Tesla, čovek koji je imao stila

Tesla, čovek koji je imao stila

Nikola Tesla je bio intrigantna ličnost ne samo kao naučnik, već i kao čovek. U 21. veku postao je inspiracija umetničkom svetu širom planete – filmadžijama, književnicima, slikarima, kompozitorima i modnim kreatorima. Upravo on, bio je inspiracija sredinom novembra ove godine i autorki modne revije Vesni Jugović (Vesna De Vinča), da na Serbian Fashion Day u Parizu, prikaže manekena-Teslu u neprimerenoj odeždi i da od njega na poklon primi papirnog belog goluba.

Sa vidnim negodovanjem na reviju u Parizu reagovali su Zadužbina „Petar Mandić“ i Tesla naučna fondacija (TNF) iz Amerike, govoreći između ostalog „da ovakva kreacija šalje krajnje degutantnu poruku i da svakom iskrenom poštovaocu lika i dela Nikole Tesle stvara neprijatan osećaj.“

ARHIVA PPNS TO NIJE NIKOLA TESLA - SAOPŠTENJA TESLA NAUČNE FONDACIJE I ZADUŽBINE PETAR MANDIĆ POVODOM MODNE KREACIJE U PARIZU

To nije Nikola Tesla - saopštenja Tesla naučne fondacije i zadužbine Petar Mandić povodom modne kreacije u Parizu
„Tesla“ obučen u haljinu sa obnaženim ramenima i grudima, sa ogrlicom oko vrata pre nekoliko dana u Parizu – nikako ne ide uz pravog Teslu i njegov stvarni stil oblačenja.

Никола Тесла у четрдесетим годинама
Nikola Tesla u četrdesetim godinama

Tokom života Tesla je nosio odela, svilene i pamučne košulje, kravate najrazličitijih boja, a u svečanijim prilikama i leptir mašne. Kada govorimo o njegovom modnom stilu, možemo reći da je on pratio neku svoju liniju i lične afinitete. Oblačio se na način na koji se oblačio građanski svet sa kraja 19. veka.

Teslin otac Milutin bio je pravoslavni sveštenik, školovan i obrazovan čovek, govorio je nemački i italijanski, izučavao filozofiju i imao veliku ličnu biblioteku. Pored roditelja, Tesla je bio neobično vezan i za svog ujaka Petra Mandića koji je takođe bio pravoslavni sveštenik i rođeni brat njegove majke. Znači, Tesla potiče iz porodice obrazovanih ljudi – mladog građanskog staleža. Školovao se po evropskim metropolama, živeo u Beču i Pragu; radio u Budimpešti, Parizu, Strazburu i Njujorku, kasnije i širom „Obećane zemlje“, pa je svakako i moda koja je bila prisutna u tim gradovima ostavila traga i na njegov modni stil.

Tesla je na Manhetnu imao ličnog krojača. Najveći broj odela mu je šila radionica „James W Bell Sons and Co“. Na pojedinim etiketama na odelima stoji upisan i datum izrade, kao i ime poručioca – Tesla. Odela su se sastojala od tri dela: strukiranog sakoa sa reverima i tri dugmeta, prsluka i klasičnih pantalona. Teslina odela su šivena od vunenih štofova, sa pamučnom ili svilenom postavom.

Košulje od pamuka i svile uglavnom su mu šivene kod „Macy and Co“. Osim belih i bež košulja, nosio je i štraftaste sa zelenim, ljubičastim, žutim, ružičastim ili plavim prugama, a ponekad i karirane.

Obuću je pravio kod „James Moore“ – uvek sličan model plitkih ili dubokih kožnih cipela koje su bile lako špicaste na vrhu, sa niskim petama. Crne, braon i tamno zelene boje. Ponekad su bile od zumbane kože ili antilopa i sve su bile na pertlanje.

U Tesla muzeju u Beogradu, nalazi se 439 eksponata, ličnih predmeta Nikole Tesle od tekstila i kože.

Najviše ima kravata – 75 komada, koje su uglavnom svilene, neverovatnih boja i dezena. Tu je i 72 para čarapa – zimskih, letnjih, štrikanih, kratkih i dugačkih.

Zanimljivo je da svaki komad garderobe ima izvezene inicijale Nikole Tesle. On je živeo po hotelima, a iz računa koje čuva Muzej u Beogradu, vidi se da mu je odeća prana u hotelskim perionicama. To je bio razlog za izradu inicijala na odevnim predmetima kojih ima čak i na čarapama.

ARHIVA PPNS ZABLUDE O TESLI GORE OD ZABORAVA

Zablude o Tesli gore od zaborava
NEPOSTOJEĆA FAMA O TESLINIM BELIM RUKAVICAMA

Fama o belim rukavicama i Tesli spada u umetničke slobode raznih Teslinih „biografa“. Muzej u Beogradu nema ni jedan podatak da je on, svakoga dana, uzimao nove bele rukavice. O tome ne postoji nikakva beleška, račun, porudžbenica, nečije svedočanstvo ili priča. Muzej čuva veliki broj njegovih rukavica: braon, maslinastozelene, ljubičaste, petrolej-plave, sive i oker boje, izrađenih od kože ili pamuka.

Izvesni „J. Denihan, ladie`s and gents` tailors”, kod kojih je Tesla imao otvoren račun, peglao mu je odela. Uglavnom, Teslina odeća je prana u hotelskim perionicama, ali ponekad i u specijalizovanoj perionici za ručno pranje „Long Island hand laundry“.

Kada su modni detalji u pitanju Tesla je bio minimalistički orijentisan. Nije nosio ništa osim veoma diskretnih dugmića za košulje. Muzej Nikola Tesla u Beogradu nema sačuvane igle za kravate, nakit, satove ili slične modne detalje. Pored šešira sa kojima se nikada nije fotografisao (cilindri, polucilindri i žirado šeširi), koje je on očigledno nosio u zavisnosti od prilike, Muzej poseduje i zanimljive cvikere za sunce i za vid. U Muzeju ima i nekoliko elegantnih tankih štapova, jedan je čak sa srebrnom izvajanom ručkom, koje je Tesla u starosti nosio.


Prve tekstove o Tesla-modnom stilu, Marina Bulatović je objavila na srpskom i ruskom 2009. i 2010.

Foto: Privatna arhiva
Marina Bulatović
Izvor: RT Balkan

Autorka je konsultant za odnose sa javnošću, novinarka i književnica, koja živi i radi u Kanadi


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html