RTS: Priveden učenik koji je pucao u školi na Vračaru; nastradalo osmoro učenika i radnik obezbeđenja, teško ranjena nastavnica, ima više povređenih; Nova S: Poznat identitet ubice - Kosta K. (FOTO, VIDEO)

RTS: Priveden učenik koji je pucao u školi na Vračaru; nastradalo osmoro učenika i radnik obezbeđenja, teško ranjena nastavnica, ima više povređenih; Nova S: Poznat identitet ubice - Kosta K. (FOTO, VIDEO)

U Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru ubijeno je osmoro dece i radnik obezbeđenja, saopštio je MUP.

U pucnjavi koja se jutros dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru ubijeno je osmoro dece i radnik obezbeđenja, dok su šestoro dece i jedan nastavnik škole ranjeni i trenutno su zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj, saopštava MUP.

Učenik ove škole K. K. (2009) koji se sumnjiči da je izvršio ovaj zločin pronađen je i uhapšen u školskom dvorištu.

Sve policijske snage su i dalje na terenu i intenzivno rade na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti koje su dovele do ove tragedije, stoji u saopštenju.

Profesorka Hrnčić o tome šta može biti okidač za oružani napad na vršnjake

Profesorka psihologije Jasna Hrnčić govorila je za RTS o tome koje okolnosti dovode do toga da dete otvori vatru na ostale učenike, kao i kako sprečiti ovakve tragedije.

Profesorka psihologije i socijalnog rada na Fakultetu političkih nauka Jasna Hrnčić rekla je za RTS da je pucnjava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" tragedija celog naroda, kao i nešto što se u Srbiji dosad nije dešavalo.

"To je nešto što se redovno se dešava u SAD, o tome sam ja čitala kao stručnjak iz te oblasti, kao i razlozima zašto se dešava, ali prvi put se to dogodilo u Srbiji. Ovo je ozbiljna tragedija, znači da je nešto što je najporaznije i za školski sistem, decu, roditelje", rekla je Hrnčićeva.

Objašnjavajući šta može dovesti do ovakve tragedije, Hrnčićeva navodi da su to najčešće deca koja su pod pritiskomi koja imaju loše iskustvo u školi.

"Vrlo često se nalaze u situaciji koja je konfliktna i ne znaju da je reše, vuku ga različite strane i, na primer, roditelji pritiskaju na jednu, škola na drugu stranu, vršnjaci na treću. Često su zlostavljana, ismejavana deca i ono što je izuzetno važno, to je faktor dostupnosti oružja. Oružje koje može toliko mnogo ljudi da uništi je dostupno detetu", navela je Jasna Hrnčić.

Profesorka postavlja pitanje kako je detetu dostupno oružje i kako zaustaviti naoružanu osobu.

"Kako ćete to da zaustavite, čuvar je obučeno obuzbeđenje bez zaštite od teroritstičkih napada, na šta ovo liči kada čujete rezultate", rekla je profesorka.

"Izuzetno je važno ono što se dešava na medijima, koji dosta utiču na decu i čemu deca svedoče svaki dan. Prisutnost agresije, ubistava, krimi serija, krimi-filmova..., imamo ljude sa kriminalnim dosijeima koji su na televizijama redovno, u sadašnjem trenutku u Srbiji - to sve zajedno utiče na normalizaciju ekstremnog nasilja. Sad je normalno da se vidi na televiziji da je neko nekoga ubio. To je sve zajedno društvena klima koja pogoduje ovakvom ponašanju".

Celo gostovanje profesorke Hrnčić pogledajte u videu (12:50): RTS: IZ ČASA U ČAS

Pucnjava u školi na Vračaru – MUP: Stradalo osam učenika i radnik obezbeđenja, šestoro dece i nastavnica povređeni, uhapšeni napadač i njegov otac

Učenik sedmog razreda Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu pucao je jutros iz pištolja na obezbeđenje škole, nastavnicu i učenike. Ubijeno je osam učenika i radnik obezbeđenja, saopštio je MUP. Šestoro dece i nastavnica su ranjeni i zbrinuti u Urgentnom centru i Klinici u Tiršovoj. Napadač K. K. (2009) je uhapšen, kao i njegov otac. Vlada Srbije donela je odluku da 5, 6. i 7. maj budu dani žalosti u Srbiji.

Milić detaljno opisao napad: Dečak u školu ušao sa vatrenim oružjem i Molotovljevim koktelima

Načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Veselin Milić saopštio je detalje tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Istakao je kako je maloletni počinilac planirao napad mesec dana i da je imao napisan spisak i iscrtan plan škole. Napomenuo je da je napadač u rancu nosio dva pištolja sa tri okvira i četiri Molotovljeva koktela i da je nakon napada sâm pozvao policiju.

Načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Veselin Milić rekao je na konferenciji za medije u Vladi Srbije da su nemi pred ogromnom ljudskom tragedijom koja izaziva tugu i bol i pripadnike MUP-a obavezuje da informiše o realnom činjeničnom stanju o jutrošnjoj pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" u kojoj je ubijeno osmoro učenika i radnik obezbeđenja.

Слика може припадати 1 особа, мапа и текст
Naveo je da je jutros oko 8.40 dežurnu službu policije pozvala zamenik direktora škole Ivanka Jovanović i rekla da je dete u školu ušlo sa vatrenim oružjem i da nasumično puca. Odmah su upućene patrole policije.

"Nakon toga je u 8.42 pozvalo NN lice i predstavilo se kao K. K. Rekao je da je pucao u više lica u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’, Ulica kralja Milutina broj 10. Dolaskom policije na lice mesta utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane navedenog dečaka koji je i pozvao našu dežurnu službu kojom prilikom je stradalo osam učenika škole, od čega sedam devojčica i jedan dečak", rekao je Milić.

Naveo je da se najverovatnije radi o S. N. (2009), B. A. (2011), A. B. (2011), A. D. (2009), K. N. (2010) M. A. (2009), E. K. (2009), A. Č. (2009), kao i radniku obezbeđenja.

Istakao je da su povređeno još četvorica dečaka i dve devojčice, kao i učiteljica S. T.

"Počinilac planirao zločin mesec dana"

Milić je rekao da je reč o realnim činjenicama koje ukazuju na stvarno činjenično stanje i da možda preduzimaju neke stvari koje nisu dozvoljene, ali da javnost treba da se upozna sa svim do čega je ovo zlodelo dovelo i da je kroz jedan način planski i organizovao mesec dana planirao izvršenje.

Списак деце и план школе које је починилац направио
Spisak dece i plan škole koje je počinilac napravio

Dodao je da je u toku vršenje uviđaja i utvrđivanje svih relevantnih činjenica rasvetljavanja događaja.

"Prema dosada prikupljenim saznanjima, dete K. K. je u dužem vremenskom periodu planirao izvršenje ovog krivičnog dela. Motiv još uvek nije utvrđen, niti nam je saopštio. Dana 3. 5. 2023. izabrao je iz razloga što je učionica istorije bila u blizini ulaza u školu, a prvi čas je imalo njegovo odeljenje VII-2. Vatreno oružje, pištolj koji je za sada nađen, kalibra 9 mm sa tri okvira, kao i malokalibarski pištolj je uzeo iz stana svoga oca, stavio u torbu, gde je pripremio i poneo četiri Molotvoljeva koktela", rekao je Milić.

Dodao je da je počinilac odmah po dolasku u školu izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđnja D. V., nakon čega se okrenuo ka deci i A. B. koja je bila dežurna i ničim kriva sedela za stolom.

"B. A. je takođe stajala pored stola, S. N. koja je bila pored klavira, pucao je prema njima i lišio ih života. Zatim je nastavio hodnikom ka učionici istorije, gde je usput zamenio okvir, ušao je u učionicu i odmah sa vrata pucao ka učiteljici i ostalim učenicima. Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, gde vadi okvir iz oružja, poziva policiju i nakon toga ga lišavamo slobode", rekao je Milić.

Načelnik policije je pokazao i spisak dece koji je počinilac sastavio i plan škole na kojem je utvrdio prioritetne mete i na koji način da uđe u odeljenja, sa brojem dece koju je planirao da ubije u svakom odeljenju.

"Sam je radio plan ulaza u školu i izlaza iz škole, koji je nađen na njegovom radnom stolu i kako je sam rekao, odredio je prioritetne mete. Skica malo izgleda kao iz neke video-igrice ili horor filma, što ukazuje da je detaljno i po razredima škole planirao kako da uđe u koju učionicu i kako koje dete da likvidira, i u kom broju", rekao je Milić.

VIDEO: Snimak konferencije za medije u Vladi Srbije. Proglašena trodnevna žalost (35:53)


17:46

Đaci OŠ “Vladislav Ribnikar“ do kraja nedelje neće ići u školu

Milja Krivokuća iz Ministarstva prosvete rekla je gostujući u Beogradskoj hronici da tragedija koja se danas dogodila ne može da vrati vreme unazad i da vrati decu, ali da smatra da škole jesu bezbedna mesta.

Đaci škole u kojoj se dogodio ovaj zločin naredna tri dana neće iću u školu, rekla je Milja Krivokuća.

Istakla je i da će tim Ministarstva prosvete, zajedno sa Ministarstvom zdravlja napraviti plan podrške ovoj školi.

17:16

Stevanović: Postoji niz pravila za držanje oružja

Aleksandar Stevanović iz Instituta za kriminološka istraživanja kaže za RTS da o tome kako je oružje završilo u rukama maloletnika postoji niz okolnosti.

"Kada je reč o držanju oružja postoji niz pravila, jedan od nekolicine uslova je da imate mogućnost da bezbedno držite oružje. To je za sada izjava oca dečaka koji je izvršio protivpravno delo", napominje Stevanović.

Ističe da oružje mora biti na mestu kom fizički ne može da mu pristupi niko ko nema dozvolu da ga drži.

“Nije samo ni to garant. Podsetiću na podatak MUP-a za 2022. godinu kada je oduzeto oko 7.000 komada vatrenog oružja. To je pretpostavka koja je zasnovana na operativnim podacima da ima oko tri miliona nelegalnog vatrenog oružja“, ističe Stevanović.

Svako zna, dodaje, za veliki broj ostavinskih postupaka, gde u zaostavštinu ulazi vatreno oružje.

"O tome nemate podatke, ne znate šta se sa tim dešava", ukazuje Stevanović.

Jedno je, navodi, krivica, a drugo je odgovornost.

“Uzmite za primer filmove, igrice i serije. Postoji jedan ambijent agresije u društvu, rijaliti programi. Pozivam da se preispita sadržaj koji mi plasiramo u društvu, jer je neodrživo. Smatram da možemo drugačije i na duhovit način se zabavljati“, kaže Stevanović.

Za desu koja su u osetljivoj dobi, igre sa brutalnim nasiljem mogu samo destruktivno da deluju, napominje.

"Mora da se pođe od premise da ako se nekome obratite za pomoć, primetite neku promenu u ponašanju deteta, ne znači da je loše, već da mu treba podrška", kaže Stevanović.

16:53

Defektolog Jugović: Škola mora da ojača svoju vaspitnu ulogu

Defektolog Aleksandar Jugović stava je da škola mora da ojača svoju vaspitnu ulogu.

“Kakva je realno vaspitna uloga škole, da li želimo i vaspitnu, a ne samo obrazovnu ulogu škole? Škola mora da ojača tu ulogu, jer ona se sada gubi i čitava odgovornost je na roditeljima“, rekao je Jugović.

16:48

Oformljen tim za pružanje psihološke podrške porodicama

Srđan Milovanović iz Instituta za mentalno zdravlje rekao je da je oformljen tim za pružanje podrške porodicama i da će on od sutra biti operativan.

Naši timovi će svakodnevno biti na usluzi ožalošćenima, rekao je Milovanović.

16:31

Pušten saobraćaj u okolini škole, završen uviđaj

Reporterka RTS-a s lica mesta javlja da je policija napustila mesto tragedije i da je pušten saobraćaj.

Nekoliko policajaca je na samom ulazu u školu, a sadašnji i bivši zaposleni i učenici i dalje dolaze i pale sveće i donose cveće, uglavnom bele ruže.

Skinute su i zaštitne trake, a forenzičke ekipe MUP-a su otišle nakon obavljenog uviđaja.

16:28

Otović Pjanović: Forenzičari i dalje na terenu

Bojana Otović Pjanović, major policije kaže za RTS da će biti preduzete adekvatne mere i radnje prema ocu maloletnog deteta, jer se u ovom slučaju radi o uzrastu ispod 14 godina.

“Po nalogu zamenika tužioca Višeg javnog tužilaštva policijski službenici su doneli rešenje o zadržavanju do 48 časova oca deteta zbog krivičnog dela teška dela protiv opšte sigurnosti. Preduzeo je društveno opasnu radnju. Dete je imalo šifru sefu gde se čuvalo oružje. Otac mora snositi odgovornost za to krivično delo. Tu je predviđena kazna zatvorska od dve do 12 godina", ističe Otović Pjanovićeva.

Kaže da je učenik bio primernog vladanja, nikada nije bio u evidenciji da je trpeo vršnjačko nasilje i bio je odličan učenik.

"Istraga će pokazati šta je dovelo do svega toga. On je planirao i pronađen je spisak dece. Ne bih iznosila kao neko iz MUP-a o tome šta će biti s detetom. Otac deteta, pošto je doneto rešenje o zadržavanju, sigurna sam da će biti određen pritvor do 30 dana" navodi Otović Pjanovićeva.

Ističe da kao društvo moramo da se osvestimo šta je to što je opasno. "Suština i ključ svega je porodica. Ja kao neko ko dugo radi prevenciju maloletničke delikvencije, kada imamo podršku roditelja, to je već na startu u 80 odsto rešen problem. Svest o problemu u kome se nalazi dete treba sve nas da osvesti da tražimo pomoć", kaže Otović Pjanovićeva.

Napominje da su forenzičari još na terenu.

"Ovaj događaj nam je pokazao da moramo da rešimo stvari na mnogo većem nivou, da nađemo način i rešenje šta je to što je trebalo preispitati. Da o nekim stvarima govorimo javno", ističe Otović Pjanovićeva.

16:23

Učenik koji je pucao ne može krivično da odgovara, ocu određeno zadržavanje

Učenik sedmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar", K. K. (13) , koji je jutros hicima iz pištolja usmrtio osam učenika i učenica, kao i radnika obezbeđenja nije krivično odgovoran, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, učenik koji je pucao u školi na Vračaru K. K. je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina.

Ocu je određeno zadržavanje do 48 sati.

15:54

Građani odaju počast poginulima

Građani polažu cveće i pale sveće u blizini OŠ "Vladislav Ribnikar".

15:28

Direktor KCS-a: Tri pacijenta koja su u Urgentnom centru su stabilno

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je da su završene operacije tri pacijenta u Urgentnom centru, da se nalaze na intenzivnoj nezi i da su stabilno.

"Kod troje su završene operacije, nalaze se u intenzivnoj nezi. Dvoje se potpuno probudilo i ekstubirani su, nastavnica se polako budi, svi su stabilno“, rekao je Ašanin.

Pacijent koji je od prijema bio u lošem stanju ima kompleksne prostrelne povrede grudnog koša i vrata, kao i kičme, rekao je Ašanin dodajući da misli da će njegovo stanje “ići u dobrom pravcu“.

14:52

Jasna Janković: Promena zakona ne pomaže, potrebne suštinske promene

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije rekla je da je ovo nezapamćena tragedija u Srbiji.

“Sve nasielje koje se dešava oko nas, kulminiralo je, prelilo se uškole, naše škole nisu više bezbedno mesto, to smo danas videli“, rekla je Jankovićeva.

Ovakve događaje gledali smo, kaže, u filmovima i u drugim držvama i čudili se.

“Danas mi postajemo vest na ovakav način i ne mogu da se načudim kako je dete od 14 godina došlo do revolvera, šaržera, da puca u grudi, u stomak onima koje je želeo da ubije. Da li je znao da puca i gde će pucati? Kako je mogao da dođe do revolvera, gde je stajao?“, upitala je Jankovićeva.

Ne pomažu, ističe, promene zakona i podzakonskih akata, već je potrebna suštinska promena.

“Mi stariji da ne budemo nasilni, agresivni i onda da vidimo šta je sa našom decom“, rekla je Jankovićeva.

14:16

Hronologija tragedije u školi na Vračaru

  • Učenik sedmog razreda Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu pucao je jutros oko 8.40 iz pištolja na obezbeđenje škole, nastavnicu i učenike.
  • Napadač K. K. (2009) je uhapšen.
  • Nastradalo je osmoro učenika i radnik obezbeđenja.
  • Teško je povređeno šestoro učenika i jedna nastavnica.
  • Povređeni, među kojima ima životno ugroženih, zbrinuti su u Urgentnom centru i Klinici u Tiršovoj.
  • U beogradskim školama posle podne neće biti nastave.
  • Vlada Srbije donela je odluku da 5, 6. i 7. maj budu dani žalosti u Srbiji.
  • Uhapšen je otac dečaka koji je počinio zločin.

14:15

Gašić: Uhapšen otac dečaka koji je počinio zločin

Ministar policije Bratilav Gašić rekao je da je otac dečaka koji je izvršio zločin uhapšen.

Tvrdio je da je oružje držao zaključanim i da je za to imao odgovarajuće legalne dozvole, rekao je Gašić.

13:55

Obezbeđene sve potrebne krvne grupe, nema potrebe da roditelji daju krv

Zbog objave na društvenim mrežama da je potrebna nulta negativna krvna grupa za devojčicu koja je povređena, iz Instituta za transfuziju kažu da su u Kliničkom centru i Klinici u Tiršovoj obezbeđene sve potrebne krvne grupe i da nema potrebe za apelom na roditelje da dolaze i daju krv jer se stvaraju nepotrebne gužve.

Svi kojima je potrebna psihološka pomoć da se jave Institutu za mentalno zdravlje

Ministarka Grujičić rekla je na konferenciji za medije da će Institut za mentalno zdravlje objaviti broj telefona na koji će moći da se jave svi kojima bude trebala psihološka pomoć.

"Zasad ćemo ostaviti roditeljima i deci da se jave Institutu za mentalno zdravlje ako im je potrebna pomoć. Velika je odgovornost na psiholozima i pedagozima koji rade u školi", navela je minostarka.

13:54

Ružić o navodima da je počinilac bio žrtva vršnjačkog nasilja

Na pitanje da li je dete koje je počinilo zločin prijavljivalo da je bilo žrtva vršnjačkog nasilja, ministar Ružić je rekao da postoje nalazi klinike u Tiršovoj i centra za socijalni rad, prema kojima je dete došlo sa posekotinom na usni koju je zadobilo u privatnoj školi glume.

“Po tom osnovu se ne može izvesti zaključak da je bilo potrebno dalje postupanje u smislu rešavanja bilo koje vrste problema koje je nastupilo prema tom detetu“, rekao je Ružić.

13:48

Načelnik beogradske policije: Počinilac pozvao policiju posle napada

Načelnik beogradske policije Veselin Milić rekao je da su nemi pred ogromnom ljudskom tragedijom koja izaziva tugu i bol i pripadnike MUP-a obavezuje da informiše o realnom činjeničnom stanju.

Naveo je da je jutros oko 8.40 dežurnu službu policije pozvala zamenik direktora škole Ivanka Jovanović i rekla da je dete u školu ušlo sa vatrenim oružjem i da nasumično puca. Odmah su upućene patrole policije.

"Nakon toga je u 8.42 pozvalo NN lice i predstavilo se kao Kecmanović Kosta. Rekao je da je pucao u više lica u OŠ Vladislav Ribnikar, ulica Kralja Milutina broj 10. Dolaskom policije na lice mesta utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane navedenog dečaka koji je i pozvao našu dežurnu službu kojom prilikom je stradalo osam učenika škole, od čega sedam devojčica i jedan dečak", rekao je Milić.

Naveo je da se najverovatnije radi o S. N. (2009), B. A. (2011), A. B. (2011), A. D. (2009), K. N (2010) M. A (2009), E. K. (2009), A. Č. (2009), kao i radniku obezbeđenja.

Istakao je da je povređeno još četvorica dečaka i dve devojčice, kao i učiteljica S. T.

13:37

Ministarka Grujičić o stanju povređenih

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je saučešće roditeljima koji su decu danas izgubili i zahvalila radnicima hitne pomoći koji su izašli na teren.

Institut za mentalno zdravlje objaviće broj telefona na koji će moći da se jave svi kojima bude trebala psihološka pomoć, rekla je ministarka.

“Za 40 godina radnog staža ovo je možda najstrašnije moje iskustvo kao lekara i čoveka“, rekla je Grujičićeva.

Govoreći o stanju povređenih, ministarka je rekla da su šestoro dece i nastavnica u zdravstvenim ustanovama u Beogradu – troje dece u Tiršovoj, četiri pacijenta u Urgentnom centru.

Dva dečaka koja su u Tiršovoj zadobila su povrede donjih ekstremiteta su stabilno i van životne opasnosti, dok je devojčica koja je zadobila prostrelnu povredu glave kritično.

"Urađeno je sve što je moglo da se učini, ali oštećenje je veliko i za njen život se još bore", rekla je ministarka.

U Urgentnom centru je troje dece, devojčica sa prostrelnom povredom trbuha i povredama ruku. Ona je u stabilnom stanju. Dečak koji je zadobio povredu noge je u operacionoj sali.

"Dečak koji je zadobio prostrelnu ranu kroz grudni koš i vrat ima povredu kičme, 5. i 6. vratnog pršljena i on je najteže povređen. Još traje operacija, moraće više intervencija da ima, nešto sada, nešto kasnije", rekla je ministarka.

Nastavnica je u kritičnom stanju. Ona ima povrede karlice i ruku i još je u sali.

Trodnevna žalost u Srbiji

Vlada Srbije donela je odluku da 5,6. i 7. maj budu dani žalosti u Srbiji.

"Potrebno da dozvolimo porodicama da najmilije isprate na miru i da svi oni koji u ovom vide, a ja ću nazvati to političkim lešinarenjem, da se pogledaju u ogledalo i porazmisle i dozvole barem jedan decentan rok da se ovakva tragedija sagleda iz svih aspekata i da čitav sistem pokaže ima li, a siguran sam da ima, potencijal da da odgovore na sve ove izazove", rekao je Ružić.

13:31

Ružić: Decu roditeljima niko ne može da vrati

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je saučešće porodicama žrtava, navodeči da decu roditeljima niko ne može da vrati.

Zahvalio je na hrabrosti nastavnika i svih koji su pokušali da spreče tragediju.

"Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo deci koja su doživela strah čuvara i nastavnika koji su pokušali da spreče tragediju i zaštitite ono što je za njih najsvetije, a to su deca", rekao je Ružić.

13:12

Zaštitnik građana: Tragedija kao krajnje upozorenje našem društvu

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izajvio je da tragedija u osnovnoj školi "Vladimir Ribnikar", kakav god bio motiv maloletnog ubice, predstavlja krajnje upozorenje da smo kao društvo prešli kritičnu tačku narastajućeg nasilja, na žalost, i među decom.

Za samo generaciju - dve stigli smo do pojave koja je bila nezamisliva pre tri ili četiri decenije, ukazao je Pašalić u saopštenju.

"Pozivam celo društvo, od roditelja preko prosvetnih radnika do predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, ali i decu, da mnogo više pažnje posvetimo prevenciji, edukaciji, ali i sadržajima koja naša deca svakodnevno upijaju sa društvenih mreža i medija", poručio je zaštitnik građana.

Pašalić je, u svoje i u ime institucije, izrazio najdublje saučešće roditeljima i svima koji su jutros izgubili voljenu osobu, u nadi da će današnji slučaj ostati prvi i jedini, i da će društvo u Srbiji uspeti da se izdigne iznad izazova koje donosi današnje vreme u celom svetu.

12:52

Nema nastave u beogradskim osnovnim školama u popodnevnoj smeni

Zbog tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar“, u beogradskim osnovim školama posle podne neće biti nastave, potvrđeno RTS-u u Ministarstvu prosvete. U školi će biti samo dežurno osoblje.

12:35

Direktor KCS-a: Svi pacijenti su u operacionim salama

Direktor KCS-a Milika Ašanin rekao je da su u Urgentni centar primljena četiri pacijenta, tri učenika i nastavnica, kao i da je reč o prostrelnim ranama.

Tri učenika su starosti oko 13 godina, dok je nastavnica 1970. godište.

Jedan učenik je u teškom opštem stanju, on je prebačen u operacionu salu sa teškim prostrelnim povredama grudnog koša i vrata. Jedan učenik ima prostrelnu ranu leve potkolenice, učenica je zadobila ranu u stomak i obe ruke, dok je nastavnica ranjena u stomak i obe šake.

"Svi pacijenti su u operacionim salama, pri kraju je operacija jedne učenice i ona je u stabilnom stanju, ostale čekamo i pratimo", rekao je Ašanin.

12:14

UNICEF: Dužni smo da osiguramo da su deca bezbedna u školi

UNICEF je uputio saučešće porodicama i prijateljima žrtava, preživelih, povređenih u ovom napadu i onima koji su doživeli traumu.

"Škola je mesto nade, optimizma i pripreme za bolji svet. Nije mesto za nasilje bilo koje vrste. Dužni smo da osiguramo da su deca bezbedna u školi!", navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Dodaje se da je taj tragični događaj podsetnik zašto su važni svest o mentalnom zdravlju i podrška, posebno u obrazovnom sistemu.

Kako se navodi, ne sme da se zaboravi značaj pravde za decu - ona ne mogu biti uhapšena ili krivično gonjena na isti način kao odrasle osobe i po zakonu imaju pravo na posebnu brigu i zaštitu.

UNICEF takođe poziva građane i medije da se uzdrže od postavljanja ili prosleđivanja fotografija i video-snimaka u vezi sa ovim nasilnim događajem, jer to može dodatno negativno da utiče na decu, porodice žrtava i njihove najmilije.

12:03

Roditelji koji nisu stupili u kontakt sa svojom decom da se jave u Policijsku stanicu Vračar

Roditelji koji nisu još uvek stupili u kontakt sa svojom decom neka se jave u prostorije Policijske stanice Vračar u ulici Radoslava Grujića 14 (bivša Božidara Adžije).

