Kolegijum Univerziteta: Prekršene moralne norme; Ministar: On i dalje obavlja funkciju?

Kolegijum Univerziteta: Prekršene moralne norme; Ministar: On i dalje obavlja funkciju?

- Naravno da je u pitanju obmana da podržavam Arsenijevića, to je bacanje prašine u oči - kaže Šarčević.

(AUDIO) "GAZIĆU IH IZ ZADOVOLJSTVA" NOVI SNIMCI OTKRIVAJU KAKO BAHATI REKTOR UCENJUJE DEKANE DA BI OSTAO U FOTELJI



- Svi navodi u novinskim člancima pisanim na osnovu anonimnih i potpisanih prijava, kao i neovlašćeno pribavljenih i montiranih audio i video snimaka događaja koji se nikada nisu odigrali u Rektoratu Univerziteta u Kragujevcu.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST KOLEGIJUMA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU



Foto: Blic, Ministarstvo prosvete
Izvor: Blic, Univerzitet u Kragujevcu 


ARHIVA

ODLUKA SENATA, 19. 9. 2017.


Medij: Blic Strana: 8,9

Rubrika: Društvo

Autori: Nebojša Radišić

Teme: Agencija za borbu protiv korupcije

Naslov: Rektor pred Savetom zbog optužbi za nepotizam

REKTOR PRED SAVETOM ZBOG OPTUŽBI ZA NEPOTIZAM

Navodne zloupotrebe rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića biće na dnevnom redu Saveta visokog obrazovanja Republike Srbije zakazanom za utorak, a ishod može biti i odluka o smeni zbog optužbi kolekitva univerziteta za nepotizam.

Prema dokumentima do kojih je došao “Blic”, argumente za smenu Arsenijevića sa sadašnje pozicije je grupa profesora i zaposlenih na univerzitetu potkrepila i novim činjenicama.

Naime, Agencija za borbu protiv korupcije je u julu 2015. godine donela rešenje na osnovu kojeg je utvrđeno da je on, tada dekan Medicinskog fakulteta, svog bratanca Miloša A. izabrao za saradnika u nastavi u oblasti hirurgije, a drugog bratanca Petra A. za saradnika u nastavi u oblasti Ginekologija i akušerstvo.

- Interesno je pogodovao povezanim licima i doveo u sumnju poverenje građana u svesno i odgovorno vrđenje javne funkcije - navedeno je u rešenju , zbog čega je Arsenijeviću izrečena mera “javnog objavljivanja odluke o povredi zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije” u Službenom glasniku RS.

U obrazloženju se navodi da je Nebojša Arsenijević sebe doveo u sukob interesa, kada je sinove svog brata pored ostalih kandidata izabrao za stručne saradnike. O svojim odlukama nije obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije, što je bila njegova obaveza.

Međutim, oštre zamerke na njegov rad imaju i profesori i radnici Univerziteta u Kragujevcu. Oni su u junu ove godine dostavili dopis vrhu države, pa čak i predsedniku Aleksandru Vučiću. Razlog je, kako su naveli, “haos, bezakonje, nepotizam, mobing i kršenje zakona koje sprovodi rektor, a bivši direktor Kliničkog centra i dekan Medicinskog fakulteta”.

- Sina je zaposlio na svom predmetu Osnovi onkologije, a snaju kao saradnika u nastavi. Ćerku docentkinju je zaposlio na Filološko-umetničkom fakultetu, a zeta u Univerzitetskoj biblioteci - kaže se u dopisu u kome se rektor naziva “mister nepotizam”.

Rektora zaposleni na fakultetima terete i da je zaposlio članove porodice svoje kume, generalnog sekretara Univerziteta Zorice Avramović, tačnije dva sina. Kao problem ističu i to da je navodno svojevoljno donosio odluke o mesečnim stimulacijama na plate, koje su i do 40 odsto. U dopisu se pominje i pravnica S. I. sekretar na Medicinskom fakultetu, čiju je ćerku i zeta, kako se navodi u dopisu, Arsenijvić zaposlio bez prethodno održanog javnog konkursa.

Kolektiv Univerziteta smatra i da je bahatost Nebojše Arsenijevića njegove kolege argumentuju i smenom Lele Vujošević, koja je 20 godina bila sekretar odeljenja SANU na Univerzitetu, bez obrazloženja. Sa radnog mesta načelnika za Ekonomiju i fi nansije je sklonjena Milka Stojanović posle 16 godina rada.

- Mehanizam poluga vlasti rektora Arsenijevića nije samo u moralnoj odgovornosti i kodeksa profesionalne etike, već i krivične odgovornosti na koju treba hitno reagovati - zaključuje se u pismu dostavljenom vrhu države.

Arsenijević: Ništa nije tačno - Ja sam od policije nakon provera dobio dokument na osnovu kojeg se vidi da ništa nije tačno od svega što navodi “anonimna grupa intelektualaca”. Službenike zaposlene u administraciji rektorata imam pravo i da nagrađujem i unapređujem, ali i da premeštam i nije me briga šta o tome misli neradničko i dokono javno mnjenje. To što je neko nečija sestra, brat, sin, kćerka, ne sme da ga kvalifikuje, ali ni da ga diskvalifikuje. Pišite šta hoćete, videćemo se na sudu, a proces sa Agencijom za borbu protiv korupcije još nije završen - rekao je za “Blic” Nebojša Arsenijević.

BLIC: NEBOJŠA ARSENIJEVIĆ 

Izvor: Transparentnost Srbija 


POSTUPCI KOJE JE AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE VODILA PROTIV FUNKCIONERA U SRBIJI

Ime i prezime Funkcija Organ Osnov Godina Prekršajna prijava Ishod prekršajnog postupka Krivična prijava Ishod krivičnog postupka
Nebojša Arsenijević dekan Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu vršenje više funkcija 2010 da obustavljen ne  
Nebojša Arsenijević dekan Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu nesavesno vršenje funkcije, neprijavljivanje potencijalnog sukoba interesa   ne   ne  
Nebojša Arsenijević direktor Klinički centar Kragujevac neblagovremeno podnošenje izveštaja o imovini i prihodima 2014 ne   ne  

Izvor: Centar za istraživačko novinarstvo Srbije 


 

Foto: Raus/Blic, Stefan Stojanović/Mondo



ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html