNS

- Šećer je u svemu. Znam šta sve ide u te sastojke. On je u svemu. Čak ni mleko nije izbeglo ovu vrstu modernog problema. Evo ga naše mleko. Tu je naš brik. U tome ima skoro isto toliko šećera koliko i u jednoj od vaših omiljenih limenki gaziranog soka. A oni piju dva dnevno. Dopustite da vam pokažem. Imamo jedno dete koje uzima, vidite, 8 supenih kašika šećera dnevno. Vidite, ovo je za nedelju dana. Ovo je mesec dana. I stavio sam ovde šećera za pet godina osnovne škole, samo iz mleka. Ne znam za vas, ali sudeći prema ovim okolnostima svaki sudija na celom svetu bi pogledao statistiku i dokaze i optužio bi svaku vladu za zlostavljanje dece. To je moje uverenje.

DETALJNIJE: ŽELJA DŽEJMIJA OLIVERA: NAUČITI SVAKO DETE O HRANI (VIDEO)

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html