Zoran Modli, 22. april 1948. - 23. februar 2020.

Zoran Modli, 22. april 1948. - 23. februar 2020.

Radijski voditelj Zoran Modli umro je 23. februara, u 71. godini u Beogradu posle kraće i teške bolesti. Bio je dugogodišnji voditelj i autor brojnih emisija na tri programa "Radio Beograda". Prvi je vodio emisiju iz aviona, dok pilotira. Autor je "Pilotske knjige".

Zoran Modli je bio jedan od najpoznatijih srpskih radio-novinara i disk-džokeja.

2009 Zoran Modli as Prince Aviation captain portrait.jpg

ZORAN MODLI - DVA ŽIVOTA: PILOT I RADIO VODITELJ (FOTO, AUDIO)

Rođen je 1948. godine u Zemunu, gde je išao u gimnaziju. Završio je Višu vazduhoplovnu pilotsku školu, bio je pilot i pilotski instruktor.

Počeo je karijeru disk-džokeja početkom sedamdesetih godina 20. veka u beogradskim diskotekama.

Izdao je ploču "Zoran Modli i leteća diskoteka" i bio je urednik jedne rubrike u muzičkom magazinu Džuboks.

Modli je sa Borom Đorđevićem početkom 1975. godine osnovao grupu "Hajduk Stanko i jataci", u kojoj je bio pevač, ali su imali samo dva singla, "Na putu za Stambol" i "Anđelija, čuvaj se Turaka".

Bio je veoma popularan radio-voditelj tokom osamdesetih kada je imao emisiju "Ventilator 202", u kojoj je kroz tada čuvenu "Demo top 10 listu" na "Dvestadvojci" skoro celu deceniju aktivno promovisao mlade domaće rok grupe.

"Ventilator 202" bio je ujedno i prva radijska emisija posvećena računarima i prvim komjuterskim programima.

Modli je preko radija puštao nešto što je ličilo na šuštanje i krčanje. To su, zapravo, bili novi kompjuterski programi koje su kod svojih kuća snimali na kasete oni slušaoci koji su tada imali rane modele prvih računara u Srbiji ("Spektrum", "Komodor 64", "Galaksija").

Ostavio je neizbrisiv trag svojim čuvenim špicama i džinglovima koji su u to vreme bili zaštitni znak "Dvestadvojke".

Zoran Modli na

Zoran Modli na "Radio Beogradu"

Saradnja sa "Radio Beogradom"

Modli je saradnju sa Radio Beogradom započeo kao gimnazijalac 1965. u emisiji "Sastanak u 9 i 5" na Drugom programu.

Radio je kao saradnik u emisijama Prvog programa – "Veče uz radio" i "Novo, aktuelno, zanimljivo", kada je napisao niz tekstova za pesme Lole Novaković, Dragana Antića, Dijega Varagića i druge zvezde šlagerske muzike.

Najduže je sarađivao sa Radio Beogradom 202. Pisao je tekstove za voditelje večernjeg programa, a kasnije je, kao već poznat disk-džokej, 1979. godine pokrenuo avangardnu emisiju "Ventilator 202".

Bio je aktivan na više privatnih radio-stanica, da bi se vratio Radio Beogradu 202 sa emisijama "Modulacije" i "ZAIR". Zaslužan je i za neke od inovativnih i pionirskih poduhvata "Dvestadvojke", od kojih je najčuvenija emisija "iz vazduha" koju je, leteći iznad Beograda, vodio iz aviona.

Emisiju "Modulacije" Modli počinje na Radio Pingvinu u maju 1993. godine. Emituje "Modul top-ten" vrh listu MOD datoteka, rudimentarne računarski stvorene muzike.

Ova emisija se 1995. godine seli na Radio Beograd 202, a 1996. godine dobija nagradu "Diskobolos" za najbolju radio i TV emisiju o računarima.

Ubrzo se opet vraća na Radio Pingvin uz novi naziv "Modulacije – The Next Generation", a potom prelazi na "MIP radio", gde ostaje do 1999. godine, kada se emisija gasi.

Od 2000. pokreće emisiju "ZAIR" (Zakon akcije i reakcije) koja je godinu dana emitovana na Radio Beogradu 202, a potom na beogradskoj Radio Laguni i na više nezavisnih radio-stanica u Srbiji i regionu.

Od 2002. godine pravi tehnološki iskorak jer se emisija sprema unapred u kućnim uslovima i na računaru, a prosleđuje se mreži lokalnih radio-stanica putem interneta, a može se preuzeti sa Modlijevog sajta.

Modli se trudio da bude inovativan i prvi je vodio emisiju iz aviona, dok pilotira.

Posle više od 20 godina provedenih u "Jatu", gde je upravljao "boingom 727", nastavio je pilotsku karijeru kao kapetan u privatnoj avio-kompaniji "Princ avijejšn", sve do 15. jula 2010. godine, kada je doživeo udes na aerodromu Brač skliznuvši sa piste mlaznim poslovnim avionom. Avion je izgoreo, ali su posada i putnici izašli nepovređeni.

Posle tog udesa, Modli je napustio karijeru pilota. Do detalja je opisao svoj poslednji let u prvom poglavlju "Pilotske knjige".

Modli je pisao i knjige namenjene popularizaciji pilotskog poziva. Objavio je sedam knjiga o pilotskoj profesiji, letenju i avionima.

Komemoracija Zoranu Modliju održana je u Kamenoj sali Radio Beograda u Hilandarskoj ulici.

 Foto P. Mitić

Kolege, prijatelji i poštovaoci oprostili su se od jednog od najpoznatijih domaćih radio-voditelja, disk džokeja i pilota, saradnika i autora niza emisija na Prvom, Drugom, a posebno na Programu 202 Radio Beograda.

Izjave Vladimira Jankovića Džeta i Dubravke Duce Marković

"Način njegove interpretacije, njegova dinamika, ubrzavanje, usporavanje, naglašavanje, to je nešto što čoveka privuče i ostaneš fasciniran. To je kao kad neki pevač peva neku pesmu koju ti ne voliš, a on peva strašno i ti tužan kako on peva. Eto, to je Zoran bio", rekao je Vladimir Janković Džet.

Dubravka Duca Marković je poručila da je Modli bio čovek "koji bi leteo u svemir da je mogao da poleti u svemir".

"U ovom slučaju on jeste sebi kupio kartu za svemir, a kad odete u svemir tamo program i dalje vodi Zoran Modli", navodi Markovićeva.

Modli je sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

Foto: Nemanja Nikolić/Kurir; P. Mitić/Novosti
Izvor: RTS

FB GRUPA SEĆANJA: ZORAN MODLI 


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Zakon akcije i reakcije Zoran Modli Sve emisije u 2020

PRVI PRVI NA SKALI KRAGUJEVAC
RADION: ZAKON AKCIJE I REAKCIJE

Na multimedijalnom portalu Prvi Prvi Na Skali možete slušati punu, dakle, i muzički neosakaćenu verziju ZAIRA, u originalnom kvalitetu s kojim stiže i na programe radio-stanica koje ga preuzimaju!

Zoran Modli 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

PODRŽITE PORTAL PRVIPRVINASKALI.COM - ZORAN MODLI


SAMO ZA LJUDE - ZORAN MODLI
MODLI U MEDIJIMA

ROKOMOTIVA: ZORAN MODLI - PRVA LJUBAV ZABORAVA NEMA, S TIM ŠTO JE MOJA PRVA LJUBAV MOJ PRVI MLAZNI AVIONRTV1: NEŠTO VIŠERTV MARŠ, VALJEVO: GOVORNICA

MOJA PRIVATNA ROK ISTORIJA

Prvi deoDrugi deo


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html