Mensa testiranje u Kragujevcu 2018

Mensa testiranje u Kragujevcu 2018

Mensa test inteligencije održaće se na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu u subotu 20. oktobra od 10 časova i 30 minuta.

Inteligencju mogu da testiraju svi stariji od 17 godina koji nisu u prethodnih godinu dana ili tri puta ukupno pristupali testiranju u Mensi.

Kandidati se prijavljuju do 10 časova.

Cena testiranja za zaposlene je 1.200 dinara, a za đake, studente, nezaposlene i penzionere 900 dinara. Kandidati treba da ponesu đaku knjižicu, indeks, radnu knjižicu ili ček od penzije.

Zainteresovani za dobijane informacija o terminima testiranja IQ, mogu da se prijave na mailing listu za obaveštenja o testiranjima.

Testovi

Testiranje predstavlja jednu od osnovnih delatnosti svake lokalne Mense, jer je to jedini način da se iz populacije izdvoje ljudi koji raspolažu dovoljno velikim intelektualnim potencijalom da bi im se posvetila posebna pažnja. Rezultat na testu koji kandidata kvalifikuje za članstvo u Mensi može da postigne samo gornjih 2% ukupne populacije. To znači da količnik/kvocijent inteligencije (IQ) članova Mense iznosi (ili je veći od) 148 po Katelovoj skali, odnosno 130 po Vekslerovoj skali.

Objašnjenje fenomena inteligencije zahtevalo bi puno prostora. Postoje psihometrijske metode za određivanje količnika, kao i razni kriterijumi koje uzimamo u obzir kada vršimo merenje. Grubo rečeno kvocijent inteligencije predstavlja količnik vaših sposobnosti prikazanih na testu i životne dobi. Prosečne ljudske osobe imaju IQ izmedu 90 i 110. Nadarenima se smatraju oni čiji se IQ nalazi između 120 i 140 po Katelovoj skali. Svi rezultati preko 140 predstavljaju izuzetno inteligentne osobe.

Saopštenje u vezi sa on-line testovima IQ

Povodom pojave raznih IQ testova i diskusionih foruma na internetu, naša organizacija izdaje sledeće saopštenje:

Mensa Srbije ne podržava ni jedan on-line internet IQ test. Ti testovi ne predstavljaju pouzdan psihometrijski instrument i Mensa Srbije ni na koji način nije učesvovala u izradi kao ni u standardizaciji istih, pa se može smatrati da ni na koji način ne odgovaramo za kvalitet rezultata koji se dobijaju tim putem.
Preko ovog sajta i mailing liste možete se informisati o datumima testiranja koje mi sprovodimo.

Sva testiranja koja nisu direktno organizovana od strane Mense nemaju našu podršku za rad i pozivanje na Mensu predstavlja zloupotrebu našeg imena i logoa.

Uslovi za pristupanje Mensinom testu

 • Donja starosna granica za pristupanje testu iznosi 17 godina.
 • Mensin test se može rešavati najviše 3 puta.
 • Minimalni razmak između dva testiranja je godinu dana.
 • Kandidati koji žele da testiraju svoju inteligenciju na testiranjima u organizaciji Mense Srbije moraju da daju Mensi Srbije svoj jedinstveni identifikacioni broj iz zemlje čiji su državljani (za građane Srbije je to JMBG), za potrebe sprovođenja kontrole broja testiranja kojima je kandidat prisustvovao. 
 • Uplata se vrši na način objavljen uz ostale informacije o konkretnom testiranju. Informacije o predstojećim testiranjima objavljujemo na sajtu i u porukama koje saljemo preko mailing liste.

Prilikom dolaska na testiranje ponesite:

 • Dokument koji će poslužiti za Vašu identifikaciju - lična karta, indeks, vozačka dozvola, vojna legitimacija, izbeglička legitimacija ili bilo koji drugi dokument u kome se nalazi matični broj (JMBG).
 • (maloletni mogu na uvid doneti i zdravstvenu knjižicu ili povlasticu za vožnju ili neki treći dokument)
 • Dokaz o uplati (opšte uputstvo za uplatu naknade)
 • Hemijsku olovku.
 • Lični podaci kandidata se pred samo testiranje prikupljaju isključivo za potrebe identifikacije i mogućnosti kontaktiranja kandidata i budućih članova. Mensa Srbije koristi prikupljene podatke isključivo za sopstvene potrebe i tretira ih u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Budite strpljivi...

 • I pored svih naših napora da se prijem kandidata odvija što brže, formiranje grupa za testiranje, provera prava na testiranje i identifikacija mogu stvoriti gužvu.
 • Rezultati će stići poštom za nekoliko nedelja, na adresu koju ste vi naznačli, a koja mora biti na teritoriji Republike Srbije. Razlog što ćete morati da čekate na Vaše rezultate je u tome što sve testove pregleda isključivo jedna osoba - ovlašćeni psiholog Mense Srbije. Na ovaj način je obezbeđena potpuna tajnost testiranja - Vaše rezultate znate samo Vi i psiholog. Ne prave se nikakve liste rezultata i ne objavljuju se na bilo koji drugi način.

Podaci o Mensinom testu

Kratak uvod

Mensino testiranje u našoj zemlji predviđa vreme rešavanja od 40 minuta. Pre samog zadavanja testa voditelj testiranja će uputiti kandidate u to kako se test rešava i proći će primere testa zajedno sa kandidatima uz detaljno objašnjenje svakog primera. U tom periodu kandidati će moći glasno da postavljaju pitanja oko principa i forme rešavanja zadataka. Tokom zvaničnog testiranja takva pitanja se ne mogu postavljati.

Dizajn testa

Ukupno ima 36 zadataka. Svi problem-zadaci se sastoje od 3x3 matrice jednostavnih geometrijskih figura, od kojih je poslednje polje (u donjem desnom uglu) prazno. Cilj je pronalaženje adekvatnog rešenja koje bi kompletiralo logiku matrice, time što se umesto praznog polja bira jedno od 8 ponuđenih odgovora (1-8).
Kod jednostavnijih problem-zadataka samo jedan parametar igra ulogu (npr.forma figure), kod složenijih dva (npr.forma i osenčenost) ili tri (npr.forma,osenčenost i broj). Test je konstruisan tako da je prisutna rastuća kompleksnost problema, od jednostavnijih ka složenijim.

Prema Mensinim kriterijumima, svaki zadatak nosi podjednak broj poena bez obzira na težinu. Tačan odgovor se iskazuje upisivanjem jednog od 8 ponuđenih odgovora. Nema negativnih poena. Ukupno vreme rešavanja je 40 minuta.

Postignuće na Mensinom testu

Mensin kriterijum za članstvo je postignuće na testu koje odgovara postignuću koje postiže 2% populacije (ili manje od 2%). Primenjuje se neverbalni test čija uspešnost rešavanja ne zavisi od stepena obrazovanja. Test je visoko zasićen "g-faktorom" tj.faktorom opšte inteligencije.

Donja starosna granica za izlazak na test iznosi 17 godina. Na Mensin test se može izlaziti najviše 3 puta, sa minimalnim razmakom od godinu dana između testiranja. Jednom postignut rezultat kojim se kandidat kvalifikuje za članstvo u Mensi važi zauvek.

Primeri testa

Izvor: Mensa Srbija 


ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html