Promocija knjige ’’The Clash’’ Dragana Boškovića

Promocija knjige ’’The Clash’’ Dragana Boškovića

Pesnička knjiga "The Clash" Dragana Boškovića biće predstavljena u Studentskom kulturnom centru u petak 2. decembra od 20 časova.

Četrdeset godina od osnivanja kultnog benda (rasformiranog deset godina kasnije), u Kragujevcu će biti obeleženo promocijom ovog dela, usmenim pesništvom, čitanjem poezije, najavljuju organizatori. Pre Kragujevca, domaćin promocije biće Zaječar (Omladinski centar, 19. novembar), a sledi predstavljanje i u Beogradu (Kulturni centar, 21. decembar). 

"Nastupaju":

- The Clash je nastao iz jednog, nazovimo ga tako, meta-ličnog iskustva, iz svih gena kulture, rokenrola i moje lektire. Ako nam je kultura omogućila da vidimo, čujemo, pišemo, čulno osećamo i sanjamo – što je opšte mesto savremene epistemologije – onda je to iskustvo jedino i samo naše lično iskustvo. Sve što kulturno jesam, sve kulturno moje, sakupljeno je u Clash-u (Eliot bi bio ponosan na ovog pesnika!) -SERBUM: PEVANJA I MIŠLJENJA DRAGANA BOŠKOVIĆA: "NE ZNAM KO JE UBIO LORU PALMER"

Kada Van Gog piše pismo svome bratu, on mu, između ostalog, kaže: "Teo, ja zaista nisam pejzažista, mada radim pejzaže, na njima će uvek biti tragova likova." Kada Dragan Bošković napiše pesmu, on prvobitno zapisuje kada bih bio pesnik i tako zauvek odlaže čin postanka zarad tragova i likova postajanja. Pesnička zbirka Otac (2013) započela je ništa koje se ispisuje u nama, izgovorila ovo kada bih i već tada i upravo tako otvorila (ne)napisanu knjigu The Clash. Van Gog nije pejzažista, Zvezdana noć nije pejzaž, Dragan Bošković nije pesnik, "Kada bih bio pesnik" nije pesma, stoga pevanje sa Stramerom može da počne:

I kada bih s tobom Gospode,
s tobom, Bogorodice,
jednom za sva vremena postao pesnik,
pesma bi počela sa jen-dva-tri-dva,
imala bi dva rifa i istinu, a završila se sa Amen,
uz dva zakasnela udarca bubnja,
znate ono: tu-dum.

A pošto bi napisao samo Tereza, Tereza, ništa više ovaj kada bih pesnik prepušten je simboličkom samoispisivanju, lutanju oko žarišta bola, jer ono se neprestano pomera, pri čemu menjajući mesto ne menja intenzitet...

Aleksandra Sekulić Bogorodica, The, Tu-dum

BIOGRAFIJA

Rođen 1970. godine u Beogradu.
Magistrirao i doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Profesor savremene srpske književnosti na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.
Objavio naučne knjige:

  • "Islednik, svedok, priča: Istražni postupci u Peščaniku i Grobnici za Borisa Davidoviča Danila Kiša" (2004); 
  • "Tekstualno (ne)svesno Grobnice za Borisa Davidoviča"(2008); 
  • "Zablude modernizma" (2010). 
Učestvovao na više od trideset naučnih skupova u zemlji i inostranstvu i bio saradnik na sledećim projektima osnovnih istraživanja:
  • 1999-2001. - Poetika srpske književnosti; 
  • 2002-2005. - Tehnika i semantika pripovedanja; 
  • 2006-2010. - Etnička i socijalna stratifikacija Balkana / Leksikon srpskog realizma. 

Autor mnogobrojnih naučnih i književno-kritičkih radova.

DETALJNIJE

ODLOMCI
 

THE CLASH SAJT, FB STRANA, TVITER
STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari