Divna Ljubojević - 25 godina poštovanja vere

Divna Ljubojević - 25 godina poštovanja vere

Pevačica Divna Ljubojević koncertom 23. aprila u Sinagogi u Novom Sadu će, kao i prethodno 21. aprila u beogradskom Sava centra, proslaviti 25 godina rada svog hora Melodi i promovisati CD "Antologija najlepše duhovne muzike pravoslavnog istoka" (PGP RTS).

- Radujem se veoma koncertu u Sinagogi! Puno puta sam, još od studentskih dana na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, sa maestrom Jagustom, pevala u ovom nadahnjujućem, vibrantnom prostoru. Koncert će, kako i dolikuje, biti istog repertoara kao u Sava centru, no, verovatno zahvaljujući prirodi prostora, drugačijeg izvođačkog naboja, poručuje Divna.

Ulaznica za koncert u novosadskoj Sinagogi košta 800 dinara preko mreže www.gigstix.com. Na dan koncerta ulaznica će biti 1.000 dinara. Prodaja počinje od 25. marta.

Uz pripreme za beogradski i novosadski koncert, Divna se upravo najširoj javnosti predstavila u novom, potpuno drugačijem svetlu. Divna je uz pomoć Momčila Bajagića-Bajage za gitarom, i u pratnji gudačkog kvarteta Intermeco, izvela njegovu baladu "Od kada tebe volim ja", gostujući u jubilarnoj 300. emisiji Ivana Ivanovića na televiziji Prva.

- Divna ima predivan glas i na jedan poseban način, vrlo redak i emotivan, otpevala je ovu pesmu, kaže Bajaga.

Koncert u Sava centru nosi naziv "Beograd u susret Vaskrsu" i biće održan pod pokroviteljstvom gradskog Sekretarijata za kulturu, u okviru manifestacije "Dani Beograda". Publiku u Sava centru 21. aprila, kaže Divna, očekuje "divan, vizuelno obogaćen i muzičkim ’iskocima’ osvežen koncert".

- Na repertoaru će 21. aprila biti vizantijska, srpska, ruska, grčka, bugarska duhovna muzika. Na pozornici će sa mnom, kao i uvek, biti ’Melodi’, a u nekom trenutku i dragi gosti. Gosti su sa nama uvek o jubilejima i velikim koncertima, najavljuje Divna.

Sa grupom prijatelja Divna je 1991. godine u Beogradu osnovala hor i studio za duhovnu muziku "Melodi" („МЕЛÓДИ“). Od tada je sa svojim ansamblom održala brojne solističke koncerte i nastupala na renomiranim festivalima širom planete, objavivši 22 muzička izdanja u Srbiji i inostranstvu. Divna danas u svetu uživa status jednog od najvećih misionara srpske, vizantijske i pravoslavne kulturne baštine, i vrhunskog interpretatora.

CD "Antologija najlepše duhovne muzike pravoslavnog istoka" PGP RTS objavio je početkom marta i predstavlja presek onoga što je Divna snimala u proteklih četvrt veka. U pitanju su 23 najlepših dela srpske, vizantijske i pravoslavne kulturne baštine. "Antologija" je njeno prvo izdanje za PGP RTS.

- Slavimo 25 godina poštovanja vere. Pojati – to je najduhovnija i najreligioznija stvar koja se može dogoditi. To što Divna radi prepoznaje se od Atlantika do Crnog mora, od Egeja do Baltika, smatra ugledni novinar i publicista Petar Peca Popović. BIOGRAFIJA

Divna Ljubojević pevanjem i dirigovanjem profesionalno se bavi od svoje 17 godine.

Međunarodna publika više od dve decenije prati njene nastupe dok svetski kritičari i mediji glas Divne Ljubojević nazivaju „anđeoskim”.

Dvadesetdva muzička izdanja, od kojih deset u zemlji i dvanaest u inostranstvu, naišlo je na izuzetne kritike međunarodnih slušalaca i muzičkih stručnjaka, dok je vodeći francuski magazin za klasičnu muziku “Le Mond De la Musique” njenom muzičkom izdanju “Lumieres Du Chant Byzantin” dodelio najvišu moguću ocenu. Povodom deset godina saradnje, evropski izdavač “Éditions Jade” iz Pariza, za ljubitelje Divninog rada pripremio je posebno izdanje "Divna – 10th Anniversary Collector".

Impozantna biografija Divnu Ljubojević svrstava u red najvećih misionara srpske, vizantijske i pravoslavne kulturne baštine. Misionarski rad Divne Ljubojević, krunisan je ordenom Počajevske ikone Majke Božje "za propoved Pravoslavlja pojanjem" koji joj je uručio poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve mitropolit Vladimir (2010) i ordenom ”Vernost i vera” kojim je odlikovana u Belorusiji za ”istaknuti doprinos delu duhovnog preporoda” (2014).

Sa grupom prijatelja, 1991. godine Divna osniva Hor i studio za duhovnu muziku „MELÓDI“. Sa svojim anasmblom redovno nastupa na samostalnim koncertima i renomiranim festivalima širom sveta. Od 2001. godine Divna gostuje kao predavač na seminarima o muzici širom Evrope i vodi stručne škole pevanja.

"Dok slušate Divnu Ljubojević bićete nagrađeni nebeskom svetlošću koja u vidu njenog glasa pomera granice našeg poimanja lepog, harmoničnog i duhovnog" zabeležila je muzička kritika.

Ovo je prepoznao i kompozitor Franko Batiato, autor opere ”Telesio”, koja je izvedena 2011. godine u Italiji kao prva hologramska opera na svetu, a u okviru koje je Divna nastupila kao vodeći solista.

Za novi film Jan Artus-Bertrana "Čovek" (Human) čija je premijera održana u septembru 2015. u Parizu, Divna je snimila jednu od kompozicija "Jerusalim", kompozitora Arman Amara.

U toku svoje dugogodišnje karijere kao solista, dirigent, kompozitor i aranžer sarađivala je sa solistima domaće i inostrane operske scene, sa kamernim istrumentalnim ansamblima, sa renomiranim pop muzičarima, a muzika koju je snimila obeležila je i niz autorskih filmova. Na pozorišnoj sceni, Divnini audio zapisi muzički su obojili predstavu ”Devetstopetnaesta” po tekstu Branislava Nušića.

U Rusiji, stručna javnost Divnu svrstava među vodeće specijaliste za muzičke tradicije zemalja vizantijskog kulturnog kruga i ”jednistvenu zvezdu pravoslavne muzike 21. veka”.

European an US Editions:

  • CD Special edition of "DIVNA - 10th Anniversary Collector”, 2014 (JADE - Milan music - Warner music international)
  • CD “(In Search of) Divine Light”, 2014 (Valley Entertainment, Inc., US)
  • CD "L’âme du chant Orthodoxe", 2011. (JADE - Milan music - Warner music international)
  • CD "Lumieres du chant Byzantin", 2007. (JADE - Milan music - Warner music international)
  • CD "Divna in concert Theatre des Abbesses, Paris", 2006. (JADE - Milan music - Warner music international)
  • CD "La Gloire de Byzance", 2005. (JADE - Milan music - Warner music international)
  • CD "DIVNA - La Divine Liturgie de Saint Jean Chrisostome", 2004. (JADE - Milan music - Warner music international)
  • CD "DIVNA - Mysteres Byzantins", 2004. (JADE - Milan music - Warner music international)DIVNA LJUBOJEVIĆ SAJT, FB STRANA, JUTJUB

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari