Tobožnji pomen Srba 1.900 godina pre Hrista

Tobožnji pomen Srba 1.900 godina pre Hrista

„Ako je verovati Deretiću, prvi pomen Srba potiče iz XIX veka pre Hrista sa područja Mesopotamije. Priznajem da sam prilično razočaran jer sam živeo u uverenju da je taj volšebni „autohtonista” kadar da drevnost srpskog roda pomeri znatno dublje u prošlost i dobaci do, recimo, XXX milenijuma pre naše ere. Ovako, u njegovoj verziji povesnice, Srbi mi se nekako čine kao kojekakvi skorojevići i nikogovići bez korena.

U pitanju je sumerski zapis na klinastom pismu o vladaru Ninu Belovom, koji je, kako beleže Deretić i Antić, navodno pročitao Arčibald Sajs i koji glasi: „Ur-Nina šar Širpurla (Shirpurla)”, a koji u Deretićevom „znalačkom” prevodu glasi „Gospodin Nino, car Srba”. Ovakvom, najblaže rečeno proizvoljnom i pučkom tumačenju opire se više opštepozatih činjenica. Deretić smatra da je reč Ur srpska, a da su je kasnije od Srba preuzeli Mađari. U stvari, obratno, reč Ur je mađarska, pa je to i koren imena Uroš koje je iz mađarskog ušlo u srpske zemlje. To bi bilo isto kao kada bismo, na primer, za ime Muhamed tvrdili da je srpsko! Mada, primetiće neko od „srbskih” majstora etimologije, i to se lako – prema formuli: Muhamed = muha + med – može dokazati.

Deretić navodi besmisleno objašnjenje: „Zvanje car imali su svi asirski vladari i to se nalazi zapisano na onim pismima koja nisu imala slovo cifa (C) kao sar ili šar”. A onda sledi još jedna „bravura”: „To zvanje je doprlo do naših dana u tituli persijskog cara, kao šah”. Bez komentara!”

Radivoj Radić, Klio se stidi, Evoluta, Beograd 2016.

* * *

Iz predgovora

"...Pseudoistorija je postala deo ovdašnjeg folklora, rame uz rame sa rijaliti programima, turbo-folkom i vidovnjacima koji u posleponoćnim satima na raznim lokalnim televizijama "proriču" budućnost naivnim i lakovernim gledaocima..."

"...Naposletku, moram da priznam da sam se i ovoga puta, pišući knjigu Klio se stidi, kao i prilikom rada na prvom i ostalim izdanjima knjige Srbi pre Adama i posle njega, odlično zabavljao.Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html