11:41

Izjava direktora Klinike u Tiršovoj Siniše Dučića

11:27

MUP: Nastradalo osmoro učenika i radnik obezbeđenja

U pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu nastradalo je osmoro učenika i radnik obezbeđenja. Teško je povređeno šestoro učenika i jedna nastavnica, saopšteno je iz MUP-a.

Povređeni su zbrinuti u Urgentnom centru i Klinici u Tiršovoj.

"Učenik ove škole K. K. (2009) koji se sumnjiči da je izvršio ovaj zločin pronađen je i uhapšen u školskom dvorištu. Sve policijske snage su i dalje na terenu i intenzivno rade na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti koje su dovele do ove tragedije", navedeno je u saopštenju MUP-a.

11:14

Vanredna konferencija za novinare u Vladi Srbije u 13.15

U Vladi Srbije u 13.15 održaće se vanredna konferencija za novinare, a povodom tragedije koja se desila u OŠ "Vladislav Ribnikar na Vračaru".

Na konferenciji će se obratiti ministar prosvete Branko Ružić, ministarka zdravlja Danica Grujičić i predstavnik MUP-a.

11:06

Predsednik Opštine Vračar: Radnik obezbeđenja podlegao povredama

Predsednik Opštine Vračar rekao je za RTS da je radnik obezbeđenja škole podlegao povredama.

PRILOG (4:40)


10:49

Ministarstvo prosvete: Sve relevantne informacije saopštavaće MUP

Iz Ministarstva prosvete navode u saopštenju da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova vrše uviđaj zbog tragedije koja se jutros dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" kada je učenik te škole pucao na učenike i zaposlene.

"Ministar prosvete Branko Ružić je odmah po saznanju o događajima u školi otišao na lice mesta. Sve relevantne informacije u vezi sa tragedijom i okolnostima pod kojima se desila saopštavaće MUP, dok će se nadležne zdravstvene ustanove oglašavati o stanju povređenih", navode iz Ministarstva prosvete.

10:04

Trenutak hapšenja osumnjičenog


Foto: RTS/ Nikola Mladenović

10:04

Ministri Branko Ružić i Danica Grujičić stigli u školu

Na mesto pucnjave stigli su i ministri prosvete i zdravlja Branko Ružić i Danica Grujičić.

09:54

Dvoje povređenih koji su u Urgentnom centru van životne opasnosti

Doktor Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra, rekao je za RTS da je dvoje povređenih van životne opasnosti.

09:45

Nastavnica i troje dece u Urgentnom centru

Nastavnica i troje dece primljeni su u Urgentni centar u Beogradu, a svi imaju prostrelne rane u predelu grudnog koša.


09:43

Troje dece prebačeno u Tiršovu, jedno životno ugroženo

Kako RTS saznaje, tri učenika su teže povređena i primljena u Dečju kliniku u Tiršovoj.

09:00

Na terenu su ekipe Hitne pomoći i policije

Prve informacije kažu da ima povređenih. Blokirana je ulica i veliki deo Vračara, od Slavije ka školi. Na terenu su ekipe Hitne pomoći i policije. 

Izvor: RTS

Poznat identitet ubice sa Vračara: Ovo je Kosta K. (14) koji je ubio najmanje šest školskih drugova


Foto: Privatana arhiva

Učenik Kosta K. (14) upao je danas u školu "Vladislav Ribnikar" na Vračaru i usmrtio najmanje šest osoba, dok je više njih povređeno.

Kako se može videti u evidenciji škole Kosta K. je učestvovao na mnogim školskim takmičenjima. Više puta učestvovao je na takmičenjima iz matematike i dobijao pohvale.

Kosta je prošle godine osvojio i treće mesto na opštinskom takmičenju iz istorije. Danas je ceo krvavi pir počeo upravo zbog njegovog besa prema nastavnici istorije, n ačiji je čas jutros upao i započeo pucnjavu.

Pucnjava se dogodila oko osam sati, kada je Kosta K. upao u školu i krenuo nasumično da puca.

On je najpre pucao na učenike i učiteljicu u kabinetu istorije, a potom i dalje.

Ispred škole „Vladislav Ribnikar“ su vidno uznemirene deca, ali i njihovi roditelji.

Podsetimo, u pucnjavi je ubijeno najmanje šestoro dece, dok je više povređenih.

