Sistem bus kartica - javni plus ili minus (2012-2014)?

Sistem bus kartica - javni plus ili minus (2012-2014)?

Sistem za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu u Beogradu nazvan Bus Plus, uveden je 1. februara 2012. godine u cilju bolje organizacije upravljanja voznim parkom u realnom vremenu i omogućavanja kontrole naplate karata i prihoda Direkcije za javni prevoz. Sistem je savremen i omogućio je značajne uštede. Objedinio je rad svih zaposlenih u sistemu javnog prevoza u Beogradu...

KAKO JE NASTAO BUS PLUS SISTEM

Izvor: Bus plus

* * *

...Konzorcijum su u stvari samo dve firme. Prva je Kent kart iz Istanbula, specijalizovana za ovu vrstu posla, radi uglavnom u Turskoj i na Bliskom istoku, a u zajedničkoj firmi koja predvodi „konzorcijum“ ima 10 odsto vlasništva. 

Drugi, većinski vlasnik Apeksa sa 90 odsto je srpska firma Lanus d.o.o, koja ima pet suvlasnika. Lanus je u javnosti poznat i po tome što je 2008. sebi pripojio PHT internešnel, čiji je vlasnik bio Tahir Hasanović, nekada visoki funkcioner Nove demokratije. U medijima se spekulisalo da je Hasanović suvlasnik pomenute firme a da je drugi suvlasnik Rade Terzić, bivši okružni tužilac. Hasanović i Terzić su pre četiri godine u medijima pominjani u aferama oko krađe patenata u oblasti informatičke tehnologije. Turski i srpski partner vidovito su osnovali zajedničku firmu Apeks solušn tehnolodži 24. marta 2009, samo godinu i po pre potpisivanja ugovora sa Beogradom. Za direktora, ujedno i jedinog zaposlenog u ovoj firmi, srpsko-turski partneri postavljaju Veljka Vlahovića (31) koji nije, kako neki mediji tvrde, sin bivšeg ministra Aleksandra Vlahovića, visokog funkcionera Demokratske stranke i biznismena, a kako sam tvrdi nije ni njegov rođak.

Apeks, koji je osnovan sa 500 evra što je zakonski minimum, 2009. godinu završio je, prema podacima APR, sa isto toliko. Pa ipak, ovo malo preduzeće sa jednim zaposlenim koje je 2010. godinu dočekalo sa 500 evra, nepunih devet meseci kasnije, tačnije 20.9.2010. pod vođstvom Vlahovića, dobija višemilionski posao naplate Bus plus kartica u Beogradu. I tu nije kraj finansijskim čudima koja se dešavaju u Apeksu. Samo deset dana posle potpisivanja ugovora sa Beogradom, Apeks uzima kredit od dva i po miliona evra sa zalogom od 500 evra osnivačkog kapitala, pa 2010. godinu završava sa oko dva i po miliona evra na računu.

NEJASAN UGOVOR O BUS PLUSU

Izvor: Pištaljka, 1. 2. 2012. 


* * *

- Da bi izneli još jednu važnu stvar koja se odnosi na ovu gradsku vlast i njenu bahataost, moram da vam napomenem i slučaj BusPlus. U ovoj situaciji imamo da su firme koje su bliske Demokratskoj stranci i Draganu Đilasu dobile priliku da otimaju novac građana Beograda, koji će nas koštati oko 600.000 evra mesečno. Dragan Đilas nema odgovora na pitanje zašto Gradsko saobraćajno preduzeće nije moglo organizuje ovaj sistem, da ono kupi tehnologiju i da ono vrši naplatu. Jer ova preduzeća koja rade BusPlus u stvari ne omogućavaju Beograđanima bolji prevoz, već samo vrše naplatu i uzimaju novac za sebe. Zbog čega na desetogodišnjem nivou ovo nije uradilo Gradsko saobraćajno preduzeće?

Imamo i odluku Upravnog odbora GSP u kojoj se kaže: "Pokreće se postupak utvrđivanje viška zaposlenih u JKP Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd. Ovlašćuje se predsednik Upravnog odbora JKP Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd da imenuje komisiju sa zadatkom da sačini predlog programa rešavanja viška zaposlenih."

Dakle, tako se gradska vlast u Beogradu brine o zapošljavanju, ona rešava višak zaposlenih.

Ako u Beogradu danas postoji, prema njihovom mišljenju, višak zaposlenih, onda vam to govori u kolikom smo problemu svi kao građani ovoga grada i koliko je ova vlast nesposobna i bahata!

Predsednik Gradskog odbora Beograd SNS, Nebojša Stefanović

BUS PLUS I NOVA OTPUŠTANJA

Izvor: SNS Beograd, 21. 2. 2012.

* * *

...Sav novac od naplate karata sliva se navodno u Direkciju za javni prevoz, a potom se raspodeljuje, između ostalih, i kompaniji Apeks. Do kraja nije objašnjeno kako se to ostvaruje imajući u vidu da Direkcija ne prodaje ni karte, ni doplatne karte, a da u ovom poslu posreduju i druge komapnije koje je angažovao Apeks. Ova firma je u 2012. godini od javnog prevoza prihodovala prosečno oko 70 miliona mesečno. Apeksov udeo ne obuhvata naknadu za PDV (18%), koja se takođe naknadno isplaćuje iz gradskog budžeta. Beograd mesečno plaća Apeksu nekoliko miliona dinara za troškove PDV-a, pa firma ukupno dobija oko 80 miliona dinara mesečno.

Kao što smo već napomenuli, Apeks je u jednoj godini poslovanja prihodovao oko milijardu dinara ili nešto više od osam miliona evra. Prijavljena dobit Apeksa za 2012. je oko pola miliona evra. Posao vođenja sistema BusPlus prepušten je ovoj firmi na deset godina, a investicija Apeksa za uvođenje sistema bila je oko 14 miliona evra sa porezom. Potrebno je napomenuti da je ova suma navedena kao cena BusPlus opreme od strane samog Apeksa i da nije bila predment provere.

Podsećamo da su novinari CINS-a i BIRN-a svojim prethodnim istraživanjem pokazali da je konzorcijum, čiji je Apeks predstavnik, dobio posao upravljanja sistemom javnog prevoza na problematičnom konkursu.

Tri milijarde više za GSP

U trenutku kada je Apeks, 2010. godine, odabran da rukovodi kontrolom i prodajom karata u javnom prevozu Direkcija je poslala Gradskoj upravi Izveštaj sa opisanim “očekivanim efektima uvođenja novog sistema”. Među njima su na prvom mestu “zadovoljni putnici” i “podizanje nivoa bezbednosti vozača i putnika”....

Prihodi Apeksa

  • Apeks je u jednoj godini poslovanja prihodovao oko milijardu dinara ili nešto više od osam miliona evra. 
  • Prijavljena dobit Apeksa za 2012. je oko pola miliona evra. 
  • Posao vođenja sistema BusPlus prepušten je Apeksu na deset godina.
  • Investicija Apeksa za uvođenje sistema bila je oko 14 miliona evra sa porezom. Ova suma je navedena kao cena BusPlus opreme od strane samog Apeksa i nije bila predment provere.

BUSPLUS GODINU DANA KASNIJE: NEISPUNJENA OČEKIVANJA

Izvor: Cins, 23. 5. 2013.

* * *

Bivši gradski menadžer Aleksandar Bijelić potpisao je u junu prošle godine u ime Grada Beograda aneks ugovora o Bus plusu kojim se tursko-srpskom konzorcijumu koji predvodi firma Apeks solušen tehnolodži (Apex Solution Technology) omogućava da svakog meseca inkasira najmanje 40.800.000 dinara, čak i da naplata prevoza bude – nula, otkriva Pištaljka.

To su posledice koje, prema mišljenju pravnika koje je konsultovala Pištaljka, može da ima potpisivanje ovog aneksa o Bus plusu, četvrtog o ukupno pet potpisanih. Aneks 4 jedini je koji je potpisao Bijelić po specijalnom ovlašćenju tadašnjeg gradonačelnika Dragana Đilasa (sve druge potpisao je direktor Direkcije za javni prevoz Zoran Šarac) i jedini od pet aneksa koji nema pečat Javnog pravobranioca, dakle ni njegovu saglasnost. Aneks 4 predmet je istrage koja treba da utvrdi eventualnu krivičnu odgovornost aktera, a kako Pištaljka nezvanično saznaje, optužnica protiv odgovornih za potpisivanje aneksa bi uskoro trebalo da bude podignuta.

Zaključak gradonačelnika broj 34-2702/13, kojim je gradskom menadžeru naloženo da potpiše četvrti aneks osnovnog ugovora o Bus plusu ostaće nedostupan javnosti jer, kako je Pištaljci odgovoreno u dopisu kojim Grad odbija da dostavi ovaj dokument, "nije moguće sa sigurnošću utvrditi da li bi se dostavljanjem traženog akta eventualno ugrozilo, omelo ili otežalo optuženje za krivično delo, vođenje pretkrivičnog postupka ili vođenje sudskog postupka"...

ANEKS ZA BUS PLUS OBEZBEDIO APEKSU 40 MILIONA MESEČNO

Izvor: Pištaljka, 10. 8. 2014.

Foto: Politika 


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html