Jugoslavija-Rusija 3:0 (finale OI 2000)

Jugoslavija-Rusija 3:0 (finale OI 2000)

TOP 5 OLYMPIC VOLLEYBALL MOMENTS



HOW TO DO ’THE GRBIC’

In football you can bend it like David Beckham and in the high jump you can flop like Dick Fosbury.

What do you do in volleyball?

Well, if you’re Serbia’s Vladimir Grbic and you’re going for Olympic gold, you do this...



IZVEŠTAJ

JUGOSLAVIJA - Rusija 3:0!

SIDNEJ, 1. oktobra (Tanjug) - Muška odbojkaška reprezentacija Jugoslavije osvojila je na Olimpijskim igrama u Sidneju zlatnu medalju, pošto je danas, u finalu, pobedila "zbornu komandu" Rusiju u tri seta - 25:22, 25:22, 25:20.

Najsjajnija olimpijska odlicja "plavima" uručio je predsednik Međunarodne odbojkaške federacije (IVF) i član MOK-a Ruben Akosta.

To je prva zlatna medalja jugoslovenskih odbojkaša ne nekom velikom međunarodnom takmičenju.

Ovo je, inače, osma medalja jugoslovenske odbojke na nekom značajnijem takmičenju.

Na prošlim Olimpijskim igrama, 1996. u Atlanti (SAD), Jugoslavija je osvojila bronzani trofej, pošto je u borbi za treće mesto bila uspešnija od Rusije. Jugoslavija je bila pet puta treća na prvenstvima Evrope (1975, 1979, 1995, 1997. i 1999). Na svetskom prvenstvu, pre dve godne u Japanu, "plavi" su osvojili drugo mesto.

Na Olimpijskim igrama u Sidneju, do finalnog susreta protiv Rusije, Jugoslavija je pobedila SAD, Argentinu, Južnu Koreju, Holandiju i Italiju. "Plavi" su u kvalifikacionom delu takmičenja izgubili od Rusije i Italije.

Finalni meč olimpijskog turnira 2000 odigran je u dvorani "Entertejment", pred 10.000 gledalaca, a sudili su: Anhel-Huan Pereira (Argentina) i Bela Hobor (Mađarska).

JUGOSLAVIJA: Batez, Kovač, Boškan, Mešter, Mijić, N.Grbić, V.Grbić, Gerić, Vujević, Miljković, Petković, Vušurović.

RUSIJA: Komucki, Olihver, Gorlučev, Šulepov, Kazakov, Mitkov, Tetjuhin, Jakovljev, Ušakov, Gerasimov, Savlejev, Kolučov.

Posle slabog starta na 27. Olimpijskim igrama, naši odbojkaši napravili su sjajnu završnicu u Sidneju. Sa velike odbojkaške scene "oduvali" su višestruke svetske, a potom i olimpijske pobednike.

Odbojkaške vele-sile, Italija i Rusija, savladane su u direktnoj borbi za medlju sa po 3:0. To dovoljno govori o snazi ove generacije mladih odbojkaša.

Sjajno vođeni sa klupe i terena, "plavi" su danas nadmašili sebe; igrali su fenomenalno, ne dozvolivši Rusima ni za trenutak da se raduje. Sve konce igre "plavi" su držali u svojim rukama.

Iako je u prvom setu protivnik poveo sa 2:0, "plavi" su brzo okrenuli rezultat u svoju korist. Sve do pred kraj prvog dela ekipe su se smenjivale u vođstvu, ali je pravi "brejk" napravila Jugoslavija posle izjednačenja na 20:20. Tada je na servis došao mladi Miljković, kome je u tom delu utakmice slabo išao smeč. On je sa nekoliko sjajnih servisa zbunio Ruse. Pored toga, Nikola Grbić i Ivan Miljković, su sa dva asa dali do znanje renomiranom rivalu da su naši odbojkaši dans više nego raspoloženi za igru.

Drugi set je protekao u naizmenično promenljivoj igri. Jugoslavija je odlično počela i stalno bila u vođstvu. U jednom trenutku je izgledalo da će "plavi" lako rešiti i taj set u svoju korist. Međutim, usledila je serija grešaka naših odbojkaša, pa je rezultat izjednačen na 17:17. Izjednačenju Rusije puno je doprineo slab prijem servisa, ali i slabo dizanje Nikole Grbića, čije su greške bile očite. Ipak, svoju psihološku stabilnost Jugosloveni su pokazali u završnici seta. Posle izjednačenja 22:22, naši odbojkaši su osvojili tri vezana poena, a time i drugi set. Poslednji poen bio je naročito lep, jer je ostojen asom iz servisa, koju je uputio Goran Vujević.

Treći set bio je samo repriza prethodna dva. Pshihološka prednost je bila očita na našoj strani. Poslednji deo igre, zapravo, bio je sa stručne strane najubedljiviji.

U jugoslovenskoj ekipi sve je funkcionisalo besprekorno. Servis i blok su "radili" kao najprecizniji sat, dok je igra u polju bila dovedena do perfekcije. Kada jedan tim igrao tako kao što je to činila Jugoslavija danas teško da bi neko bolje prošao od izuzetno jake Rusije.

U ekipi Jugoslavije nepravedno bi bilo izdvojiti bilo koga. Svih sedam igrača dali su maksimalan doprinos velikoj pobedi. Zaslužni su i oni sa klupe, jer su disali kao jedan organizam.

Ipak, treba istaći jedan, u odbojci do sada retko viđen, potez Vanje Grbića, koji je spasao možda odlučujući poen za "plave": u trenutku kada je jedna, visoko udarena, lopta, otišla van terena, pa je izgledalo da je izgubljena za "plave", on je munjevito preskočio ogradu i, "gotovo iz svlačionice", vratio je u polje!



SNIMAK FINALA



15 GODINA OD OSVAJANJA ZLATNE MEDALJE NA OI U SIDNEJU



INTERNATIONAL VOLLEBALL HALL OF FAME: VLADIMIR GRBIC

Vladimir Grbic

SPECIAL OLYMPICS: VLADIMIR GRBIC - AMBASSADOR

Special Olympics FIVB

Foto: CEV 

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI KRAGUJEVAC FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html