Čekajući vetar, 12. 8. 2018.

Čekajući vetar, 12. 8. 2018.

Biti vegan znači poštovati sva živa bića i njihova prava, a sebe shvatiti kao deo koji zajedno sa ostalim bićima čini celinu. Više od 70 milijardi životinja godišnje se uzgaja zbog hrane. Na svetu je deset puta više farmskih životinja nego ljudi. Vegani ističu da je ta vrsta proizvodnje hrane jedan od najvećih zagađivača životne sredine, a na često pitanje: odakle ti proteini ako si vegan, odgovaraju: odakle kravama i slonovima proteini i kako to da, jedući biljke, izrastu tako veliki i jaki? Čućete iskustva Ivane Slavkovski Bilić i Aleksandra Galovića.

Opština Ub ima pet reka, podzemne vode, dvorišne bunare i veštačko jezero. Reke su zagađene, podzemne vode isušuju kopovi, bunari ostaju bez vode, a oko jezera seku drveće, bacaju smeće i mrtve prasiće. Pored bogatstva dobijenog od prirode na poklon - meštani često zavise od cisterni.

Pod motom "Razmrdaj čula", održava se treći po redu Mountain music fest, na ski stazi na Divčibarama, u subotu, 18. avgusta. Posetiocima se od podneva do jedan sat posle ponoći nudi bogat mizički program i petnaestak različitih radionica za decu i odrasle. Na Festival vas pozivaju organizator Matija Trpković i jedni od učesnika Alice in Wonder Band, Ana Vrbaški i Marko Dinjaški.

Frižider bačen u prirodu, obično u potok, zagadi životnu sredinu kao i automobil za godinu dana. Najveća fabrika za reciklažu električnog i elektronskog otpada nalazi se u Nišu. Za reciklažu jednog frižidera potrebno je desetak minuta. Gvožđe, bakar i plastika ponovo se upotrebljavaju, a freon se, kao opasan otpad, izvozi u Nemačku. Kroz fabriku E-reciklaža u Nišu, provešće vas Vladimir Živaljević i Marija Micaković, a čućete i zašto se u Srbiji ne recikliraju baterije.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

PRESLUŠAJ


Čekajući vetar
је ekološki magazin Radio Beograda 2 koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 8 do 10 sati.

Nekoliko puta godišnje izlazi u javnost sa osmišljenim akcijama (npr. dodeljivanje nagrade „Zeleni radio" i diploma „Zeleni list" i „Crni list"), koje doprinose popularnosti emisije i širenju ekološke svesti kod nas. Pored informativnog, magazin Čekajući vetar ima i edukativni karakter. U protekle tri decenije učvrstio je saradnju sa brojnim institucijama i društvenim organizacijama. ARHIVA PPNS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html