Troje dece je hospitalizovano u Dečijoj univerzitetskoj klinici u Trišovoj ulici, dvoje je stabilno, dok je jedno dete u kritičnom stanju.

Prema nezvaničnim saznanjima, više od desetoro ranjene dece je prevezeno u Urgentni centar.

Prema nezvaničnim informacijama, prvi je ranjen čuvar, koji je ubrzo nakon pucnjave izdahnuo.

„Ubio je moja dva druga, ja sam legla preko njih kako bi pomislio da sam mrtva“: Stravično svedočenje učenice o pucnjavi u školi na Vračaru

"Krenuo je nasumično da puca, u rukama je držao dva šaržera, legla sam preko dva naša druga kako bi pomislio da sam i ja mrtva..."

Ovim rečima dramatične trenutke pucnjave u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ opisuje učenica ove škole, koja je prisustvovala krvavom piru u ovoj ustanovi na Vračaru. Naoružani dečak je najpre upao na čas istorije, gde je otvorio vatru.

Ovim rečima dramatične trenutke pucnjave u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ opisuje učenica ove škole, koja je prisustvovala krvavom piru u ovoj ustanovi na Vračaru. Naoružani dečak je najpre upao na čas istorije, gde je otvorio vatru.

„Krenuo je nasumičo da puca, u ruci je držao dva šaržera, prvo je pucao u nastavnicu istorije, a onda je nastavio dalje. Ubio je dva naša druga, ja sam legal preko njih kako bi pomsilio da sam mrtva. Izašao je iz učionice, čuli su se pucnji i dalje. Kada sam ustala videla sam mrtvog Dragančeta“, rekla je devojčica.

Kako je pojasnila devojčica, pucač je sa njom u odeljenje.

Izvor: Nova S


PRILOG PPNS: ZAKON O MALOLETNIM UČINIOCIMA KRIVIČNIH DELA I KRIVIČNOPRAVNOJ ZAŠTITI MALOLETNIH LICA

Izvod

Isključenje krivičnih sankcija prema deci

Član 2.

Licu koje u vreme izvršenja protivpravnog dela, u zakonu predviđenog kao krivično delo, nije navršilo četrnaest godina, ne mogu se izreći krivične sankcije ni primeniti druge mere koje predviđa ovaj zakon.

POSEBNE ODREDBE O ZAŠTITI MALOLETNIH LICA KAO OŠTEĆENIH U KRIVIČNOM POSTUPKU

Član 150.

Veće, kojim predsedava sudija koji je stekao posebna znanja iz oblasti prava deteta i krivičnopravne zaštite maloletnih lica, sudi punoletnim učiniocima sledećih krivičnih dela propisanih Krivičnim zakonikom, ako je oštećeni u krivičnom postupku maloletno lice:

– Teško ubistvo (član 114);

– Navođenje na samoubistvo i pomaganje u samoubistvu (član 119);

– Teška telesna povreda (član 121);

– Otmica (član 134);

– Silovanje (član 178);

– Obljuba nad nemoćnim licem (član 179);

– Obljuba sa detetom (član 180);

– Obljuba zloupotrebom položaja (član 181);

– Nedozvoljene polne radnje (član 182);

– Podvođenje i omogućavanje vršenja polnog odnosa (član 183);

– Posredovanje u vršenju prostitucije (član 184);

– Prikazivanje pornografskog materijala i iskorišćavanje dece za pornografiju (član 185);

– Vanbračna zajednica sa maloletnikom (član 190);

– Oduzimanje maloletnog lica (član 191);

– Promena porodičnog stanja (član 192);

– Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica (član 193);

– Nasilje u porodici (član 194);

– Nedavanje izdržavanja (član 195);

– Rodoskrvnjenje (član 197);

– Razbojnička krađa (član 205);

– Razbojništvo (član 206);

– Iznuda (član 214);

– Omogućavanje uživanja opojnih droga (član 247);

– Ratni zločin protiv civilnog stanovništva (član 372);

– Trgovina ljudima (član 388);

– Trgovina decom radi usvojenja (član 389);

– Zasnivanje ropskog odnosa i prevoz lica u ropskom odnosu (član 390).

Javni tužilac koji je stekao posebna znanja iz oblasti prava deteta i krivičnopravne zaštite maloletnih lica pokreće i postupak protiv punoletnih učinilaca drugih krivičnih dela propisanih Krivičnim zakonikom, saglasno odredbama ovog dela zakona, ako oceni da je to potrebno radi posebne zaštite ličnosti maloletnih lica kao oštećenih u krivičnom postupku.


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html