Trijumfalan kraj Arsenala 06 uz ADF, Partibrejkers, BS...

Trijumfalan kraj Arsenala 06 uz ADF, Partibrejkers, BS...

GALERIJA PPNS

Šesto izdanje Arsenal festa spektakularno je završeno pred oko 8.000 posetilaca nastupima britanskog benda Asian dub foundation, Partibrejkersa, Beogradskog sindikata i ostalih. Festival u Kragujevcu je, za tri večeri, posetilo više od 20.000 ljudi, a uz sjajnu muziku, uz njih je bilo i vreme, jer od četvrtka do subote nije pala ni kap kiše.

Siddharta

Veče na meinu je otvorila Siddharta. Slovenački alternativci su, publici koja se okupljala iz pesme u pesmu u sve većem broju, isporučili žestoku energiju, vidno raspoloženi što nastupaju u srcu Šumadije. Bend koji postoji već 20 godina predstavio je Kragujevčanima, pored starih aduta, i aktuelni singl „Korakamo“. Ljubavna „Ledena“ rashladila je Arsenal, a nisu uzostale ni „Strele v maju“, snimljene sa Damirom Urbanom.

 

Partibrejkers

Da veče bude puno rokenrola, baš kao što je Siddharta poželela okupljenima na kraju nastupa, pobrinuli su se, odmah zatim, Partibrejkers.Cane i ekipa su, bez mnogo mudrovanja ovoga puta, isporučili publici presek skoro 35 godina duge karijere kroz 19 pesama, vrativši se, za početak, u 1988. („Ona kaže ljubav pokreće ovaj svet“). Nizale su se, u klasičnom Partibrejkers maniru, „Ona sve zna“, z mnoštvo starih aduta („Žurim“, „Put za jug“, „“Rođen loš“, „Kreni prema meni“, „Hipnotisana gomila“, „Hoću da znam...“) prostora je bilo i za probrano sa novog albuma „Sirotinjsko carstvo“, a kratak pozdrav i odlazak sa bine usledili su posle „Dugo te nema“.

Asian dub foundation

Treće veče je, kao i prethodne dve večeri, donelo nastup britanskih zvezda. Ovoga puta, u pitanju su bili Asian dub foundation, već odavno omiljeni u Srbiji. Na njihov elektro-etno-rege-pank i šta sve još ne miks, čiji ritam bukvalno udara u stomak od prve do poslednje pesme, Kragujevac je, očekivano, sjajno reagovao od početka: „A Historu of Now“, „The Signal And the Noise“, „Zig-Zag Nation“... Bend u sjajnom raspoloženju je stalno podsticao publiku da što aktivnije učestvuje u spektaklu, a Kragujevčani su od ostrvljana dobili i bis. Tu se, uz hit „Blade Ragga“, našlo, između ostalog, mesta i za „Fortress Europe“ (simbolično). Energije je bilo na pretek - ADF su još jednom pokazali da crossover koji nude izuzetno dobro „uspeva“ u ovim krajevima.

Beogradski sindikat

Sve to nije nimalo splasnulo uz Beogradski sindikat, naprotiv. Kultna grupa okupila je uvek brojne obožavaoce i na prostoru Kneževog arsenala, pa su se njihovi poznati refreni horski pevali u sitne sate. „Mi smo ta ekipa“, „Za sve moje ljude“, „Alal vera“, „Ja u životu imam sve“... Sve to se nizalo uz karakteristične poruke pobune. „Pikovi“ su, očekivano, bili „Sistem te laže“, koja je ponovljena i na bisu, i „Balada disidenta“.

Irish stew

Posle višesatnog žestokog energetskog udara, drugačije profilisanom bendu Irish stew je preostalo da festival, kad je u pitanju mein, okonča na trijumfalan način.

Zigot

Garden je otvorio poslednje večeri Zigot, kragujevački bend koji svira melodični rok, sa vokalima na engleskom jeziku, pri čemu pevačke dužnosti dele basista i gitarista. Ovom kvartetu dobro idu i pevanje i muziciranje i kompozitorska umešnost, sa rafiniranim aranžmanima.

Dušan’s flying blues band

Dušan’s flying blues band su žestoki bluzeri, u kojima klavijature svira Vasil Hadžimanov, i pružili su veoma kvalitetnu džem sešn svirku.

Gužva u šesnaestercu

Zatim su osiječki pankeri Gužva u šesnaestercu su od samog početka zapalili iskru u publici. Pevač je rekao da ovaj bend dobro poznaje Kragujevac jer je upravo u tu snimio svoj drugi album, a ispričao je i da mu je mama trenirala karate (!?). Jednu od svojih pesama posvetili su Mekdonaldsu, a na kraju nastupa imali su potpuno ispunjen Garden.

Dža ili bu

Gužva u šesnaestercu su poslužili kao odlično zagrevanje za nastup duhovitih i angažovanih beogradskih pankera Dža ili bu, koji su koncert počeli opevavši fliperane, publici su potom darovali “poučnu pesmu" o drogi i mladima, otprašili su jednu stvar sa predstojećeg albuma "Sedma sila". Potom su zaređali hitove, od "Aljaske" preko aktuelne "Diktatore" do zajedljivih "Večnih lovišta", kojima su trijumfalno završili koncert.

 

Goran Bare i Majke

Status glavne zvezde gardena imao je Goran Bare i Majke koji je "kupio" publiku svojim snažnim, ali rafiniranim rokenrol izrazom. Zaređali su se brojni hitovi ovog benda, a vrhunac su bile "Teške boje" koje su se orile iz svih grla.

Mortal kombat

Za rastanak sa Arsenalom, na gardenu je upriličen koncert žestokog benda Mortal kombat, povratnika na Arsenal.Jelen rock & demo

U okviru takmičenja neafirmisanih bendova Jelen rock & demo na gardenu nastupio je prvi bend Organizam iz Beograda, kvartet koji ima bubnjara, gitaristu, basistu i klavijaturistu, gaji metaloidni grandžerski zvuk, začinjen novotalasnim aranžmanima, i pružio je možda kvalitativno najujednačeniji nastup među konkurencijom. Niški trojac Igralom podsećao je na zmiju koja stalno menja košuljicu, naročito u prvoj pesmi. Stilovi i ritmovi menjali su se svakog minuta, čineći ovaj bend zanimljivo neuhvatljivim. RNDM su mladi pankeri iz Čačka, sa solidnom ritam sekcijom i snažnim, a melodičnim gitarskim deonicama. Poslednja u programu demo bendova, doduše van konkurencije, nastupila je Degenereza, bend koji sledi tradiciju AC/DC i Motorhed zvuka. Ovaj sastav ima izbrušene pesme i dobar zvuk, i moćni nastup.

Sponzor festivala je Jelen pivo. 

Foto: Teodora Ćirić
Video: PPNS


ARSENAL FEST SAJTFB STRANATVITER 

Izveštaji

GALERIJE PPNS

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari