Grad Kragujevac: Analiza transparentnosti projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja

Grad Kragujevac: Analiza transparentnosti projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja

INDEKS TRANSPARENTNOSTI POTROŠNJE JAVNOG NOVCA U MEDIJSKOM SEKTORU

TRANSPARENTNOST PROJEKTNOG SUFINANSIRANJA MEDIJSKIH SADRŽAJA

Ocena transparentnosti internet prezentacija javnih institucija - rezultati i preporuke

. . .

U pojedinim lokalnim samoupravama u 2017. godini postojala je specifična situacija, koja predstavlja primer moguće prakse u ovoj oblasti koje postoji i u nekim drugim gradovima i opštinama koji nisu obihvaćeni isstraživanje. Reč je o Gradu Kragujevcu, koji u 2017. godini nije imao javni konkurs i Grad Zaječar, koji je poništio raspisivanje konkursa, a čiji je slučaj opisan u sažetku nalaza o transparentnosti budžeta.

Grad Kragujevac

Grad Kragujevac za 2017. godinu nije raspisao Konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada. U pokušaju dolaska do detaljnijih informacija o razlozima za ovu odluku, kao i o stanju u oblasti sufinansiranja medija, istraživačica BIRN-a je više puta bezuspešno pokušavala da organizuje intervju sa predstavnicima Grada. Portparolka Grada Kragujevca najpre je usmeno odgovorila da će intervjui biti organizovani, da će za njih biti obezbeđeni svi relevatni sagovornici i da će naknadno javiti datum. Posle nekoliko dana saopštila je da “intervjua po svoj prilici neće biti”. Nakon što je zatražen i pisani odgovor i obrazloženje za odbijanje razgovora, Odeljenje za informativne poslove Grada Kragujevca je dostavilo odgovor u kojem se, između ostalog, navodi da su „građani Srbije i Kragujevca već dobro upoznati“ sa ovom temom i da oni nemaju ništa dodatno da saopšte, što predstavlja, u najmanju ruku, bizarno objašnjenje.

Ova situacija je verovatno uslovljena specifičnom situacijom u Gradu Kragujevcu, koja je u suprotnosti sa važećim zakonodavstvom i koja je uzrokovala odbijanje susreta institucije sa predstavnicima zainteresovane organizacije koja istražuje datu temu. Gradu Kragujevcu su, naime, privremeno vraćena osnivačka prava nad Radio-televizijom Kragujevac, nakon neuspešne privatizacije, što je pravno i finansijski delikatna i vrlo sporna situacija, jer je potrebno pronaći načine finansiranja ovog medija u uslovima kada medijski zakoni propisuju da JLS ne može biti osnivač medija, a lokalni budžet ne predviđa/ne može da predvidi posebna sredstva za redovno funkcionisanje i rad medija (na način kako je to bilo pre usvajanja medijskih zakona iz 2014. godine). Grad je, uz sve to, preuzeo obavezu da izmiri dugovanja predhodnog vlasnika RTK prema poveriocima, kako bi ovaj medij „pripremio za novu privatizaciju“, koja treba da se sprovede u toku ove, 2018. godine.

Zbog nespremnosti Grada na saradnju, uskraćeni smo za dobijanje određenih odgovora na pitanje o konkursnom sufinansiranju medijskih sadržaja, zbog čega nije ni moguće dati odgovore na pitanja o pojedinim činiocima transparentnosti ovog procesa u Kragujevcu.

. . .

Većina institucija u svojim arhivama čuva svu dokumentaciju o ranijim konkursima, osim Grada Beograda, koji, na primer, za 2016. godinu ima samo konačno rešenje o raspodeli sredstava i spisak članova komisije i Grada Kragujevca, koji u svojoj arhivi konkursa ima samo javne pozive, ali ne i ono što je nastajalo nakon tih poziva*. Važna pretpostavka za praćenje javne potrošnje novca u ovoj oblasti odnosi se upravo na kontinuirano (iz godine u godinu, odnosno od jednog do drugog javnog konkursa) objavljivanje i čuvanje objavljenih informacija i duže nego što je trajanje samih konkursa. Savremene IT pretpostavke to mogu da obezbede bez posebnih problema.

* Grad Kragujevac nije imao javne konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja u 2017. godini, pa on nije ušao u uzorak za analzu, ali je indikator transparentnosti ranijih konkursa (pre svega onog iz 2016. godine) proveren, jer on nije u vezi sa konkursom iz godine koja je bila predmet analize i praćenja.Izvor: Kaži-traži 


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html