Održan četvrti Međunarodni festival dečjeg književnog stvaralaštva ’Želim da budem dete’

Održan četvrti Međunarodni festival dečjeg književnog stvaralaštva ’Želim da budem dete’

Završna manifestacija četvrtog Međunarodnog festivala dečjeg književnog stvaralaštva "Želim da budem dete" u organizaciji Udruženja "Gde su knjige nema brige" održana je 29. septembra u Pozorištu za decu i mlade. Dodeli nagrada i bogatom kulturno-umetničkom programu prisustvovao je veliki broj pisaca za decu, dece i odraslih, iz Srbije i Crne Gore.

- Konkurs za prikupljanje literarnih radova raspisan je početkom godine. Imajući u vidu da ove godine obeležavamo stogodišnjicu rođenja jednog od najvećih pisaca i mislilaca koje je Srbija imala - Dušana Radovića, teme na koje su učenici stvarali naslanjale su se upravo na dela čika Duška. Tako su učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola pisali poeziju na temu "Kad porastem", dok su učenici od petog do osmog razreda imali mogućnost izbora, pa su mogli da pišu ili poeziju na temu "Na koga ličim", ili prozu na temu "Priča o levoj ruci". U zadatom roku, na konkurs je pristiglo 186 radova iz Srbije i Crne Gore. Učešće su uzeli učenici iz 34 škole i 18 gradova, rekao je idejni tvorac festivala Aleksandar Janjušević za portal PRVI PRVI NA SKALI.

PRVI PRVI NA SKALI Održan četvrti Međunarodni festival dečjeg književnog stvaralaštva ’Želim da budem dete’ 4
Žiri u sastavu Violeta Jović i Ljiljana Andrić, pisci za decu, imala je veoma težak zadatak da među tolikim brojem radova, koji su bili šifrovani, izabere one koji su najbolji, ili makar malo bolji od ostalih, preneo nam je Janjušević.

Rezultati konkursa

U konkurenciji učenika od prvog do četvrtog razreda na temu "Kad porastem" - poezija:

 1. Lena Magdić, OŠ "Crnjanski" Jagodina (III razred)
 2. Maša Maksimović, OŠ "Dositej Obradović" Kruševac (IV)
 3. Iva Mladenović, OŠ "Ljupče Španac" Bela Palanka (IV)

Pohvaljeni su:

 • Lazar Stošić, OŠ "Dositej Obradović" Kragujevac (III)
 • Marko Petrović, OŠ "Crnjanski" Jagodina (IV)
 • Magdalena Đorđević, OŠ "Milutin i Draginja Todorović" Kragujevac (IV)
 • Đorđe Popović, OŠ "Miodrag Čajetinac Čajka" Trstenik, Grabovac (III)
 • Boško Lužnjanin, OŠ "Filip Višnjić" Beograd (II)
 • Željko Pelaić, OŠ "Dositej Obradović" Kruševac (IV)

U konkurenciji učenika od petog do osmog razreda na temu "Na koga ličim" - poezija:

 1. Mirjana Novakov, OŠ "Dušan Radović" Niš (VI)
 2. Inga Laćarac, OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Sremska Kamenica (V)
 3. Julija Vučićević, OŠ "21.oktobar" Kragujevac (VI)

Pohvale su dobili:

 • Nera Krsić, OŠ "Đura Jakšić“ Jelašnica" Niš (VI)
 • Milica Bjeletić, OŠ "Nikodije Stojanović Tatko" Prokuplje (VII)
 • Tatjana Vuković, OŠ "Ilija Kišić“ Zelenika" Crna Gora (VI)
 • Teodora Simić, OŠ "Svetozar Marković" Lapovo (V)

U konkurenciji učenika od petog do osmog razreda na temu "Priča o levoj ruci" - proza:

 1. Todor Butulija, OŠ "Ilija Kišić" Zelenika, Crna Gora (VI)
 2. Mihajlo Radumilo, OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Sremska Kamenica (V)
 3. Nemanja Maslak, OŠ "Stanislav Sremčević" Kragujevac (VI)

Pohvaljeni učenici:

 • Neda Stanković, OŠ "Đura Jakšić" Jelašnica, Niš (VI)
 • Jovana Glidžić, OŠ "Stefan Nemanja" Niš (VI)
 • Sara Radivojević, OŠ "Đura Jakšić" Jelašnica Niš (VI)
 • Teodora Cvetković, OŠ "Milan Rakić" Niš (VII)

- Ono što je zanimljivo, i zbog čega smo u udruženju ponosni, jeste činjenica da su svi nagrađeni, i većina pohvaljenih, došli na dodelu nagrada, iako je udaljenost Zelenike, Bele Palanke, pa čak i Sremske Kamenice i Niša značajna. To samo govori da je festival, iako još uvek mlad, već dobro pozicioniran na mapi festivala dečjeg književnog stvaralaštva, istakao je Janjušević.

U programu festivala učestvovao je veliki broj pisaca za decu.

- Do sada, svakako najveći broj. Prisutni su bili: Boško Lomović, Vlasta Cenić, Violeta Jović, Ljiljana Andrić, Stevan Milošević, Goran Joksimović, Gordana Timotijević, Predrag Tomašević, Olivera Cvetić, Miloje Radović, Nina Kuč, Aleksandar Ilić i moja maleknost. Gost festivala bila je i Maja Radoman Cvetićanin, autor projekta "Čitalići" koji promoviše kulturu čitanja i pisanja, pobrojao je Janjušević.

Festivalski dan bio je ispunjen značajnim brojem aktivnosti.

- Najpre su pisci bili gosti Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" u Kragujevcu, gde ih je ugostio direktor Mirko Demić. U formalnom i neformalnom delu razmatran je položaj biblioteka i književnosti za decu. Nakon toga, pisci su podeljeni u grupe, posetili tri kragujevačke škole: OŠ "Moma Stanojlović", OŠ "Natalija Nana Nedeljković" i OŠ "Svetozar Marković", gde su održali književne radionice sa učenicima i njihovim učiteljima i nastavnicima. Takođe, jedna grupa pisaca bila je gost Okružne organizacije Saveza slepih i slabovidih lica Kragujevac, gde se u prijatnom razgovoru predstavila njihovim članovima i razgovarala o izazovima i problemima sa kojima se ta lica susreću, ali i uverila koliki entuzijazam poseduju, uprkos svojim nedostacima. Tom prilikom upoznati su sa projektom "Čitam te srcem" u kojem su dela kragujevačkih pisaca snimljena u audio formatu, kako bi bila pristupačna članovima saveza, ali i svim slepim i slabovidim licima. Jedno od tih dela je i moja zbirka pesama "Tata budi moj heroj", koja još uvek nije izdata u štampanoj verziji, izvestio nas je pokretač festivala.

PRVI PRVI NA SKALI Održan četvrti Međunarodni festival dečjeg književnog stvaralaštva ’Želim da budem dete’ 2
Učešće u programu dodeli nagrada uzeli su i muzički talenti iz Trstenika i Knića koji su pevali dečje pesme, stendap komičari OŠ "Dragiša Luković Španac" iz Beloševca i polaznici Kreativne radionice "Raskršća art", koji su svim prisutnima omogućili da učestvuju u radu sa polimernom glinom, ili da nacrtaju crtež po svojoj želji.

PRVI PRVI NA SKALI Održan četvrti Međunarodni festival dečjeg književnog stvaralaštva ’Želim da budem dete’ 3
Na kraju programa premijerno je prikazan kratki animirani film "Mala priča o velikoj Žiči" po poemi pisca Miloja Radovića, za koji je udruženje dobilo blagoslov manastira Žiča.

U međuvremenu biće objavljen snimak celokupnog događaja.

Festival "Želim da budem dete" sufinansiran je sredstvima grada Kragujevca u okviru konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti kulture za 2022. godinu, a takođe potpomognut je od velikog broja dobročinitelja koji su prepoznali njegov značaj za pravilan razvoj dece i mladih.

ŽELIM DA BUDEM DETE FB STRANA


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html