Običaji za Cveti

Običaji za Cveti

CVETI

Danas se završava šesta nedelja posta, Cvetna nedelja velikim praznikom – CVETI.

Ovog dana Isus Hristos je ušao u Jerusalim. Narod ga je dočekivao s cvećem i zelenilom.

Običaj je da devojke i deca, rano ujutru, odlaze u polja i beru cveće: krupne cvetove margarete – da bi bili lepi i krupni; dren – jaki i zdravi; ljubičicu – mirišljavi i privlačni; vrbove grančice – da svi budu napredni. Ovo cveće se ne unosi u kuću, već se ostavlja u posudama s vodom u dvorištu da prenoći. Deca i mladež s nestrpljenjem čekaju svanuće i zoru da bi prvi stigli do cveća. Veruje se da će se prvom sve želje ispuniti. Ponegde se cveće donosi kući, potapa u vodu sa zlatnim ili srebrnim prstenjem. Tom se vodom deca umivaju.

Ranije je u celoj Srbiji bio običaj da se na ovaj dan šeta okićen cvećem. Do današnjih dana održao se običaj da momak od ubranog cveća napravi buket, u kome svaki cvet ima svoje značenje, i ponose ga devojci. Po tome kojih cvetova ima, ili koji preovlađuju, devojka razaznaje momkova osećanja.

U Šumadiji se momci i devojke sakupljaju na igralištima i raskršćima darujući jedni drugima cveće, a svaki cvet ima posebno značenje. Svi se šale i smeju, ali niko ne igra i ne peva jer traje post.

Odlazak u crkvu od rane zore raširen je u Hercegovini, dok u Popovom Polju ujutru beru dosta mlečike, kite štale i torove, verujući da će krave i ovce imati jače mleko. S mlečikom se varuje i baja i u Bosni. Otkopa se malo mlečika i stavi mrvica hleba i soli, te se tiho kaže: „Ja tebi dajem so i hleb, a ti meni mleka i sira“.

U pojedinim krajevima Srbije i Hercegovine postoji verovanje da od Cveti do Duhova duše pokojnika leže u cvetovima.

Danas se završava šesta, Cvetna, nedelja Časnog posta.

Foto: Prviprvinaskali.com (Siljevica, proleće 2021)
Izvog: Srpski narodni kalendar - etnolog Dragomir Antonić (Čačak, 1948. - Beograd, 2020)


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari