Levački vino-fest 2018

Levački vino-fest 2018

Prvi "Levački vino-fest" održaća se u parku ispred O. š. "Svetozar Marković" u Rekovcu u subotu 28. aprila od 12 časova.

U organizaciji Opštine Rekovac i Turističke organizacija Rekovca, učestvuje dvadesetak vinarija i još nekoliko proizvođača komplementarnih proizvoda, kao što su sirevi, burad i vinova loza.

Bogata istorija levačkog vinogorja, koje se nalazi između Juhora na istoku i Gledićkih planina na zapadu, oivičeno je velikim gradovima Jagodinom, Kragujevcem i Kruševcem (od kojih je Rekovac kao centralno mesto opštine gotovo podjednako udaljen), inspirisala je turističku organizaciju ove opštine da organizuje vinski festival koji će da širi slavu vina i vinogradara, kao i vinsku kulturu u regionu, ali i šire.

Rekovčani pozivaju sve sunarodnike i žitelje susednih zemalja da svojim učešćem obogate prvi "Levački vino fest" i da kao posetioci uživaju u najboljim srpskim vinima koja su osvajala nagrade na domaćim i svetskim vinskim festivalima. Posetioci će moći da obiđu i neki od srednjevekovnih manastira, kao što su Kalenić, Preradovac ili Manastirak.

Prvi "Levački vino fest" je zajednički doživljaj istorije levačkog vinogorja i uživanje u vinima iz svih krajeva Srbije. Ponudu preko 20 vinarija (više od 100 etiketa) pratiće tradicionalna jela ovog kraja, kao i prigodan muzički program.

  • 12:00 početak Festivala
  • 13:00 svečano otvaranje
  • 14:30 mini koncert učenika O. š "Dušan Popović"
  • 18:00 završetak manifestacije

Organizatori podsećaju da se u levačkom kraju proizvodnja grožđa i vina odvijala odvajkada sa posebnom pažnjom i ljubavlju. Levačka vina su konzumirali rimski carevi, srpska srednjevekovna vlastela i dinastije Obrenovića i Karađorđevića.

Postoji više teorija o poreklu imena Levač, pretpostavlja se da je dobio ime po tome što gledano sa okolnih planina ima oblik koji podseća na levak. Odatle potiče ideja za logo festivala koji je kreiran da predstavlja spoj vinske čaše i levka.

Suorganizatori Festivala su: Kulturni centar, Poljoprivredno-veterinarska škola Rekovac, Osnovne škole "Svetozar Marković" i "Dušan Popović", Narodna biblioteka "dr Milovan Spasić" i Kancelarija za mlade u Rekovcu.

PRILOG: REKOVAČKE VESTI, 21. 4. 2018.



TO REKOVAC SAJT, FB STRANA 
OPŠTINA REKOVAC SAJT


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html