Preminuo Marsel Jankovič, jedan od tvoraca Gustava

Preminuo Marsel Jankovič, jedan od tvoraca Gustava

Slavni mađarski animator, scenarist i reditelj, Marsel Jankovič, jedan od autora kultne crtane serije „Gustav“, preminuo je u subotu u 80. godini.

Mađarska akademija umetnosti, čiji je Marsel Jankovič bio počasni predsednik, objavila je vest o smrti „vizuelnog umetnika i javne ličnosti, umetnika nacije, karikaturiste, grafičara, ilustratora knjiga i istoričara kulture“.

„Njegov opus ostaje važan deo mađarske kulture“, stoji u saopštenju Akademije.

Jankovič je rođen 1941. godine u Budimpešti. Pošto mu iz političkih razloga nije bilo dozvoljeno da se upiše na studije arhitekture, zaposlio se u fabrici, a ubrzo i u filmskoj kompaniji „Panonija“, gde je već 1965. postao animator.

Njegov kratki film Sizif je 1974. godine bio nominovan za Oskara, a 1977. je nagrađen Zlatnom palmom u Kanu za film Borci.

Dugometražni animirani film Marsela Jankoviča Bela kuća izabran je kao jedan od 50 najboljih filmova svih vremena na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Anđelesu. Radnja filma je zasnovana na avarskim, hunskim i ugarskim legendama, a likovi predstavljaju kosmočko-prirodne arhetipove.

Mađarska akademija je naglasila i da je Jankovič bio deo umetničkog kruga zlatnog perioda mađarske animacije, zajedno za Jožefom Nepom i Atilom Dargajem, s kojima je radio kultni petominutni crtać za odrasle Gustav.

Gustav, je imao prethodnika u osmominutnom crtanom filmu Pasija, autora Jozefa Nepa iz 1961. godine, gde glavni junak pokušava da ostavi pušenje. Trio Dargaj-Nep-Jankovič je od 1961. do 1968. godine uradio prvi ciklus od 68 epizoda o avanturama glavnog junaka Gustava i njegovoj borbi sa sivilom života u urbanoj sredini u bioskopskom formatu.

Drugi ciklus od 52 epizode je pravljen od 1975. do 1982. godine za emitovanje na televiziji. U Istočnoj Evropi i Jugoslaviji serija je emitovana na televiziji osamdesetih godina. To što likovi u filmu nisu govorili konkretnim jezikom već su mrmljali, umnogome je doprinelo još većem međunarodnom uspehu. Serija je emitovana i u Zapadnoj Evropi, pa čak i na Novom Zelandu.


Izvor: RTS, 30. 5. 2021.

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari