Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Apeli

11.07.2016

Igor Jurić: Za ubistvo - doživotna robija!

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/korona/da-li-ce-se-beskontaktni-toplomeri-koristiti-u-osnovnim-i-srednjim-skolama-kragujevca.html

Juče sam medijima rekao da sam od momenta kada sam ostao bez Tijane jedino želeo da to bude poslednji takav slučaj, i da nijedno dete nikada više ne preživi sličnu strahotu. Na žalost desilo se još gore zverstvo nad trogodišnjim detetom koje je teško bilo predvideti. To ne znači da sve treba da se završi sa zaključkom kako je to ubistvo delo poremećenog uma pojedinca, i da ne razmišljamo koliko ih još ima u liku "dobrog komšije", "uzornog kolege".. 

Tragedije se ponavljaju jer se zločinci ne plaše, imaju prostor da ostvare svoje gnusne namere, a onda im srpski zatvor sa hotelskim uslovima, na kraju dođe kao nagrada. Da li smo zaboravili Darka Kostića koji je par godina robijao zbog ubistva starice, a onda izašao iz zatvora, silovao i ubio malu Ivanu Podraščić... Da li neko razmišlja o povratnicima, o činjenici "jednom zver, uvek zver". Kada jednom dignu ruku na dete, na bilo koga i liše ga života, sledeći put već imaju "iskustvo". Za oduzeti život trogodišnje devojčice ne postoji uteha - ovo je poziv da ustanemo svi zajedno i zaštitimo našu decu.

Zalagaću se za doživotnu robiju svih onih koji smatraju da "imaju pravo" da nekome uzmu život. Kao roditelji i ljudi, imamo ogromnu obavezu da stanemo u odbranu naše dece i one koja će doći. Imali smo snagu za Tijanin i Marijin zakon, moramo imati snagu u insistiranju da registar pedofila bude popunjen i javan, i za ono najvažnije - da se ubistvo kazni doživotnom robijom.

Znam da će mnogi od vas reći da doživotna robija nije dovoljna i da je čak i smrtna kazna blaga za ovakve zločine i naravno da se kao otac žrtve slažem sa vama ali ovo je trenutno sa pravne strane jedino što možemo i moramo... Za početak.

Igor Jurić 

* * * 

Beograd - Roditelji ne smeju više da misle da je isto kao kada su oni odrastali, vreme se promenilo, a deca nisu svesna opasnosti, kaže Igor Jurić, otac ubijene Tijane

"Celo društvo mora više da radi na tome da se deca upoznaju sa opasnostima koje vrebaju, a kazne se moraju pooštriti", rekao je Jurić u Kažiprstu.

Kako je naveo, ključni su rad na prevenciji i promena kaznene politike, a u obe sfere Srbija zakazuje, što pokazuje i broj slučajeva nasilja nad decom.

Kako je naveo, ako u društvu deca nisu prioritet, onda je jasno gde cela država ide.

"Fondacija Tijana Jurić je obišla mnogo škola i jasno je da deca nisu upoznata sa onime što nosi savremeno društvo. Shvatili smo da je svako četvrto dete bilo žrtva nekog vida seksualnog nasilja, a da toga uopšte nije bilo svesno. Smatramo da bi trebalo da se u škole uvede čas na kome deca učila da prepoznaju sve vidove seksualnog nasilja", rekao je Jurić.

Otac ubijene Tijane Jurić je apelovao na narodne poslanike da omoguće izmenu kaznene politike i uvođenje doživotne kazne.

"Ubica mog deteta je dobio 40 godina, a neki su pričali da Tijana nije dovoljno surovo ubijena za takvu kaznu. Mene nakon poslednjih slučajeva bombarduju porukama u kojima navode da bi trebalo uvesti smrtnu kaznu, ali ja pitam kakvo bismo društvo bili kada bismo na nasilje odgovorili nasiljem. Moramo da reagujemo na bolji način. Razgovarao sam i sa psiholozima i oni kažu da na ubice i pedofile neće delovati postojanje smrtne kazne", rekao je Jurić.

On je istakao da se Fondacija zalaže i za rad na registru pedofila i silovatelja. Iako on već postoji, u njega je dosad upisano tek nekoliko imena.

"Kada znamo da je u akciji Armagedon uhapšeno više od 700 ljudi, koji su rasturali pedofilski sadržaj, tamo je bilo i snimaka seksa sa bebama, a samo četiri čoveka su upisana u registar, onda je normalno da postavimo pitanje da li je taj posao dobro obavljen", rekao je Jurić.

Gost Kažiprsta navodi da je prevencija i borba protiv takvih zločina obaveza celog društva.

"Za silovanje deteta se u proseku dobijaju četiri godine zatvora, da li je to prava kazna? Zato na ovome moramo da radimo svi, od predsednika i premijera do svih nas", kaže Jurić.Izvor: B92 
 

IGOR JURIĆ: DO VEĆE BEZBEDNOSTI IZMENAMA ZAKONA O KRIVIČNOM POSTUPKU 

AL JAZEERA BALKANS: JAVNOST NEMA UVID U REGISTAR PEDOFILA U SRBIJI

FONDACIJA TIJANA JURIĆ SAJT, FB STRANA 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar