Atanasije Nikolić (18. januar 1803.-28. jul 1882)

Atanasije Nikolić (18. januar 1803.-28. jul 1882)

Prvi Rektor Liceja
Univerzitet - Istorijat
Atanasije Nikolić

Ime Atanasija Nikolića se često sreće pri proučavanju naše prošlosti i ukazuje na vrlo značajnu ličnost u kulturnoj istoriji Srbije 19. veka.

Atanasije Nikolić

Atanasije Nikolić (foto: Ljuba Ranković, Revija Kolubara)

Atanasije Nikolić se rodio 18. januara 1803. godine u selu Brestovac u Bačkoj. Osnovnu školu završio je u Somboru. 1813. godine nastavio je da uči gimnaziju u Sremskim Karlovcima, gde je završio pet razreda primajući stipendiju iz fonda mitropolita Stefana Stratimirovića. Poslednji, šesti razred, dovršio je u Srpskoj pravoslavnoj Velikoj gimnaziji u Novom Sadu 1819. godine. Po završetku dvogodišnje akademije u Đuru, želeo je da studira matematiku i zemljomerstvo na univerzitetu u Pešti, ali za to nije imao finansijskih sredstava. Početkom novembra 1921. godine stupio je u Artiljerijsku školu carske austrijske vojske. Pred Uskrs 1924. godine A. Nikolić uzima dvogodišnje odsustvo iz artiljerije i prelazi u Novi Sad gde u prostorijama Srpske gimnazije otvara privatnu školu crtanja. Izdržavajući se od škole crtanja upisuje se na univerzitet u Pešti i polaže ispite za inženjera. Istovremeno preduzima korake da prekine svoju vezu sa austrijskom vojskom, iz koje dobija otpust u januaru 1827. godine.

Pošto je položio ispite iz matematike, trigonometrije, praktičnog zemljomerstva, poljoprivredne ekonomije, hidraulike i hidrotehnike, Atanasije Nikolić je 6. novembra 1829. godine, dobio univerzitetsku diplomu "potvrđenog indžinira zemljomernika". Sa diplomom inženjera on počinje da radi u tehničkoj struci.

U julu 1838. dobio je pismo od Dimitrija Isailovića, visokog službenika "popečiteljstva prosveštenja" Kneževine Srbije, u kome ga ovaj poziva za profesora matematike u tek osnovanom Liceju. Atanasije Nikolić je došao u Beograd 8. juna. Odmah se obratio Ministarstvu prosvete da mu dozvoli da napiše udžbenik matematike.

Licej Kragujevac

Zgrada Liceja u Kragujevcu

Prvi srpski visokoškolski udžbenik matematike pojavio se 26. septembra 1839. godine pod naslovom Algebra-ustrojena za upotrebljenjie slišatelja filosofije u Liceumu Knjaževstva Serbije, u obimu od 149 strana formata osmine. Atanasije Nikolić je sa porodicom krenuo u Kragujevac 28. septembra 1839. godine. Sa sobom je poneo pismo iz Ministarstva prosvete kojim se kolegijum Liceja obaveštava o njegovom imenovanju za rektora. Predavanja na Liceju su počela 3. oktobra i Atanasije Nikolić je počeo da vrši svoje dužnosti kao nastavnik i administrator.

Drugi matematički udžbenik Atanasija Nikolića, Elementarna geometrija-ustrojena za upotrebljenije slišatelja filosofije u Liceumu Knjaževstva Serbije, izašla je 1841. godine. Sem obaveza koje je imao kao nastavnik Liceja Atanasije Nikolić se bavio nizom aktivnosti koje nisu bile u najužoj vezi sa njegovim nastavničkim radom. On je u Kragujevcu počeo da drži niz javnih predavanja iz različitih oblasti što je bila potpuna novina.

Sve do školske 1839/40. godine srpske škole nisu imale svoju slavu. Krajem decembra 1839. godine Atanasije Nikolić je pred nastavničkim savetom Liceja i Gimnazije izneo ideju da škola uzme jedan dan za svoju slavu, što je bilo prihvaćeno. On šalje akt Ministarstvu prosvete u kome moli da to ministarstvo izabere jednog sveca za školskog zaštitnika, čiji će dan Gimnazija i Licej ubuduće praznovati, predlažući da to bude Sveti Sava. Posle dobijanja saglasnosti od svih nadležnih organa, Ministarstvo prosvete obavestilo je rektora Liceja, mitropolita i sve okružne načelnike da će se Sveti Sava ubuduće praznovati u celoj Srbiji kao školska slava.

Kao nastavnik Liceja, Atanasije Nikolić je radio do kraja oktobra 1842. godine, kada je u Srbiji došlo do dinastičke promene i umesto kneza Mihaila Obrenovića, na čelo zemlje došao je knez Aleksandar Karađorđević. Tada je Atanasije Nikolić naimenovan za načelnika "policijno-ekonomnog" odeljenja u Ministarstvu unutrašnjih dela.

Spomenik Atanasiju Nikliću, Univerzitet u Kragujevcu/11sasapus11/Wikimedia Commons

Spomenik Atanasiju Nikоliću, Univerzitet u Kragujevcu/11sasapus11/Wikimedia Commons

Atanasije Nikolić umro je kao penzioner u Beogradu 1882. godine. U istoriji našeg Univerziteta biće zapamćen kao prvi profesor, prvi rektor Liceja, prve preteče Univerziteta u Srbiji.

Izvor: Univerzitet u Kragujevcu


ATANASIJE NIKOLIĆ KAO REPREZENT KULTURNE ISTORIJE

Nespokojstvo obuzima svakog čitaoca ove iskrene povesti o zauzimanju i stradanju za velike ciljeve, ali pouka na kraju, u duhu prosvećenosti - da usrdije Božje nadoknađuje za znanje, preporučuje i dalje one koji neumorno rade.

Dr Mila Stefanović
Kragujevac, Narodna biblioteka "Vuk Karadžić"


Cica Sreckov list

Čiča Srećkov list, broj 1, 6. januar 1848. godine


ISTORIJA NAUKE -TV LEKSIKON

Redakcija za nauku i obrazovanje RTS snimila je serijal pod nazivom Istorija nauke, posvećen znamenitim ljudima, koji su ostavili prepoznatljiv trag u svetskoj i domaćoj nauci, i utemeljili pojedine naučne discipline u Srbiji.

Opredelivši se za kratku formu, dokumentaristički pristup i igranu strukturu, autori serijala stvorili su tv-leksikon znamenitih naučnika, koji će trajno da podseća na njihovo neprolazno delo.

Istorija nauke u toj formi predstavlja 15 naučnika: Nikolu Teslu, Milutina Milankovića, Mihaila Pupina, Milevu Marić Ajnštajn, Simu Lozanića, Mihaila Petrovića Alasa, Jovana Cvijića, Josifa Pančića, Jovana Žujovića, Milana Nedeljkovića, Vladimira Jakšića, Atanasija Nikolića, Kostu Stojanovića, Todora Seleskovića i Vojislava Subotića.

Atanasije Nikolić, 1803-1882

Prvi rektor Liceja u Kragujevcu, prvi školovani inženjer u Srbiji, matematičar, pisac prvih udžbenika algebre i geometrije, projektant prve železničke trase u Srbiji, osnivač poljoiprivredne škole, jedan od osnivača Društva srpske slovesnosti i Narodne biblioteke, pisac drama, političar i vešt pregovarač.

Izvor: RTS Obrazovno-naučni program


Atanasije Nikolic Algebra

Prvi srpski udžbenik iz matematike, 1. izdanje, Beograd 1839 
(izdavač: Knjažesko-Srbska Tipografia; autor: Atanasije Nikolić)


Atanasije Nikolić je 1839. godine napisao udžbenik Algebra, koji je više koristio Liceju nego Gimnaziji.

PRESTONI KRAGUJEVAC: PROSVETNE I KULTURNE PRILIKE U KRAGUJEVCU, DRUGI DEOAtanasije Nikolić je „dramu u tri čina s pevanjem `Ženidba cara Dušana`” počeo da priprema za vreme letnjeg raspusta zajedno sa kolegama i učenicima i predstava je premijerno izvedena 19. novembra u „velikom hodniku školskom”. „Odelo i dekoracije skrpimo kako se moglo i delo bude vrlo dobro i na zadovoljstvo Knjaza predstavljeno. Melodije za pesme udesim sa kapel-majstorom Šlezingerom, i koji su imali pevati, nauče sa Šlezingerom pojedince, a posle probe više puta cela se prestava udesi” (Atanasije Nikolić, Biografija Atanasija Nikolića verno svojom rukom napisana, priredili Miloje Sarić i Aleksandar Petrović, Flogiston VII (2001), 236).

PRESTONI KRAGUJEVAC: PRESTONICA PO VOLJI NARODA 1840-1841. GODINE, II DEOSERIJA "VUK KARADŽIĆ"

Milivoje Bogantičević kao Atanasije Nikolić


 

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

 

PODRŽI PPNS!

 

 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari