Priče

Priče

Samo ga slušamo. Veze, brate, konceptirao ga majstorski. Mi šenuli u biračkom pogledu. Za nas je prvak!

Naiđe drugi. Smireno, polako, probrano, osećajno ispljuva prethodnog očas posla. Tiha voda, al dubina taman da nas udavi načisto. Još siđe među nas, uđe međ’ narod, a to nas je uvek obaralo s nogu. Strefio nas pravo gde smo najslabiji. Ma, favorit je sigurno!

Pa, stigao sledeći. Oplete ostale, te ovaj je lopov, taj je kriminalac, onaj je izdajnik, ta baraba, oni uvlakači i prevrtači, ti reketaši, otimači, presretači. Nikog ne zaboravi. Pretrnusmo. Zaplaši nas istinom. Svaka mu čast, nema kod njega izokola već pravo u centar, u suštinu. Valja nam na njega najozbiljnije računati!

Onda nam stigao jedan velemajstor za otvaranje očiju. Da dobro gledamo šta radimo, četvore oči da otvorimo, da je budućnost naše dece u pitanju, da baš sada odlučujemo o našoj sudbini, da nam se sve to može osvetiti i olupati o glavu. Mi naseli na fazon, počeli da se tresemo od straha. Shvatili smo da od njega ništa ne zavisi i da je sve palo na nas otpisane. A ako ćemo pošteno, vazda je tako bilo. Ovaj nam je poklonio inicijativu i poverenje, a to mu ne treba zaboraviti.

A naredni je bio pravi umetnik za filovanje. Još dok je govorio uđosmo u Evropu, a preko Male Azije eto nas u Africi. Uzgred, Azija, Australija i Amerika prosto luduju za nama. Stizaćemo tamo gde nam na pamet padne. Ono, među nama je mnogo ljubitelja avanturističkih i turističkih atrakcija. Zbog njih ga se ne treba odreći!

Usledili su zaljubljenici etnički čiste prirode, poštovaoci zakona i prava, obožavaoci dobre kapljice i životinja, vatreni poklonici demokratije i pobornici građanskih sloboda, neustrašivi borci protiv mita, korupcije i kriminala, i drugi.

Posle se sve malo primirilo i mogli smo trezvenije da razmislimo. U opštem zaključku dođosmo do luka i vode, da nam svrake nisu popile mozak, da nismo sisali vesla, da tu ’leba nema, da je to obećanje ludom radovanje, a neki su zapazili da su to sve priče za malu decu.

A ta naša mala deca su pravi medicinski fenomen kada uspevaju da zaspe od tih istih priča od kojih mi matori ne možemo oka da sklopimo.

Karikatura: Šeherezadine priče - Dušan Petričić

Raša Papeš
PRIČE ZA ŽIVCE DOBRIH LJUDI

rasa

FB POŠTOVAOCI RAŠE PAPEŠA, Tviter MR SIMАТ

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html