Pomračenje 1999.

Pomračenje 1999.

Sećate li se 1999?

Prazne ulice, spuštene roletne i zaustavljeni letovi JAT-a - tako je u tri slike izgledao 11. avgust 1999. godine u Srbiji.

Bila je sreda, a tadašnje Savezno ministarstvo za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, Savezni hidrometeorološki zavod i Institut za očne bolesti Kliničkog centra Srbije izdali su uputstvo o merama zaštite.

Između ostalog, u osam tačaka je građanima preporučeno da spuste roletne na prozorima i da se udalje od njih, da ne posmatraju pomračenje bez zaštitnih naočara ili - još bolje - da ga gledaju na televiziji, te da ne izlaze napolje ako ne moraju.

Mere zaštite i način ponašanja 1999. godine:

  • Za vreme delimične faze pomračenja se ne sme gledati nezaštićenim okom
  • Za posmatranje pojave pomračenja koristiti specijalne naočare sa kobalt staklom, koje imaju maksimalno zasenčenje
  • Za vreme totalne faze, koja će biti prisutna na području severno od linije koja spaja Suboticu i Kikindu, može se gledati bez korišćenja zaštite, ali tek nekoliko sekundi pošto počne ova faza, s tim da se mora prekinuti pre nego što se totalna faza završi
  • Preporučuje se građanima da spuste roletne na prozorima i da se udalje od prozora, kako se ne bi pogled nesvesno, a bez zaštitnih naočara uputio prema Suncu
  • Ko ne mora, posebno deca i stariji, ne treba da izlaze iz kuće za vreme pomračenja, niti da posmatraju pojavu
  • Posebnu odgovornost imaju roditelji, ukućani i zaposleni u predškolskim ustanovama. Za vreme pomračenja deca treba da su u zatvorenom i zamračenom prostoru
  • U preduzećima i ustanovama gde je proces rada organizovan po smenama, zaposleni u prvoj smeni moraju sačekati dolazak osoblja iz druge smene
  • Lica obolela od hroničnih bolesti i psihijatrijski bolesnici treba strogo da se pridržavaju datih uputstava o ponašanju i redovno uzimaju propisanu terapiju

Kao moguće posledice nabrojani su ubrzan rad srca, grčevi u stomaku, pojačan svrab kože, nagli skok krvnog pritiska, povećanje nivoa šećera u krvi i učestalo mokrenje.

Pominjala se i mogućnost gubitka vida.

Uputstvo je više puta pročitano i u Dnevniku Radio-televizije Srbije.

Neki analitičari kasnije su događanja od 11. avgusta 1999. godine povezivali sa potpisivanjem Kumanovskog sporazuma i padom poverenja u politiku Slobodana Miloševića.

Pomračenje Sunca: Kako je izgledalo u Srbiji 1999. godine - BBC, 2019.

Insert iz Dnevnika 2, 11. avust 1999.

"U zatvorenoj prostoriji, bilo kući ili pak na radnom mestu, treba spustiti roletne na prozorima ili se udaljiti od prozora kako pogled ne bi nesvesno bio upućen prema Suncu, a bez zaštitnih sredstava."RTS, 2018.


Užice ili smak sveta

Užice u vreme pomračenja 1999. godine. Davno objašnjen fenomen, a uprkos tome i činjenici da se pre toga dogodio i u vreme naših đedova, nije sprečila stanovnike jednog grada da se sred belog dana povuku u zamračene stanove. O ovoj temi kasnije, koliko ja znam, niko javno nije govorio evo već 14 godina. Ovo ću shvatiti kao eksperiment koji je dokazao da se Srbi itekako mogu složiti oko bar jedne stvari. Mora li to da bude ova?

Ticevka, 2013.
 

Jagodina, 11. avgust 1999.Subotica, 11. avgust 1999....Moram da podsetim na pomračenje Sunce iz 1999. godine kada je tadašnja vlada objavila spisak opasnosti koje mogu da nastanu za ljudski organizam ukoliko nas pomračenje zadesi napolju i ukoliko pogledamo u Sunce. Takođe je rečeno da svi moraju da budu u kućama i dodatno zamrače prostorije. Izrazito igranje sa inteligencijom naroda. Šta je bio cilj svega toga... ne znam i ne želim da znam. 

Naravno ne treba gledati direktno u Sunce, ali i ako pogledte "na blic" neće vam se desiti ono što je navedeno.

Evo jednog isečka iz tadašnjih novina:

pomracenje

Kako dolazi do pomračenja Sunca i u kojim slučajevima?

Pomračenje Sunca se dešava samo kada je faza mladog meseca, odnosno kada je Mesec između Zemlje i Sunca. Jednostavno Mesečev disk prividno prekrije Sunčev i tako sprečava sunčevu svetlost da stigne do pojedinih delova Zemlje. Razlikujemo potpuno, delimično i prstenasto pomračenja koja zavise od trenutnih udaljenosti Meseca i Sunca od Zemlje. Odnosno, od njihovih trenutnih prividnih prečnika, koji su jako slični.


Pomračenje Sunca i čvorovi
Pomračenje Sunca i čvorovi

Do pomračenja Sunca dolazi kada je Mesec udaljen najviše 16 stepeni u ravni svoje putanje od čvorova (pogledati o pomračenju Meseca na kraju teksta) i može se destiti minunum 2 puta, a najviše 5 puta godišnje. Područije na Zemlji sa koga se vidi potpuno pomračenje je jako usko i iznosi u proseku oko 200 km.

Izvor: Svemir blog 

ARHIVA PPNS: WWF: EVROPSKE VLADE, KORPORACIJE
I INVESTITORI ZATVARAJU OČI PRED RIZICIMA OD NESTAŠICE VODE

WWF: Evropske vlade, korporacije i investitori zatvaraju oči pred rizicima od nestašice vode

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html