Ravnopravno na vlasti - ministar Jadranka Joksimović i ministarka Gordana Čomić

Ravnopravno na vlasti - ministar Jadranka Joksimović i ministarka Gordana Čomić

Odlukom Vlade da prihvati novu Metodologiju proširenja EU, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i zvanično je postala glavni pregovarač Srbije u pregovorima sa Briselom o pristupanju Evropskoj uniji, a njen tim je izmenio strukturu.

Joksimović je nedavno za RTS poručila da je „ministar za evropske integracije glavni pregovarač od početka, zato smo i formirali Ministarstvo, da ne bismo imali 15 paralelnih struktura“.

Pamti se, takođe, njena skupštinska rasprava sa poslanikom SDA Enisom Imamovićem, koji joj se obratio sa „gospođo ministarka“, a ona mu uzvratila da „nije supruga ministra, pa da je oslovljava kao Nušićevog lika“.

Jadranka Joksimović: Glavni pregovarač

Izvor: Danas, 21. 4. 2021.

Ministarstvo za evropske integracije: Ko je ko?
Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije

Rođena je u Beogradu 1978. godine, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je kao student generacije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2001/2002. godine na smeru Međunarodni odnosi. Master studije je završila na Fakultetu za ekonomiju i političke nauke na Univerzitetu „Alfa“ u Beogradu 2013. godine. Trenutno pohađa doktorske studije politikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Dobitnik je stipendije ambasade Kraljevine Norveške za „Generaciju koja obećava“ 2001. godine, a 2000/2001. godine i stipendije Fonda za talente Vlade R. Srbije za „Najtalentovanije studente u Srbiji“. Karijeru je započela kao demonstrator na Fakultetu političkih nauka na predmetima „Diplomatija i diplomatska istorija“ i „Ekonomija tranzicije“.

* * *

...Odgovarajući na amandman poslanika Pokreta socijalista Đorđa Komlenskog da rodno senzitivni jezik ne treba nametati, ministarka je rekla da nema nametanja, ali da za sada ona može biti "ministarka" ili "ministrica", a ako Odbor propiše drugačije, ona će to poštovati.

- Mogu da budem "arhitektica" i "arhitektinja", mogu da budem šta god hoću, jer pravila nema", rekla je Čomić.

Ona je pitala, ako su imenice u muškom rodu "neutralne", i ako je muški rod "neutralan" i ako je "svejedno", zašto onda u Ustavu ne piše da je Srbija država njenih građanki.

Čomić: Odbor za standardizaciju srpskog jezika treba da odluči o ženskom rodu naziva

Izvor: Danas, 20. 5. 2021.


Iz biografije

Rođena je 1958. godine u Novom Sadu. Studirala je na Prirodno matematičkom fakultetu, Institut za fiziku, i radila na Univerzitetu u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka, na predmetima fizika i kvantna mehanika (1984-1999)...

Izvor: Vlada Srbije 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html