Kragujevac svrgnuo Beograd sa trona na tržištu nekretnina

Kragujevac svrgnuo Beograd sa trona na tržištu nekretnina

Tržište nekretnina ne miruje. Rastu i tražnja i cena kvadrata, ali se dešavaju i neočekivane promene. Podaci za februar pokazuju da je Beograd po rastu obima prodatih stanova svrgnut sa trona i da je ovoga puta pobedu odneo Kragujevac.

Kupoprodaja stanova u februaru, u odnosu na januar, porasla je za 22,4 odsto u Srbiji. Iznenađenje je Kragujevac, grad koji beleži najveći skok u obimu prometa i to od čak 57,6 odsto, pokazao je Izveštaj Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Istina, i u prethodnim izveštajima RGZ, Kragujevac se prikazivao kao pravi "bum" u kupoprodaji nekretnina, što stanova, što poslovnog prostora. Takav trend "pravim čudom" tako su počeli da nazivaju i poznavaoci tržišta nekretnina.

"Enormna je tražnja za stanovima i placevima, što gura i cene. Ljude interesuje centralni deo grada, kao i malo širi centar", kaže za "Blic Biznis" Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Na pitanje zašto, Rodić kaže novom trendu "kumuje" privreda, odnosno otvaranje novih fabrika koje nosi i velike mogućnosti za zaposlenje.

"Kragujevac je postao pravo stecište novih biznisa. Došli su Nemci i otvorili fabriku šinskih vozila, a postoje i druge nove proizvodnje. Normalno, veliki značaj je i blizina autoputa zbog transporta, te blizina Beograda, pa je sve sasvim jasno. Periferija Kragujevca već je zauzeta, a plac u gradu skoro je nemoguće naći", kaže naš sagovornik.

Ovaj grad, sa manje od 200.000 stanovnika, istina, u proteklih nekoliko godina ubrzano se razvija. Atraktivan je i za studiranje, poznat kao univerzitetski grad, pritom i jeftiniji od Beograda, pa mnogi kupuju stanove za decu studente.

Iz tamošnjih agencija za nekretnine navode i da veliki broj stanova u Kragujevcu kupuju gastarbajteri iz Svilajnca, Despotovca, Požarevca i pomoravskih mesta.

Prosečna cena kvadrata u Kragujevcu u februaru iznosila je 750 evra, kažu podaci RGZ. U starogradnji se kvadrat kretao od svega 198 evra do oko 1.100 evra, dok je novogradnja nešto skuplja pa je cena išla do 1.450 evra.

Najatraktivnija lokacija u Kragujevcu je kompleks Panorama Erdoglija gde je prosečna cena kvadrata oko 950 evra.

Detaljnije

Foto: Gugl/Skyscrapercity
Izvor: Blic, 15. 3. 2021. 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari