Sveti Nikola na hridi (Selo Krimovice)

Sveti Nikola na hridi (Selo Krimovice)

Ova malena zavetna crkvica nalazi se na hridi ispod sela Krimovice, nedaleko od plaže Trsteno.

O njoj je Mladen Crnogorčević u knjizi "Crkve u Grblju" zapisao sledeće:

"Kapela na hridi, koja strši desetak metara daleko od kraja. U njoj jedva može da stoji do pet osoba. Niti ima zvonika, ni oltarske apside i zidana je uopše kao kakva vojna karaula. Jedno zvono, smešteno negde oko 1890. ggodine, visi o previjenoj gvozdenoj šipci. Na crkvenom zidu spolja je izrađen lik Sv. Nikole u vizantijskom stilu. Predanje kazuje kako je ovu kapelu zidao neki Grk kao zavetnu crkvicu, pošto se spasio od nepogode pri okolnim hridima."

Na austrijskoj đeneral-štabnoj karti (1:75.000) ova je hrid obeležena kao "Scoglio Nicolo".

Porušena je u aprilskom zemljotresu 1979. godine.

Nova crkvica je sagrađena na kopnu, preneta je i pričvršćena na hrid ispod Krimovice 28. septembra 2003. godine. Nosilac poslova na obnovi bio je Odbor za obnovu hrama Sv. Nikole na hridi koji je osnovan u Manastiru Podlastva.

Projekat za novu crkvu Svetog Nikole uradili su Borislav Vukšić, Biljana Gligorić i Tatjana Rajić.

Crkvica je u osnovi veličine 1,5x2,5 metara, dok je njena visina sa zvonikom 3,5 metra. Teška je, zajedno sa postoljem, preko 14 tona. Ima zvonik na preslicu sa jednim zvonom. Radove u kamenu obavljeni su kamenorezačkom ateljeu "Franović" iz Kotora, uz upotrebu kamena iz okoline Danilovgrada. Zvono za ovaj hram je prilog Ljuba Baranovića iz Sutvare, koji je izvršio i njegovo postavljanje.

Svojevrsan podvig bio je transport crkvice i njeno postavljanje na hridi podno sela Krimovice. Utovar dizalicom "Montenegroekspresa" i njen istovar na Sajmu u Budvi obavio je Vojo Bajković iz Glavata. Zatim je, nakon što je kopneni prevoz izvršio Stanko Magud iz Nalježića, utovario na vojnu ploveću dizalicu, koja je ukrcala na remorker braće Malović iz Bijele. Tako je vodenim putem dovezena od tivatskog "Arsenala" do Krimovice. Na kraju, crkvu je visoko iznad hridi podigla dizalica, a potom uz pomoć pripadnika Vojske Srbije i Crne Gore postavljena na pripremljeni plato na vrhu hridi. Neimari iz ateljea "Franović" iz Kotora su je betonom i gvožđem pričvrstili za podlogu.

Osveštao je 27. jula 2006. godine mitropolit Amfilohije, kada je u njoj služena sveta arhijerejska liturgija.

"Svetigora pres" je zabeležila da je u svojoj arhipastirskoj besedi okupljenima, visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Amfilohije podsetio na reči iz Svetog Jevanđelja:

’Što se bojite maloverni, vera je ona osnova na kojoj je sve sazidano što je sagrađeno’.

- Gospod nam je danas dao mirno i blagosloveno vreme da bi se sabrali u lađama oko ove lađe, oko crkve Svetog oca Nikolaja; da osveštamo ovaj sveti hram, proslavimo ime Hristovo i utvrdimo se u veri Njegovoj. Hristos bi one reči: ’Što se plašite maloverni’ mogao i danas nama da uputi jer se i mi često uplašimo zbog bura, nevolja i iskušenja ovog života, kojih zaista nije malo. I kao što svako vreme ima svoje breme i svoja iskušenja, tako i ovo naše vreme, i ovo naše mesto, ovaj naš prostor, ovaj naš narod, imao je i još uvek ima i te kako velika iskušenja. Zbog velikih bura i vetrova duhovnih koji na nas udaraju, važno je setiti se ovih Hristovih reči", rekao je arhiepiskop Amfilohije.

Foto: Bojana Drakulić/Moja Crna Gora; 
Izvor: Crkvena opština Grbaljska

ARHIVA PPNS: SLIKOM


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75
STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS


ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

PREZENTACIJA, 2015.

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari