Književni klub SKC - Vrata sna

Književni klub SKC - Vrata sna

"Vrata sna"
Kragujevac : Književni klub SKC-a, 1996

Pisanje poezije jedina je izvesnost sa kojom savremena poezija može da računa. Obilje poezije izmaklo je svakoj interpretativnoj kontroli. Onoliko poezije koliko se danas piše više niko nije u stanju da pročita. Mohemo da se zapitamo da li toliko poezije uopšte zahteva čitaoca, ali je i odgovor prilično izvestan: poezija ima tu osobinu da u svakom vremenu zadrži po sto čitalaca. Pesma će, kako bi rekao Oktavio Paz, i dalje biti jedan od nekoliko načina da čovek prodre u sebe i otkrije šta je u njemu duboko i originalno.

Ono duboko i originalno u sebi pokušava da pronađe i osamnaest članova Književnog kluba Sgudentskog kulturnog centra u Kragujevcu. Sama činjenica da u nekom gradu postoji osamnaest ljudi koji na poeziju misle i koji poeziju pišu predstavlja lepu vest i zanimljivost. Jedan od osamnaest autora piše samo kratke priče, još dvojica pišu pesme i kratke priče. Ostali su pesnici, mada i u kratkim pričama dominira poezija intonacija. Objavljeni radovi različiti su i po vrednosti i po postupku. I pesme i kratke priče predstavljaju oblike preispitavanja vrednosti i postupka, pa se i u radovima istog autora mogu videti različiti oblici preispitavanja. Od krajnje jezičke redukcije i izlomljenog, aritmičnog stiha, preko nešto narativnijih pesama sa postojanijom lirskom supstancom, stižemo do rimovane lirike koja je dosledno opredeljena za novu komunikativnost. Zajedničko svim radovima jeste to što se u njima vidi šta njihovi autori čitaju i kakva su njihova očekivanja od poezije. Ako je smisao Zbornika uglavnom prvih objavljenih stihova da nam predstavi po neki lep stih ili celu zanimljivu pesmu, onda je ovaj Zbornik ispunio svoj smisao. Da li će ovaj Zbornik predstavljati ulazak u književnost to zavisi od njegovog autora.

Iz recenzije Gojka Božovića

Pripremile: Gordana Vučković i Jasmina Marković
Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" - Zavičajno odeljenje 
Obrada: Portal PPNS  

PRVI PRVI NA SKALI NBVK logotip


NARODNA BIBLIOTEKA I PORTAL PPNS

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANAJUTJUB

  

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html