Zid mortal - 999

Zid mortal - 999

Pesma je posvećena trogodišnjoj Milici Rakić. Danas je 22 godine od njenog stradanja tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

"Neko je rekao da sam kriv! Izašao sam na ulicu, da urlam, ja nisam kriv. Sreo sam gomile izbezumljenih ljudi koji su kao i ja pokušavali da kažu – nisam kriv. Naš žagor ubrzo su nadjačale sirene, pa detonacije. Nastavili smo da živimo život kao reku koja nam protiče kroz prste a da ne popijemo ni kap.

Tu noć je zasijalo na nebu. Straževica je opet bila meta, razornije nego inače. Zatekao sam se pred prozorom koji se sasuo u komadiće. Bacio sam se na pod, ali ništa me ne bi spasilo da nije bilo zavese. Ali tu noć neko deset puta mlađi i deset puta neviniji nije imao zavesu. Geler je živeo svoju prokletu putanju. U trenu su stali svi koraci, sve nepročitane knjige, neuzvraćene ljubavi, stihovi Tagore, refreni Riblje Čorbe, sve beogradske košave. Zauvek su zatvoreni svi aerodromi, umrli su u istom trenu svi Njujorci, kontinenti su potonuli, okeani presušili i ostalo je samo nebo koje ju je i uzelo. Grozdovi od grožđa su padali na krovove i jedne noći je nastradala devojčica koja je, sasvim obično i prirodno, sedela na noši.

Zlokobne ptice su i sutradan njušile svoj plen, bez obzira da li sam to ja, ti, Milica, bilo ko, dok sam se pitao da li je sve to vredno njene smrti. Duša nam je opružena na uspravljenom telu. Mi imamo osmeh kao da nećemo da shvatimo.

Napisao sam pesmu. Ja nemam pušku. Ni Milica nije imala pušku. Nama ne treba puška. Mi smo krivi, zato imamo samo pesmu. Milica godinama spava mirno, a mi ne, jer na boku i stomaku ne spava se mirno.

Te ’999. godine napustili su nas mnogi ljudi, obični ljudi, oni što čitaju novine, piju produženi espreso, šutiraju loptu, vole Doors-e, kažu dobar dan komšija. Šta je zajedničko za sve te smrti? Sve su neprirodne, sve se nadovezuju ciklično kao karike u lanac kolotečine i sve su nam postale prirodne. Kao oči dečaka kad ugleda gutača plamena. Ehehej...!"

Režija spota, snimanje, montaža, kolor korekcija i kompozing: Zoran Lazarevic Laki

Bend: 
  • Nenad Šobić Džo - vokal
  • Goran Šobić Sirano - gitara
  • Željko Adžić - klavijatura
  • Nikola Miletić – bas gitara
  • Vladimir Bogosavljević – bubanj

Hvala Aleksandru Milčevu, Boži, Vuji i Vasi.
Hvala i Kragujevcu.

Album: „Monopol i riziko“, 2018.
Izdavač: “Take it or leave it”
Tekst: Goran Šobić Sirano (posvećeno: Milici Rakić)
Muzika: Goran Šobić Sirano
Aranžman: Goran Šobić Sirano
Prateći vokali: Jovana Milošević i Milena Branković
Snimano u studiju “Devotion”, Beograd
Snimatelj: Marko Živanović
Editing: Nenad Šobić - Džo / Nebojša Aradski
Mix i mastering: Dragan Petronić - Gaga, studio “Dobro polje”, Beograd 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html