Deset godina rada pisca za decu Aleksandra Janjuševića

Deset godina rada pisca za decu Aleksandra Janjuševića

Desetogodišnjica književnog rada pisca za decu Aleksandra Janjuševića obeležena je predstavljanjem "Pesme o početku" na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke "Vuk Karadžić".

Decenija je prošla od objavljivanja prve knjige Janjuševića "Neka deca budu deca" i od početka njegovog aktivnog rada na polju književnosti za decu, ali i promovisanju dečjeg stvaralaštva.

U prisustvu porodice i prijatelja, onih koji su ga podržavali i pratili godinama, održano je književno veče koje je više ličilo na prijateljsko ćaskanje i evociranje uspomena.

- Nisam svestan u potpunosti činjenice da je od izlaska prve knjige "Neka deca budu deca" prošlo tačno deset godina, iako sam u tom periodu objavio ukupno osam knjiga, imao preko dvesta poseta školama, gostovao u dvadesetak biblioteka od Sombora do Dimitrovgrada, uspešno organizovao pet festivala dečjeg književnog stvaralaštva "Želim da budem dete", uredio i vodio šezdeset i pet radio emisija posvećenih deci... Međutim, sve pobrojano, kao i komentari ljudi sa kojima sarađujem i koji prate moj rad, a koji navode da sam, na neki način, stožer kada je u pitanju književna scena namenjena deci u gradu, govore mi da je to zaista vredno, i da treba da nastavim putem kojim sam krenuo, rekao je Janjušević.

ARHIVA PPNS TATA BUDI MOJ HEROJ - ALEKSANDAR JANJUŠEVIĆ

Tata budi moj heroj - Aleksandar Janjušević
Obeležavanju jubileja prisustvovali su kragujevački pisci za decu: Goran Joksimović, Aleksandar Ilić, Nataša Jovović, Momčilo Milojević, Jovana Aksentijević, Predrag Tomašević, ali i bibliotekari, učitelji, nastavnici, koji su izneli svoje utiske iz desetogodišnje saradnje sa piscem.

Jelena Miković, koja je od početka Janjuševićevog književnog rada imala ulogu lektora i recenzenta, istakla je da pisac od samog početka ima svoj stil pisanja, i da je tome ostao dosledan do dana današnjeg, sve vreme održavajući visok nivo kvaliteta svojih dela, kako poetskih, tako i proznih.

Goran Joksimović potencira odnos koji Janjušević uspostavlja sa najmlađim čitaocima jer im na zanimljiv način predstavlja svoja dela i ostvaruje kontakt sa njima.

Jovana Aksentijević, kao mlad pisac, ističe činjenicu da Aleksandar Janjušević nesebično pruža pomoć mladim i još nedovoljno afirmisanim piscima, između ostalog i time što ih poziva da uzmu učešće u festivalskim programima na kojima imaju mogućnost da se upoznaju sa najvećim savremenim srpskim piscima za decu i uče od nekih.

U ime kolektiva Biblioteke, Ana Antonijević Nikolić je istakla sjajnu saradnju koju ova ustanova kulture ima sa Janjuševićem.

- U narednom periodu očekujem da nastavim tamo gde smo napravili presek dosadašnjeg rada. Uskoro bi trebalo da iz štampe izađe zbirka izabranih pesama, a nadam se da će tokom naredne godine, svetlo dana ugledati još jedno prozno delo, čiji je rukopis poslat izdavaču. Verujem, s obzirom na značaj koji imaju, da će grad, kao i Ministarstvo kulture nastaviti da sufinansiraju projekte festivala "Želim da budem dete" i "Knjiga-lek za sve probleme", zaključuje Janjušević, kragujevački pisac za decu koji neumorno širi ideju o neophodnosti čitanja i pisanja, ne samo u našem gradu, već u čitavoj Srbiji, pa i van granica naše države.

PRVI PRVI NA SKALI Deset godina rada pisca za decu Aleksandra Janjusevica 2023
Janjušević je tokom prve decenije spisatljeskog rada izdao šest zbirki pesama: „Neka deca budu deca” (2013), „Gde sunce spava” (2014), „Kad porastem biću mali” (2016), „Od kiše se raste” (2018) „Moja se mama boji mostova” (2019), "Tata budi moj heroj" (2022); roman „Boris” (2019), kao i knjigu dramskih tekstova "Borba za proleće" (2021).

Pesme su mu zastupljene u mnogobrojnim zbornicima savremene poezije za decu. Za svoj rad više puta je i nagrađivan: povelja za drugo mesto na međunarodnom konkursu „Zauvijek ću biti dijete”, Podgorica (2019), drugo mesto na međunarodnom konkursu „Olovko ne ćuti”, Barajevo (2019), specijalna nagrada crkvene opštine Crvenka na međunarodnom festivalu „Bulka” (2019), drugo mesto na 26. Međunarodnom festivalu osnovnih škola „FLUOŠ” za autorski tekst „Borba za proleće” (2020).

Osnivač je udruženja „Gde su knjige nema brige” i festivala dečijeg književnog stvaralaštva „Želim da budem dete” u Kragujevcu. Urednik je i voditelj radio emisije „Veliki odmor”. Takođe je i idejni tvorac kulturne manifestacije „Dečiji kulturni petak”. 

Foto: Nebojša Kovač


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html