Andrija Matić - Šaht

Andrija Matić - Šaht

KRAGUJEVAČKA KNJIGA NEDELJE

Šaht je drugi roman Andrije Matić. Reč je o nemilosrdno prodornoj antiutopiji koja se bavi sudbinom srpskog društva u bliskoj budućnosti, zasnovanoj na premisama nacionalističkog izolacionalizma, ksenofobije i demagogije. Andrija Matić tekst ovog romana uobličava strogim, uzdržanim, hladnim i preciznim pripovednim glasom, koji stvara upadljiv i izuzetno delotvoran kontrast pripovednoj materiji i predstavljenom literarnom svetu. Tragički naboj ovog romana ima intenzitet kakav se veoma retko sreće u našoj savremenoj prozi. Perfektno uobličena narativna linija, koja glavnog junaka sunovraćuje u bezdan političkog, istorijskog i ličnog poraza, čini ovaj roman štivom koje se čita grozničavim uzbuđenjem.

Biografija

Andrija Matić rođen je u Kragujevcu 1978. godine. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Prvi roman Nestanak Zdenka Kuprešanina Andrije Matića objavila je Matica srpska. Potom je objavljena i njegova studija T. S. Eliot - pesnik, kritičar, dramski pisac. Pripada onim malobrojnim piscima koji se bave savremenošću, svesni da književnost ispravlja istorijske zablude i previde, kao i etičke i estetske kriterijume doba. Roman Šaht pored pohvala kritike, konkurencije za značajne književne nagrade, imao je odjeka i kod čitalačke publike, kao i njegova zbirka priča Muzej savremene umetnosti.

Odlika njegovih knjiga je pored bavljenja savremenošću, njenim tamnim stranama nedvosmisleno pokazuje svoj stav, da je na strani marginalizovanih, gurnutih i žrtvovanih u ime nekakve velike, uvek lažne ideje koja se ne ostvaruje. Jezik koji koristi je jezik vremena u kome živi, pa i tako postiže da sumorna proza koju piše bude čitljiva i pitka.

To bi se moglo tumačiti kao ustupak zahtevima savremenog čitaoca ali u slučaju Andrije Matića to se ne može potvrditi. To dokazuje i njegov roman Pomračenje u pet slika. Roman je obiman, ambiciozan i govori tragičnoj sudbini jedne kragujevačke porodice, a i samog grada i obuhvata period od sedamdeset godina. Zanimljiv je i bogat faktografijom koju je autor koristio postižući da različita razdoblja označi upotrebom jezika doba o kome pripoveda. Prvo je to jezik predratnog Kragujevca, pa jezik komunističke propagande, preko retorike nacionalista 90- tih, i na kraju cyber terminologiju.

Pripremile: Gordana Vučković i Jasmina Marković

Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" - Zavičajno odeljenje

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html