Izjalovljena ’očekivanja’ PKS

Izjalovljena ’očekivanja’ PKS

Privredna komora Srbije, 3. 7. 2021.

📢 Privredna komora Srbije očekuje da Skupština donese odluku u interesu privrede i svih njenih graÄ‘ana, a ne u korist malog broja advokata koji preko leÄ‘a istih graÄ‘ana pokušavaju da oštete privredu za blizu 100 miliona evra.

Skupstina da stavi “tačku na pljačku” privrede od strane neodgovornih advokata koji preprodaju tužbe graÄ‘ana za 20 evra i po tužbi uzmaju 42 puta više novca od graÄ‘ana.

Ako kojim slučajem ovi neodgovorni advokati dobiju sporove, to će se preliti na privredu, smanjiće se rast, izgubićemo tržišta, firme će se gasiti i neće biti posla za ljude. Da li je to cilj jednog broja neodgovornih advokata, pita predsednik Privredne komore Marko ÄŒadež.

Saopštenje je na linku 👉🏻 https://pks.rs/.../cadez-skupstina-da-zaustavi-pojedine...

#privrednakomorasrbije #reagovanje


Gostiljac: Povučen predlog autentičnog tumačenja, iza svega stoji bankarski lobi

Predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Viktor Gostiljac izjavio je da su tri poslanika koja su podnela predlog autentičnog tumačenja uputili dopis predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću da povlače taj predlog, iza kojeg, ocenio je on, stoji "bankarski lobi".

Prema njegovim rečima, povlačenju tog predloga, doprinela je i aktivnost Advokatske komore Srbije.

Ipak, kazao je Gostiljac, jednodnevna obustava rada advokata neće se prekinuti.

„Ovo je znak upozorenja da će advokatura uvek reagovati kada doÄ‘e do pokušaja narušavanja pravnog poretka i principa pravne sigurnosti graÄ‘ana“, rekao je Gostiljac na konferenciji za novinare u Advokatskoj komori Srbije.

Autentičnim tumačenjem, naglasio je on, dovodi se u pitanje „princip podele vlasti“.

„Princip podele vlasti, na kojem se zasniva svaka demokratska država, ovakvim autentičnim tumačenjem bio bi potpuno narušen. Zakonodavac donosi zakon, a sud sudi i tumači pravo. Na ovaj način, zakonodavac je pokušao da preuzme nadležnosti suda i da donese autentično tumačenje koje ima snagu zakona“, rekao je on.

Narodna skupština ima pravo da donosi autentična tumačenja, ali, naglasio je Gostiljac, ona kao „najbliža institucija naroda“ mora to pravo da koristi restriktivno i da bude odgovorna.

On je ukazao na to da se predloženim autentičnim tumačenjem ponovo aktivirao „princip retroaktivnosti“, iako Ustav Srbije to ne dozovoljava, sem ako se radi o opštem interesu, „što ovde sigurno nije slučaj“.

Tim predlogom se umanjuje i pravni stav Vrhovnog kasacionog suda, dodao je on.

Gostiljac je napomenuo da je rešenje problema na strani banaka.

„Oni to mogu da reše u jednom danu, mogu da isplate te troškove, imaju sve račune klijenata i na taj način da eliminišu i zaustave sve ove postupke, ali to ne žele iz svojih razloga, imaju svoju matematiku“, objasnio je on i dodao da Narodna banka Srbije može da pošalje uputstvo.

Rešavanje tog problema ne može da se prebaci na graÄ‘ane i na advokaturu koja njih zastupa, smatra Gostiljac.

On je istakao da veruje da je na predlog o autentičnim tumačenjima „stavljena tačka“, ali da će AKS pratiti situaciju i reagovati ako bude bilo potrebno.

Advokatska komora Srbije organizovala je danas jednodnevnu obustavu rada svih advokata na teritoriji Srbije, zbog predloga poslanika za autentično tumačenje odredbi zakona o zaštiti potrošača, o zaštiti korisnika finansijskih usluga i o obligacionim odnosima.

Izvor: Agencije, 5. 7. 2021.


Udruženje Efektiva, 5. 7. 2021.

Postoji prosto rešenje za problem velikog broja sudskih postupaka protiv banaka: Neka vrate novac i neće biti tužbi!

N1: Polemika u studiju: Kome treba da pripadnu naknade – bankarima ili graÄ‘anima, 5. 7. 2021.Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ÄŒUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARÄŒIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html