Po golom i bosom svetu - Nataša Đorđević

Po golom i bosom svetu - Nataša Đorđević

Hunamitarna izložba fotografija i promocija knjige "Po golom i bosom svetu", autora Nataše Đorđević, održaće se od 19. do 26. oktobra u Plazi. Zvanično otvaranje je 20. oktobra u 12 časova.

"Po golom i bosom svetu" je knjiga svedočenja o mestima i pre svega - ljudima, sa najrazličitijih tačaka planete Zemlje, iz pera žene, humanitranog radnika, koja radi, misli i oseća plantarno. U ovoj knjizi i na ovim fotografijama se sve geografske širine i dužine, svi jezici sveta, sve boje kože i sve religije stapaju u jedan, jedini život koji imamo.

Nataša Đorđević je rođena 31. jula 1968. godina u Skoplju. Učenik je Prve kragujevačke gimnazije, student splitskog univerziteta i ovlašćeni interni revizor međunardnog instituta internih revizora. Humanitarnim radom se bavi preko dvadeset godina, od kojih je preko petnaest godina putovala i živela širom sveta.

Kako ističe, Nataša je kosmopolit i građanka planete Zemlje, koja je svoj dom i prijatelje našla u Africi, Aziji, Americi i Evropi.

Sva novčana sredstva prikupljena od prodaje knjige i fotografija, kao i ostale donacija, biće usmerena pedijatriskom odeljenju bolnice u Kragujevcu.

Novčana sredstva za pedijatriju mogu da se uplate i na žiro račun Vojvođanske banke: 9891 2101 0051 2795, sa naznakom: Deca sveta za decu Srbije.

REČ AUTORA

Pisma su pisana vama, dragi čitaoci. Ona su moja percepcija sveta i burnog vremena u kojem živimo. Razumljivo je da ponekad i ponegde nećete da se složite sa mnom i da ćete da imate drugačije mišljenje jer svako iskustvo je subjektivne prirode, te je kao takvo dragoceno.

...Neka pisma još nisu napisana, a možda vam fotografije budu rekle više od reči, kao što bih i ja ponekad ostala bez reči. Tu prepuštam vama da pišete svoja pisma.

Iz sadržaj

JEDNA OBIČNA PRIČA IZ AFRIKE

...Možda i zato što nas svakodnevno bombarduju kopijama kopija, produktima nekakvog standarda življenja gde je originalni život izgubio svako značenje. Čini se da više ne postoji mogućnost da se pogleda iznad toga i vidi koliko smo u stvari sebe zatvorili u kaveze neprirodne okoline i života koji su značajno zamenili original, samu prirodu i sam život.

PRIČA O KONGU, GORILAMA, VULKANIMA...

...O kakvom se ovde preživljavanju radi postaje jasno kada se vide samo deca i žene zaobljebih stomaka, jer koliko dece ovde ima, i tih zaobljenih stomaka, od njih se ne vidi ni ta zelena boja brežuljaka, ravnica i šuma. Gde je rat i ljudska bahata priroda, pa i ćudljiva prava priroda pomislila da će da pobedi, život se još jednom nasmejao svemu tome kroz osmeh goluždrave, bosonoge dece i žene zaobljenog stomaka sa povelikim nožem za rezanje šećerne trske u ruci.

NEKA BUDE DARFUR

...Život je ovdje samo život. Krhak, mali, živahan, nasmejan, razigran, bezbrižan, silovit, istinit. Silovan ratovima, progonjen oružjem, izmučen glađu i bolestima, preporođen nepravdom, opran nebeskim suzama, osvežen nadom. Ne vidim mu u očima tugu, ne vidim osudu, samo dušu koja diše punim plućima i radoznalo me, poput deteta pita zašto.

PO GOLOM I BOSOM SVETU FB STRANA 

NATAŠA ĐORĐEVIĆ NA PPNS, 2014


ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari