Poseta; Analiza fotografije; Pregovori

Poseta; Analiza fotografije; Pregovori

Poseta

Izborni kandidat je u svom pretrpanom rokovniku pronašao jednu malenu prazninu, nešto kao kratku stanku. Eto, tada će, napokon, skoknuti u posetu narodu.

Susret je bio srdačan i vrlo efikasan. Izborni kandidat se ponašao upravo onako kako i dolikuje ljudima u takvim situacijama. Bio je nasmejan, opušten, ali i krajnje racionalan. U rekordnom vremenu uspeo je da stegne ruku jednom penzioneru, pomiluje par bakica po licu, čak i da poljubi devojčicu koja je stajala tu, na ivici trotoara. Još je i jednog bika pošošoljio između rogova, a gazdu mu potapšao po leđima.

I narod, koji u početku vrlo rezervisan beše, uleteo je u klopku magije. Tih nekoliko desetina sekundi bilo je dovoljno okupljenim građanima da poveruju kako je pred njima čovek koji će zauvek ostati uz njih i u dobru i u zlu. I u toj svojoj opčinjenosti oni ne primetiše da je on već otišao.

* * *

Analiza fotografije

Posmatrajući jednu fotografiju, vrlo neobičnu fotografiju u eminentnom ilustrovanom nedeljniku, čovek stiče utisak da susreti visokih političkih moćnika, koji odlučju o našom sudbini, i običnih ljudi dovode, kod ovih drugih, do visokog stepena uzbuđenja i izgrednih psihičkih reakcija koje se teško mogu kontrolisati i objasniti.

Očito je ruka previše inpresioniranog fotografa zadrhtala u odlučujućem trenutku, dah nije propisno zastao, a noge su izdajnički zaklecale. Tako je na fotografiji u koloru prikazan veći broj ekskluzivnih cipela, kvalitetnih štofova i košulja uz adekvatno odabrane kravate. Ali, gle čuda, gornja ivica fotosa surovo završava u visini vratova naših visokih državnika, dakle rukovodstvo je neprimišljenim aktom autora ostalo bez glava.

Mada je fotografija veoma jasna, stvar ne može biti mutnija. Skrivena namera je slučajna i sve navodi da se radi o grešci koju je teško opravdati. To je nešto poput onih silnih pogrešnih slika o nama koje su stvorene da kruže svetom željnog laži. Ako je tako kako jeste, onda pažljivom, pedantnom posmatraču ne može promaći da i ovako velike i neoprostive omaške mogu biti neverovatno objektivne i verne.

* * *

Pregovori

Pregovori su započeli u četiri oka, no ubrzo su nastavljeni u tri oka. Nešto kasnije žestoko se razgovaralo u dva oka. Malo potom ostalo je samo jedno oko koje se osećalo vrlo usamljeno između dva pregovarača. Ali već u sledećem trenu očiju više nije bilo.

To uopšte nije uticalo na pregovore koji su dalje tekli u četiri izvađena oka. Slepi pregovorači su uočili svoje greške i sagledali nove mogućnosti koje otvaraju široke vidike.

Kažu da su dva slepca, nakon svega, čvrsto stegli jedan drugome ruku i da je svaki otišao na svoju stranu. Čistačica je izjavila da je pokupila sva četiri oka i uredno ih odložila u za to namenjen fišek. Nju je, međutim, jako iznenadilo što je ispod stola pronašla dve otkinute ruke.

Raša Papeš
Karikatura: Etna/Novica Kocić 

FB POŠTOVAOCI RAŠE PAPEŠA

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html