Žika Obretković - Grand legenda u celini i celosti

Žika Obretković - Grand legenda u celini i celosti

Istupaj napred
I napred
Ne odstupaj
Jer ako odstupaš
Više te nema
Opomenuo sam te
Za sva vremena
U celini i celosti
Zemlje i sveta
Žika je opomena
Za sva vremena

"U celini celosti" - prva objavljena knjiga Žike Obretkovića


"Grand legenda u celini i celost" - film o Žiki Obretkoviću (2012)Žika se zaljubio (audio, 1986)


Milovan Ilic Minimaks - Ja i moj prijatelj - (audio album, 1980)Preminuo Žika Obretković, živopisna legenda beogradskih ulica


Žika Obretković, jedna od urbanih legendi Beograda, pesnik, ulični svirač, zabavljač, uvek u odelu sa cvetnim motivima i pletenom torbom preko ramena, preminuo je 23. aprila u staračkom domu, objavio je na "Fejsbuku" njegov prijatelj Milorad Daca Stojaković.

Poslednjih godina Žika Obretković je često mogao da se vidi na uglu Makedonske i Nušićeve ulice kako pevuši ili razgovara sa prolaznicima. Neretko bi recitovao neobične stihove o zelenoj salati, "zelenici" dok bi pesmu prekidala melodija njegove frule.

Žika Obretković je uvek, ili skoro uvek bio odeven u šarenu majicu i pantalone sa cvetnim motivima, po čemu je bio prepoznatljiv.

Obretković se pojavljivao i u emisiji "Šoder Lista" koja je emitovana na trećem kanalu Radio Televizije Beograd. Žika je u toj emisiji bio često specijalni gost.

Obretković je objavio i nekoliko knjiga pesama, a jedna od njih nosi naziv "U celini i celosti", kako se i zvala njegova rubrika u Minimaksovoj radio emisiji "Tup-tup", a u kojoj je Žika, kao stalni gost, govorio viceve "bez veze".

Kako je na Fejsbuku preneo njegov prijatelj Milorad Daca Stojaković Živorad Žika Obretković je preminuo 23. aprila u staračkom domu.

Izvor: RTS, 27. 4. 2021.Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari