Dodeljene nagrade Tesline naučne fondacije

Dodeljene nagrade Tesline naučne fondacije

Tradicionalna, 12. konferencija "Tesla Spirit Conference and Award 2024" održana je u hotelu Njujorker na Menhetnu 13. januara, dok je u Srpskom klubu u Njujorku organizovan je umetnički performans sa stvaraocima srpskog porekla, u organizaciji Tesline naučne fondacije (TNF) Amerike i Srbije.


U toku Konferencije dodeljene su zahvalnice, medalje i najprestižnija nagrada "Tesla Spirit Award 2024" zaslužnim organizacijama i pojedincima koji su tokom prethodne godine promovisali ime i delo Nikole Tesle i ime Teslinog naroda na dostojanstven i originalan način.

Dobitnici su: Nikola Tesla Klub San Diego, Nikola Tesla Klub Detroit, dr Nada Martinović, dr Vjera Mujović, dr Đorđe N. Koldžić, novinarka Marina Bulatović, Škola Banović Strahinja iz Beograda i Rada Komazec.

U holu hotela upriličena je izložba slika poznatih srpskih umetnika među kojima su: Jelena Bibić, Gordana Nenadović, Jasmina Jovanović, Vasilena Radanović, Tijana Arsić, Ana Marija Gover, Milica Savić i Milunka Pejoska. U umetničkom programu nastupili su: Folklorni ansambl "Gračanica", dečji hor "Sveti Sava", dr Dušanka Ivanova, Balet "Tesla", Slađana Šarić - Arija "Tesla" i mnogi drugi.

Konferencija je organizovana kroz nekoliko vremensko-tematskih celina, a učešće su uzeli mnogi ugledni naučni radnici, stručnjaci, privrednici, novinari, umetnici, glumci i književnici iz celog sveta, između ostalih: dr Mihajlo Pravica (Michael G. Pravica): Kvantna mehanika, Ljubav, Bog i Tesla; dr Vjera Mujović: Kulturna diplomatija; Danko R. Vasović: Jasenovac, stradanje Teslinog naroda; Mark Alezi (Marc Allesi): Izveštaj Teslinog naučnog centra (TNC); Srđan Sotirov i Predrag Karasović: Aktivnosti i projekti Tesline naučne fondacije Srbija; 100 godina Radio Beograda RTS (video); Marina Bulatović i Milica Savić: Stil oblačenja Nikole Tesle (prezentacija); dr Aleksandar Ignjatović Pertini: Deca kao ambasadori kulture; Ešli Redfern (Ashley Redfearn) i saradnici: Školska platforma SAD; Maja Cvetković Sotirov: Noć uoči Božića sa Teslom (Tesla u dečjoj književnosti); Radmila Satarić: Nikola Tesla inspiracija; Veroslav (Vik) Đurđević: Razvoj NTEC-a, aktuelni projekti u Kanadi; dr Nada Martinović: Nova veb platforma posvećena Teslinim klubovima i Teslinom narodu; i mnogi drugi.

Teslina naučna fondacija iz Amerike i Teslina naučna fondacija Srbije okupljaju poštovaoce lika i dela velikog pronalazača Nikole Tesle širom sveta. Organizacijom konferencije u Njujorku, Filadefiji i Beogradu, Teslina fondacija ujedinjuje ljude različitih kultura, iz najrazličitijih sfera umetnosti i nauke, stručnjake iz različitih oblasti, promovišući tako značaj Teslinog pronalazačkog i stvaralačkog genija.

Osim konferencije, promocija u duhu Tesle, odigrala se i kroz brojne radionice. Posebno važan projekat Tesline naučne fondacije je veb platforma Tesla klubova i Teslinog naroda koji je okupio stručnjake i promotere kulturne baštine u vezi sa Teslinim likom i delom iz celog sveta, a na kojoj će se naći ogroman materijal u vezi sa temom Nikole Tesle i Teslinog naroda.

Posebnim umetničkim programom je obeležen dolazak pravoslavne srpske Nove godine 2024.

- Svaki značajni učinak, pojedinca ili institucije, omogućava da nastavlja da živi delo Nikole Tesle, pa zato težimo da svet što bolje upozna veličinu i značaj Tesle i Teslinog naroda, izjavio je Srđan Sotirov, predsednik UO TNF Srbije.

- Do sada smo postavili 32 Tesline biste širom sveta, poslednja je postavljena na Salt Lake Community College u Americi. To je ogroman posao. Treba obezbediti sredstva za izradu bista, naći odgovarajuće umetnike koji će to uraditi, ali posebno je bilo izazovno pribaviti i 32 dozvole i boriti se sa birokratijom. Najviše smo ponosni što su se Tesla biste našle na Tehničkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, hotelu Njujorker jer je Tesla živeo od 1933. do 1943, na Franklin institutu (Franklin Institute) u Americi, i u Srpskoj kulturnoj bašti (Serbian Cultural Garden) u Rokfelerovom parku u Klivlendu. Tokom Konferencije smo pozvali na saradnju škole širom Planete da počnu da otvaraju svoje Tesla klubove, a naša nova veb platforma posvećena Teslinim klubovima i Teslinom narodu taj posao će učiniti i lakšim i bržim, rekao je Nikola Ločar, osnivač i predsednik TNF iz Amerike.

SNIMAK PROGRAMA


Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ešli Redfern (Ashley Redfearn), izvršnom direktorkom American Paradigm Schools i izvršnom direktorkom i direktorkom za edukaciju Tesla Science Foundation USA i generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku.

Foto: Dragan Rakonjac i Milica Savić

ARHIVA PPNS 

MARINA BULATOVIĆ SAJT, FB STRANA, JUTJUB 

Mihajlo Pupin - portret Paje Jovanovića 1903. godine u Americi

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html