Divna - Siđi do reke

Divna - Siđi do reke

Tender and emotional cover which breathed new life to balad "Sidji do reke" ("Come Down To The River") which used to be a great hit in former Yugoslavia in 1983, scored by Belgrade pop band U škripcu, score & lyrics by Zoran Vulović. Much more than a simple cover, this interpretation is a continuation of a stunning alter ego project of Divna Ljubojevic, who built an impressive career as a precentor and protopsaltis (lead singer) of the vocal ensemble Melodi, which is dedicated to sacral music of Byzantine cultural tradition.

Stihovi

Čudna je ovo noć
Čudan sam sam sebi
Treba mi nešto toplo
Tvoje ruke na meni

Hladno je zvezdama
Suviše su same
Moje ruke traže te
Noćima su hladne

Siđi do reke
Večeras ja sam dole
Siđi do reke
Lepše je sve u dvoje


BIOGRAFIJA

Divna Ljubojević pevanjem i dirigovanjem profesionalno se bavi od svoje 17 godine.

Međunarodna publika više od dve decenije prati njene nastupe dok svetski kritičari i mediji glas Divne Ljubojević nazivaju „anđeoskim”.

Dvadesetdva muzička izdanja, od kojih deset u zemlji i dvanaest u inostranstvu, naišlo je na izuzetne kritike međunarodnih slušalaca i muzičkih stručnjaka, dok je vodeći francuski magazin za klasičnu muziku “Le Mond De la Musique” njenom muzičkom izdanju “Lumieres Du Chant Byzantin” dodelio najvišu moguću ocenu. Povodom deset godina saradnje, evropski izdavač “Éditions Jade” iz Pariza, za ljubitelje Divninog rada pripremio je posebno izdanje "Divna – 10th Anniversary Collector".

Impozantna biografija Divnu Ljubojević svrstava u red najvećih misionara srpske, vizantijske i pravoslavne kulturne baštine. Misionarski rad Divne Ljubojević, krunisan je ordenom Počajevske ikone Majke Božje "za propoved Pravoslavlja pojanjem" koji joj je uručio poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve mitropolit Vladimir (2010) i ordenom ”Vernost i vera” kojim je odlikovana u Belorusiji za ”istaknuti doprinos delu duhovnog preporoda” (2014).

Sa grupom prijatelja, 1991. godine Divna osniva Hor i studio za duhovnu muziku „MELÓDI“. Sa svojim anasmblom redovno nastupa na samostalnim koncertima i renomiranim festivalima širom sveta. Od 2001. godine Divna gostuje kao predavač na seminarima o muzici širom Evrope i vodi stručne škole pevanja.

"Dok slušate Divnu Ljubojević bićete nagrađeni nebeskom svetlošću koja u vidu njenog glasa pomera granice našeg poimanja lepog, harmoničnog i duhovnog" zabeležila je muzička kritika.

Ovo je prepoznao i kompozitor Franko Batiato, autor opere ”Telesio”, koja je izvedena 2011. godine u Italiji kao prva hologramska opera na svetu, a u okviru koje je Divna nastupila kao vodeći solista.

Za novi film Jan Artus-Bertrana "Čovek" (Human) čija je premijera održana u septembru 2015. u Parizu, Divna je snimila jednu od kompozicija "Jerusalim", kompozitora Arman Amara.

U toku svoje dugogodišnje karijere kao solista, dirigent, kompozitor i aranžer sarađivala je sa solistima domaće i inostrane operske scene, sa kamernim istrumentalnim ansamblima, sa renomiranim pop muzičarima, a muzika koju je snimila obeležila je i niz autorskih filmova. Na pozorišnoj sceni, Divnini audio zapisi muzički su obojili predstavu ”Devetstopetnaesta” po tekstu Branislava Nušića.

U Rusiji, stručna javnost Divnu svrstava među vodeće specijaliste za muzičke tradicije zemalja vizantijskog kulturnog kruga i ”jednistvenu zvezdu pravoslavne muzike 21. veka”.

European an US Editions:

  • CD Special edition of "DIVNA - 10th Anniversary Collector”, 2014 (JADE - Milan music - Warner music international)
  • CD “(In Search of) Divine Light”, 2014 (Valley Entertainment, Inc., US)
  • CD "L’âme du chant Orthodoxe", 2011. (JADE - Milan music - Warner music international)
  • CD "Lumieres du chant Byzantin", 2007. (JADE - Milan music - Warner music international)
  • CD "Divna in concert Theatre des Abbesses, Paris", 2006. (JADE - Milan music - Warner music international)
  • CD "La Gloire de Byzance", 2005. (JADE - Milan music - Warner music international)
  • CD "DIVNA - La Divine Liturgie de Saint Jean Chrisostome", 2004. (JADE - Milan music - Warner music international)
  • CD "DIVNA - Mysteres Byzantins", 2004. (JADE - Milan music - Warner music international)

DIVNA LJUBOJEVIĆ SAJTFB STRANAJUTJUB 

ORIGINAL: U ŠKRIPCU - SIĐI DO REKE
Milan Delčić Delča, 19. 11. 1960. - 24. 7. 2011.
PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html